Ma confrunt cu o situatie incredibila si as dori sa am o opinie avizata. Ce s-a intamplat:
Sunt din Cluj-Napoca, iar pe 1 sept. 2009 eram cu prietena mea si am folosit un lift in administrarea firmei SC Ascenso SRL. Acesta s-a blocat intre etaje. Usa cabinei era glisanta si am incercat sa o inchid/deschid, sa apas la mai multe etaje etc, si nu s-a intamplat nimic. De asemenea am apasat butonul de alarma si nimic.
Am sunat la deranjamente si mi-a raspuns o doamna usor iritata... M-a intrebat adresa, inclusiv nr. blocului. I-am dat adresa exacta si i-am spus ca nu locuiesc in acel bloc si ca nu stiu numarul, dar ca la acea adresa acesta era singurul bloc, deci nu avea cum sa nu il gaseasca. Mi-a spus rastit ca ea fara numarul blocului nu imi trimite echipaj!!!
Intre timp, a venit un domn care ne-a deschis usa. Dispecera a auzit ca mai vorbeam si cu domnul acela si in acel moment mi-a spus "este cineva acolo sa va scoata. la revedere" si mi-a inchis telefonul!!!!!
Am iesit din lift, lucru care inca ma sperie, riscandu-ne viata, pentru ca nu aveam de gand sa astept pana catadicseste doamna sa rezolve problema - lucru pe care evident ca nu l-ar fi facut.
Am sunat-o dupa ce am iesit sa ii reclam comportamentul, i-am spus ca asa ceva nu se face, ca putea identifica blocul, ca mi-a pus viata in pericol, si ca nu se inchide telefonul. A inceput sa strige la mine si sa imi vorbeasca urat. I-am spus ca este o nesimtita, moment in care m-a injurat de mama si a continuat sa ma injure... I-am inchis telefonul.
La 10 secunde, ma suna un domn de la aceeasi minunata firma, Ascenso SRL, care a inceput la randul lui sa ma injure si sa strige la mine.
Intre timp am discutat cu prietena mea care mi-a spus ca este mai bine sa apelez la A.N.P.C. si la I.S.C.I.R., ceea ce am si facut pe data de 2 sept. 2009. De la A.N.P.C. mi-a spus ca ar fi posibil sa primesc daune pentru ca mi-au pus viata in pericol, fiind nevoit sa ies din liftul blocat intre etaje fara niciun fel de asistenta profesionista (ca nu era sa imi petrec noaptea acolo, mai ales ca aveam de mers undeva in aceeasi seara).
Intrebarile mele ar fi: exista temei legal pentru a cere daune? Daca da, mai exista astfel de cazuri in practica? Cat de solide ar fi in instanta marturiile mele si ale prietenei, avand in vedere ca in situatia aceasta nu exista niciun document care sa ateste faptele?
Daca ati platit si primit contravaloarea servicilor prestate nu aveti ce face.
Daca ati platiti si nu ati beneficiat de servicii va puteti adresa instantei.
Autorizatia ISCIR este una si contractul cu firma de service este alta. Cat timp a functionat fara autorizatie (probabil o perioada scurta intre darea in folosinta a ascensorului si primirea autorizatiei de la ISCIR) responsabilitatea cadea integral in seama firmei de service. Deci ei au facut service-ul, Dv. l-ati platit. Nimic de recuperat.
Puteti insa sa va indreptati protestul catre ISCIR, impotriva firmei de service care a dat drumul la ascensoare fara autorizare ISCIR si v-ar fi pus viata in pericol. Un fel de drobul de sare. Ideea e sa supravegheati chestiunea asta pe viitor.
..............................
In situatii asemanatoare cu ale initiatorului topicului e de relevat un aspect extrem de important si care vizeaza viata persoanei care foloseste liftul. De altfel acest aspect este semnalat intre cele cateva reguli scrise pe tablitele din fiecare lift: a nu face niciun fel de manevra de a incerca sa iesim din lift. Accidentele care s-au intamplat au avut la baza exact acest lucru. Un comportament grabit, panicat de a scapa din "cusca".
