avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Dear Madonna,
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Dear Madonna,

Va propun sa adaugati argumente pentru a o convinge pe Madonna ca in Romania tiganii nu sunt discriminati, argumente pe care le vom trimite dupa ce le vom aduna la un loc, sau le vom trimite asa cum le-am conceput fiecare aici. -daca ne este permis. Politicos, decent si fara patima, va afla ceea ce nu a stiut si cine stie...poate va reveni cu alte sentimente.
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 22:32, 16 Noiembrie 2009
Stimate domn @fplopeanu . Aveti perfecta dreptate . Daca cei din aceasta etnie sunt angajati undeva , nu le sta mintea decat la "smanglit".,munca lor nu prea este de calitate. Sunt fara meserii, fara nici o relativa calificare ,traiesc doar din mila popoarelor in cadrul carora traiesc.Nu e o rautate din partea mea ,am accentuat de mai multe ori , dar este o realitate. De unde oare provine parerea ca "lucru de tigan " , "te comporti ca un tigan" si chiar "tiganie" ? Din practica ,stimabililor, din practica . Nu incape indoiala !
fplopeanu,
Indraznesc sa afirm: simplu se explica - provine de la... "tigan".
Tiganii au un ”stil aparte” cand se cearta, cand se apara, cand isi vand marfa – tipa, urla, plang, se milogesc, glumesc, ameninta, injura – trec de la o stare la alta cu naturalete, pt a obtine ce-si doresc.
Altfel spus, dv urati si guvernantii actuali.:D

Majoritatea istoricilor sunt de parere ca ”tigan” provine de la numele unei populatii care exista in India: Cingar (Cengar). Austriacul I.H. Schwicher descrie aceasta populatie ca ”se situeaza putin mai sus decat paria, fara lege, danseaza si canta, fura si escrocheaza si tzara o cutreiera semanand atat de mult tiganilor nostri” (1883).
Multi romani au scris despre ei: Ion Budai-Deleanu – ”Tiganiada”, Vasile Alecsandri, Gh. Asachi – ”Tiganii” (1856), Mihail Sadoveanu, Al.Vlahuta, Vasile Voiculescu – ”Sakuntala” (despre libertatea tiganilor), B.P.Hasdeu, in ”Razvan si Vidra” (despre voievodul moldovean Stefan Razvan, fiu al unei roabe tiganci din Iasi) s.a. Sa nu uit de ”Satra”, roman scris de Z.Stancu, in care scrie despre drama traita de tigani in timpul deportarii lor peste Nistru. Eugen Barbu, in ”Groapa”, descrie lumea hotilor si tiganilor din mahalalele Bucurestiului...
Toti acestia cunosteau comportamentul tiganilor – care nu s-a schimbat pana azi – si nu pare ca i-au discriminat.

Tiganii ”de satra” nu ii recunosc pe cei care nu apartin unei satre ca fiind ”de-ai lor”.

Nu avem dreptul sa condamnam ce nu cunoastem. Intai trebuie sa intelegem, apoi sa... aruncam piatra.
Nimeni nu se naste vinovat. Lipsa educatiei conduce la vina, iar vina se aplica individual.

Cine nu poate face diferenta intre individ si etnie nu are ce “cauta” in mileniul III.

peraspera,
in discutie era vorba despre cum pot schimba o mentalitate: schimbandu-mi propria mentalitate. Vreau ca tiganul sa nu mai vanda lucruri furate – nu le cumpar (pretul imi spune ca marfa ar putea fi furata). Da, din saracie, probabil, cumpara “cei cinstiti” care ii blameaza pe tigani ca fac si dreg cand, prin fapte, ii incurajeaza.
Nu discriminez pozitiv… Doar constat ca sunt prea multi cei care se plang ca sunt escrocati, de exemplu, dar ei au urmarit un chilipir, de fapt. Cand ceva pare prea frumos sa fie adevarat, de regula nici nu este… Axioma escrocilor: un om cinstit nu poate fi escrocat.

