peraspera a scris:
Insertiile mele aveau alta tinta: este evident ca pot fi luate si ca motivatii pentru ideea ca ei merita o atitudine discriminatoare, pentru ca fac ceea ce fac(nu a fost intentia mea), si/sau ca altii care ne-au acuzat pe noi romanii, ii discrimineaza.
Ei sunt tiganii nostri, iar noi suntem tiganii Europei...toti discriminati?!
Explicatia este destul de simpla. Cand amintesti de o natiune care nu face parte din top 10, in mintea ascultatorului se produc fenomene de asociere bazate fie pe formule stereotipice, fie pe experienta personala a personei, sau din amestecul celor doua. La un moment dat, ideea de roman era asociata cu Coanda, apoi cu Palade, sau Eliade, sau mai apoi cu Nadia Comaneci, apoi cu Hagi, etc, oameni care au constituit capitalul de imagine pozitiva a tarii. Pe de alta parte, sunt elementele negative,-prezentate realist sau nu-care contrabalanseaza. De acest echilibru vorbim aici. Cand el este deplasat spre minus…
Consider ca promovarea valorilor / nonvalorilor nu este neaparat meritul sau esecul statului. Societatea civila ar trebui sa aiba un rol mult mai activ, iar individul valoros aflat peste hotare trebuie sa-si asume cetatenia pentru a contracara denigrarile sau aprecierile negative.(mai multe despre acest aspect pe topicul “fii mandru ca esti roman” )
Dar iata un exemplu pentru “promovarea valorilor” in RO:
Cum se antrenează un român de top 10 mondial la sărituri în bazine fără apă
Săritorul nostru a obţinut cea mai bună performanţă din istoria acestui sport în România, venind dintr-o ţară care nu are nici un bazin dotat pentru sărituri şi care nu are bani să-i cumpere slipuri care nu se rup
Sărim pe bureţi doar aşa, ca să ne menţinem forma fizică”
Constantin Popovici, locul 7 mondial la sarituri in apa spune:
“Este foarte greu să te antrenezi pe bureţi. Noi facem, pe bureţi, un singur salt, iar în concurs, aţi văzut, facem trei salturi şi jumătate. Vă daţi seama ce diferenţă e. Practic, noi nu facem decât să ne menţinem forma fizică, pentru că la concurs contează foarte mult orientarea în spaţiu şi dacă noi nu sărim în apă, avem probleme”, explică săritorul român, care spune că nu există în România un bazin în care să se poată antrena şi el în condiţii decente. “Era un bazin cu platformă de 10 metri la 23 August, la Complexul Sportiv, dar s-a închis de vreo 10 ani pentru renovare şi nu s-a mai deschis. La ªtrandul Tineretului era o platformă în aer liber, dar şi ea s-a închis acum vreo 2-3 ani pentru renovare şi încă nu s-a deschis. Mai este un bazin la Bacău, acum l-au renovat, după ce a fost închis vreo patru ani, dar după ce l-au deschis, l-au închis din nou la puţin timp pentru că nu aveau bani pentru utilităţi. Ar mai fi un altul la Sibiu, dar este într-o stare jalnică. Am făcut o dată o săritură şi când am bătut pe platformă, s-a rupt o şipcă.
ªi pentru că federaţia nu prea are bani, Popovici a cerut ajutorul unor sponsori, dar fără niciun succes. “Chiar am cerut ajutorul unor sponsori înaintea Mondialelor, le-am arătat că sunt numărul şapte în lume, dar fără niciun succes. Numai trei mi-au trimis răspuns că nu pot să mă ajute, iar restul nici nu s-au obosit să-mi răspundă. ªi sunt firme mari, cunoscute. “