In cazul celui care a scris aici intamplarea prin care a trecut, ca a dat telefon si i s-a raspuns asa cum i s-a raspuns, nu a gresit, dar ar fi trebuit sa astepte sa vina o persoana din bloc, sa intrebe adresa si sa-i spuna operatoarei adresa completa, asa cum se spune adresa completa si la pompieri si la salvare si la politie..... Am un feeling, vorba unui utilizator, ca in momentul in care doamna de la dispecer l-a intrebat amanunte pe care nu le stia despre adresa a inceput sa ridice tonul....si de-aici cearta a fost gata, presarata si cu neaosele injuraturi fara de care nu ne racorim suficient.
Nu lucrez la societate de ascensoare si nu am interese la ei, dar am beneficiat din plin de interventiile lor si trebuie sa spun ca profesionalismul si devotamentul cu care rezolva problemele de la cel mai simplu "oprit al liftului" si pana la "ramasul cuiva in lift" este de departe superior altor servicii. Si acolo muncesc oameni cu temperamente diferite, dar eu zic sa pastram o cumpana cat de cat echilibrata si sa ghicim si ce nu ne spune initiatorul topicului.
UPDATE: Am primit raspuns de la ISCIR. Mi se spune ca aveau autorizatia in regula si ca au avut o discutie in urma careia s-au stabilit "3 masuri" care vor fi luate pentru imbunatatirea serviciilor si care vor fi comunicate tuturor firmelor autorizare.
Destul de vag sincer, desi cel mai important raspuns este cel de la OPC. Inca nu l-am primit dar am sa va tin la curent.
@elga50: Cum am mentionat in primul post, operatoarea a fost cea care a inchis telefonul in momentul in care a auzit ca prietena mea discuta cu un domn din bloc, care ne-a deschis usa. Pana in acel moment i-am vorbit calm si politicos, incercand sa ii explic unde este localizat blocul si ca nu are cum sa nu il gaseasca. Dar daca ea nu vrea sa auda si imi inchide telefonul?!
Oare ar fi foarte complicat sa imprime o serie unica fiecarui lift, si la dispecerat sa aiba o baza de date cu adresele corespondente fiecarei serii? Oare nu au deja?
Asta tine de management si de oamenii pe care ar trebui sa-i plateasca sa faca asa ceva.
Poate ca eu am gresit imaginandu-mi un anume fel de reactie, poate nu, m-am bazat pe comportamentul oamenilor ramasi in lift pe care i-am vazut sau auzit personal. Pe mine m-a injurat unul, in bloc la mine; ramasese in lift si m-am apropiat de usa liftului in care auzeam batai cu pumnul. Pana sa-i spun sa stea linistit ca o sa chem la telefon echipa....mi-a si pus in cap laturile de injuraturi de dincolo de usa. O alta femeie tipa ca din gura de sarpe pana cand au scos-o din lift...... Sunt oameni care intra in panica, altii chiar fac atacuri de panica ingrozitoare din care nu-si mai revin asa usor. Dar....acesti oameni trebuie sa stie ca se urca intr-un vehicul care comporta si un anume grad de risc si o fac pe raspunderea lor daca acesta se opreste aiurea.
Apropos....am intrebat un domn de la ascensor, un profesionist....daca se poate cadea cu liftul si mi-a spus ca asta nu se poate. Ce este "cadere cu liftul" este o accelerare a vitezei acestuia, dar liftul este asigurat pentru asemenea situatii. Poate ati vazut acele cabluri care se duc in sus si-n jos o data cu liftul. Ei! Daca pe acel cablu (e unul din obiectivele service-ului lunar) se observa scamosari, acesta se tine sub observatie si in momentul in care nu mai prezinta siguranta se inlocuieste, dar el e dublat de un altul.
Nu ma pricep la ascensoare, sunt lucruri pe care le-am aflat si eu de la oamenii de la lifturi....:)
In rest....numai de bine!!!!