avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Dear Madonna,
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Dear Madonna,

Va propun sa adaugati argumente pentru a o convinge pe Madonna ca in Romania tiganii nu sunt discriminati, argumente pe care le vom trimite dupa ce le vom aduna la un loc, sau le vom trimite asa cum le-am conceput fiecare aici. -daca ne este permis. Politicos, decent si fara patima, va afla ceea ce nu a stiut si cine stie...poate va reveni cu alte sentimente.
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 22:32, 16 Noiembrie 2009
handsu a scris:

Nu pot sa-mi dau seama cum este amintit Lothar Kreyssig pe o pagina cu discriminarea (?) tiganilor ? Sa inteleg ,ca legile privind discriminare nu sunt bune ?

Varga Attila spunea ca “relatiile sociale sunt ordonate, daca sunt reglementate legal”, dar aceasta constatare se refera in special la relatiile sociale conflictuale. O relatie care nu este conflictuala da nastere la o practica sociala, care nu necesita decat respectarea ei. In cazul reglementarii relatiei majoritate-minoritate avem de-a face mai degraba cu un conflict latent de alteritate care se bazeaza pe atitudinea “indiferent-binevoitoare”-in cel mai bun caz- a majoritatii fata de eforturile minoritatii de a-si pastra identitatea, in timp ce nationalitatea dominanta manifesta tendinta de inglobare definitiva, de asimilare lingvistica si culturala a minoritatii.
O doleanta naturala a minoritatilor nationale (etnice, lingvistice, religioase) este reglementarea prin lege a situatiei lor in masura in care isi asuma si obligatiile aferente cetateniei lor (ca de aceea sasii nu sunt discriminati...). Iar in cazul etniei rrome, cred ca aici avem o reala problema.

Daca doriti, putem dezvolta abordarile juridice ale reglementarilor actuale, putem discuta problema dreptului le identitate ca drept individual sau colectiv, sau cum problema se situeaza intre drepturile omului si si drepturile de autodeterminare interna, etc. Stiati, de exemplu ca NU exista o definitie consacrata a “minoritatii nationale/etnice”, ci doar o definitie recomandata de raportul Capotorti din cadrul ONU? Iar lipsa unei definitii face mai usoara nu numai codificare conceptului, dar si eludarea responsabilitatilor…

Iar in ceea ce priveste strict acele legi speciale din sistemul de drept RO– de discriminare pozitiva – pe care le-am citat in posturile anterioare, perspectiva mea este urmatoarea: este foarte important cine a initiat aceste legi, caci stim ca Legea minoritatilor nationale face drumul de la o camera la cealalta a Parlamentului de imediat 20 de ani, iar propunerile vin din partea minoritatilor care isi asuma si obligatiile aferente cetateniei lor.
Caci daca statul reglementeaza fara a consulta doleanta minoritatii, ne aflam intr-adevar in fata unei discriminari din partea autoritatilor, insa daca acesta reglementari vin in intampinarea doleantelor minoritatii, avem de-a face cu o discriminare pozitiva, pe care majoritatea ar trebui sa o accepte ca pe un cost al unei convietuiri reciproc avantajoase (ex. mediatorii sanitari in scolile in care copilul dvs si copilul rrom isi petrec jumatate din zi in acelasi spatiu…

Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
godspeed, utilizator
Da, furtul de subzistenta poate ramane nepedepsit de lege!

Sa nu facem confuzii: exista tigani-tigani – cei despre care amintiti – si tigani-romani – cei care aglomereaza penitenciarele (si despre care am scris si cu alta ocazie).
Cei cu salbe de un kg nu prea vor ajunge in puscarie – asa cum nu vor ajunge in puscarie “milionarii romani de carton” care “au dat tunuri” ce pot fi dovedite: procesele se lungesc pana se prescrie… Asa ca, argumentul dv, Anna63, schioapata: care e diferenta intre tiganii borfasi bogati si romanii borfasi bogati? Etnia? De fapt, aici nu apare… discriminarea: bogatii nu stau in puscarie, indiferent de etnie.

Prin definitie, tiganii sunt nomazi! Nu se angajeaza cu un contract de munca! Cei care o fac (tigani-romani) nu sunt tratati asa cum sunt tratati angajatii romani!

Cei 7 ani de acasa? Ce ziceti despre adolescentii romani care beau alcool pana fac pe ei si apoi se iau de oamenii care au nesansa de a trece prin aproprierea lor? Cati tigani beti de morti – urland la pantofi - ati vazut?