Am scris, de mai multe ori: oricine, oriunde pe mapamond poate fi discriminat, pe diverse considerente – si se poate adresa acelorasi “foruri”.

handsu,
“lucru de tigan” sunt si bijuteriile din aur si / sau argint – cele facute dupa comanda clientului sunt extrem de fine (in filigran, de exemplu, nu e usor de lucrat); ibricele pt cafea, caldarile si multe altele.
fplopeanu a scris:

Urasc "tigania", nu pe "tigani"! Totusi, cum se explica etimologia cuvantului "tiganie"? (intrebare retorica...):wassat:

D-le plopeaunu, evident ca sintagma ar putea fi interpretata ca o formula de manipulare a opiniei in sensul justificarii "excluziunii", dar intreb eu (tot retoric) ceea ce m-a intrebat copilul meu de sapte ani "Mami, de ce ii latra cainii?". Va rog sa interpretati interventia in contextul tuturor interventiilor mele anterioare.

Si Trope_doi, sti ca ne situam pe pozitii sensibil asemanatoare ..."Apa costa, etc", dar din pacate nici daca au coliba incropita langa un parau limpede, situatia nu se schimba.
Va rog totusi sa vizionati inca o data filmuletele indicate intr-unul din posturile anterioare dincolo de valentele artistice ale prestatiilor...
Trope_doi are dreptate: atata timp cat in 3 saptamani petrecute in Anglia(apropo de insertiile media ale Perasperei), am vazut doar doi cersetori: unul in metro, care canta la vioara absolut incantator, iar celalalt era un rom din RO care statea cu mana intinsa... inseamna ca am incurajat un fenomen prin proasta intelegere a milei crestine. O incurajare care a dus la acte incalificabile - mutilarea unor copii inca din fasha si alte atrocitati menite sa transforme cersitul intr-un concern cat mai prosper - care in umila-mi opinie ar trebui pedepsite pe principiile legii talionului.
Eu raman fidela opiniei cu care am intrat in acest schimb de idei: Problema exista. Discriminarea - si pozitiva si negativa - exista. Care este solutia?

Si apropo de "vina este individuala", @trope_doi, Cezare Lombroso si “gasca lui” n-ar fi de-acord cu acesta afirmatie. Teoriile criminologice penduleaza intre ideea responsabilitatii individuale si cea sociala , fara a exista un consens.
Care este solutia, cum nu mai suntem in perioada antica si feudala sa instituim vina colectiva? Laissez-faire? Nu pot fi de acord. Vorbeam la un moment dat de ideea de lider. Liderul “care da cadouri” menite sa-i asigure “incluziunea individuala” versus liderul in toata regula : si oficial si spiritual, care crede si actioneza in interesul general, interes care intr-un final ii profita si lui. In opinia mea, schimbarea reala poate veni doar din interior: liderii acestia ar trebui identificati si sprijiniti. Legea talionului nu mai are aplicabilitate in sistemul juridic actual, iar “metoda” care este acum acceptata se bazeaza pe teoriile pozitiviste de educatie. Coercitiv-punitiv pozitivist. Incurajeaza progresul si fii nemilos la abatere.
Pare o utopie sa investesti substantial intr-o mana de oameni cu reale aptitudini de lider spiritual pentru ca ei sa-si educe propria etnie in directia incluziunii? O incluziune fara asimilare, dar care seteaza un set clar de conditii minimale care sa devina o practica sociala?
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
godspeed, utilizator
Insertiile mele aveau alta tinta: este evident ca pot fi luate si ca motivatii pentru ideea ca ei merita o atitudine discriminatoare, pentru ca fac ceea ce fac(nu a fost intentia mea), si/sau ca altii care ne-au acuzat pe noi romanii, ii discrimineaza.
Ei sunt tiganii nostri, iar noi suntem tiganii Europei...toti discriminati?!
peraspera a scris:

Insertiile mele aveau alta tinta: este evident ca pot fi luate si ca motivatii pentru ideea ca ei merita o atitudine discriminatoare, pentru ca fac ceea ce fac(nu a fost intentia mea), si/sau ca altii care ne-au acuzat pe noi romanii, ii discrimineaza.
Ei sunt tiganii nostri, iar noi suntem tiganii Europei...toti discriminati?!