Da, handsu, alcoolul e foarte ieftin in RO. Exista si o vorba: “buzunare goale, carciumi pline”. Apoi, prin alcool nu se intelege numai J&B… Alcoolul etilic (tampeste pe loc); spirtul medicinal (tampeste in scurt timp)… Si sa nu uitam ca exista o multime de “contrafacute”!
Nu condamnati etnia?! La ce sa o condamnati? Nu au cum sa se acomodeze! Nici beduinii nu vor – si nu o vor face. Berberii vor un stat al lor – mic si traditional, fara “civilizatia” impusa la TV!
Control riguros?! Sunt nomazi prin definitie – repet pana la amorteala!

Cat timp in “state de drept” exista legi care pedepsesc discriminarea e mai mult decat limpede: in acele state anumite categorii sunt discriminate!

Oamenii, constat, vad numai ceea ce vor sa vada…
Cine vrea sa “schimbe” pe cineva trebuie sa se “schimbe” in primul rand pe sine…
trope_doi spune:

....Oamenii, constat, vad numai ceea ce vor sa vada…

Eu nu "vad ce vreau" ! Vad ceea ce-mi permite nivelul meu de cunoastere. Asta e valabil si pentru rromi cat si pentru tine.

trope_doi spune:

....Cine vrea sa “schimbe” pe cineva trebuie sa se “schimbe” in primul rand pe sine…

Daca te referi asa... la modul general , trebuie sa adaug ca "nimeni nu poate fi schimbat atata timp nu vrea"

Am avut ocazia lucrand intr-o primarie , sa vad cum se poate raspunde la un gest de atentie,de caldura "umana" din partea statului indreptat inspre romii unei localitati.
In luna noiembrie acum 3 ani , pe linga ajutorul social destinat celor defavorizati conform legii 416 , primaria a mai distribuit si ajutoare constand in imbracaminte si incaltaminta .
Era tare frig in acea luna . Eu aveam cizme in picioare , iar copilasi 4, 5, 10 ani umblau in papuci de plastic, chiar si mai rau , desculti. Desii erau tuciurii de felul lor acum aveau piciorusele vinete,
S-au invetariat copiii de romi intre 3 si 14 ani pentru a li se da la fiecare o pereche de ghete imblanite si un pluover ,
Retineti erau si familii de romani sarmane, dar stiam ca parintii lor cat de cat se zbat macar de rusine sa nu-i lase desculti, asa ca ajutorul a fost doar pentru romi oricum nu ajungea pentru toti sarmanii.

Cat de fericiti au fost micutii?Nu am cuvinte sa descriu ce fete stupefiate aveau cand probau in prezenta mamelor incaltamintea , unii nu stiau sa mearga incaltati !

Dupa vreo 3-4 ore de cand a inceput distribuirea , am aflat ca unii au vandut ghetutele cu 20 lei (pretul lor fiind 40)si s-au dus cu copii lor , tot in slapi de plastic ,cu degetele atarnand pe afara , la chioscul alimentar , de unde au luat 5 kg cartofi si ...tuica. Am vazut asta , chioscul cu pricina fiind in fata primariei.

Deee, nomazi ...!

Cei de care vorbesc lociesc in mediul rural si au case , au curte , ar putea foarte bine sa creasca pasari , porc ,etc...dar nu o fac. Ar putea sa cultive legume , dar nu o fac...Ar putea foarte bine sa -si produca singuri cea mai mare parte din alimente, dar...prefera varianta mai usoara ....

Si atunci unde e discriminarea?

Dupa ce acest subiect nu mai prezinta mare interes vreti sa vorbim si despre noi? Noi, astia majoritarii! big deal!
Mai citesc, mai citesc si parca am impresia ca uneori ni se pare ca ne place sa ne culpabilizam. Cred ca suntem prosti de buni! Imaginea mea ca romanca depinde in mare masura de cei care, nomazi fiind, migreaza. Chiar nici macar sa am dreptul sa exprim o parere?
Madonna, nemernicii astia ne fura, ne injura, cersesc, ne inseala, ce spui de asta?
Cand i-au alungat din sat romanii, i-au discriminat? Li s-a umplut paharul! A fost o riposta, nu un atac.

Alte discuții în legătură

Reactii vehemente handsu handsu Ce parere aveti despre politica est-europeana (\"expusa\" de Madonna si urmata de reactii vehemente din partea publicului) privind minoritatea roma ? Trebuie ... (vezi toată discuția)
Persoane de etnie roma ce ocupa spatiu abuziv Josephine_Morrani Josephine_Morrani Bunza ziua, Cui ma pot adresa? Povestea este lunga si am sa incerc sa relatez doar ce este important. Intr-un apartament al unei case nationalizate,cateva ... (vezi toată discuția)
Impartirea copiilor din doua clase pe criterii ce tin de dreptul la sanatate andreya_dj andreya_dj Buns seara. Avem o problema intr-o clasa care e formata de anul trecut. suntem in clasa 1 si ne-au venit colegi noi in clasa..(copii care nu au frecventat 1 ... (vezi toată discuția)