Explicatia este destul de simpla. Cand amintesti de o natiune care nu face parte din top 10, in mintea ascultatorului se produc fenomene de asociere bazate fie pe formule stereotipice, fie pe experienta personala a personei, sau din amestecul celor doua. La un moment dat, ideea de roman era asociata cu Coanda, apoi cu Palade, sau Eliade, sau mai apoi cu Nadia Comaneci, apoi cu Hagi, etc, oameni care au constituit capitalul de imagine pozitiva a tarii. Pe de alta parte, sunt elementele negative,-prezentate realist sau nu-care contrabalanseaza. De acest echilibru vorbim aici. Cand el este deplasat spre minus…
Consider ca promovarea valorilor / nonvalorilor nu este neaparat meritul sau esecul statului. Societatea civila ar trebui sa aiba un rol mult mai activ, iar individul valoros aflat peste hotare trebuie sa-si asume cetatenia pentru a contracara denigrarile sau aprecierile negative.(mai multe despre acest aspect pe topicul “fii mandru ca esti roman” )
Dar iata un exemplu pentru “promovarea valorilor” in RO:

Cum se antrenează un român de top 10 mondial la sărituri în bazine fără apă
Săritorul nostru a obţinut cea mai bună performanţă din istoria acestui sport în România, venind dintr-o ţară care nu are nici un bazin dotat pentru sărituri şi care nu are bani să-i cumpere slipuri care nu se rup
Sărim pe bureţi doar aşa, ca să ne menţinem forma fizică”
Constantin Popovici, locul 7 mondial la sarituri in apa spune:
“Este foarte greu să te antrenezi pe bureţi. Noi facem, pe bureţi, un singur salt, iar în concurs, aţi văzut, facem trei salturi şi jumătate. Vă daţi seama ce diferenţă e. Practic, noi nu facem decât să ne menţinem forma fizică, pentru că la concurs contează foarte mult orientarea în spaţiu şi dacă noi nu sărim în apă, avem probleme”, explică săritorul român, care spune că nu există în România un bazin în care să se poată antrena şi el în condiţii decente. “Era un bazin cu platformă de 10 metri la 23 August, la Complexul Sportiv, dar s-a închis de vreo 10 ani pentru renovare şi nu s-a mai deschis. La ªtrandul Tineretului era o platformă în aer liber, dar şi ea s-a închis acum vreo 2-3 ani pentru renovare şi încă nu s-a deschis. Mai este un bazin la Bacău, acum l-au renovat, după ce a fost închis vreo patru ani, dar după ce l-au deschis, l-au închis din nou la puţin timp pentru că nu aveau bani pentru utilităţi. Ar mai fi un altul la Sibiu, dar este într-o stare jalnică. Am făcut o dată o săritură şi când am bătut pe platformă, s-a rupt o şipcă.
ªi pentru că federaţia nu prea are bani, Popovici a cerut ajutorul unor sponsori, dar fără niciun succes. “Chiar am cerut ajutorul unor sponsori înaintea Mondialelor, le-am arătat că sunt numărul şapte în lume, dar fără niciun succes. Numai trei mi-au trimis răspuns că nu pot să mă ajute, iar restul nici nu s-au obosit să-mi răspundă. ªi sunt firme mari, cunoscute. “
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
godspeed, utilizator

Alte discuții în legătură

Reactii vehemente handsu handsu Ce parere aveti despre politica est-europeana (\"expusa\" de Madonna si urmata de reactii vehemente din partea publicului) privind minoritatea roma ? Trebuie ... (vezi toată discuția)
Persoane de etnie roma ce ocupa spatiu abuziv Josephine_Morrani Josephine_Morrani Bunza ziua, Cui ma pot adresa? Povestea este lunga si am sa incerc sa relatez doar ce este important. Intr-un apartament al unei case nationalizate,cateva ... (vezi toată discuția)
Impartirea copiilor din doua clase pe criterii ce tin de dreptul la sanatate andreya_dj andreya_dj Buns seara. Avem o problema intr-o clasa care e formata de anul trecut. suntem in clasa 1 si ne-au venit colegi noi in clasa..(copii care nu au frecventat 1 ... (vezi toată discuția)