avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pot da de permis daca am fost condamnat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pot da de permis daca am fost condamnat?

Buna ziua,am si eu o problema....sunt curios daca mai pot da de permis tinand cont ca am fost condamnat la 5,10 ani pentru furt auto,conducere fara permis si distrugere....am executata 4,2 ani cu inchisoare si am fost eliberat conditionat( pe 15 iulie 2008 am fost eliberat)
iata ce zice ultimul aliniat din cazierul meu
-Condamnat la 3 ani inchisoare pentru art. 208 alin. 1,art. 209 aliniat 1, lit. a,e,g,i cp+1 an inchisoare ptr. art. 78 aliniat 1 din oug 195/2002; Conf. art. 33 lit. a si 34 lit. b cp va executa pedepsa de 3 ani inchisoare; face aplic art 64 lit. a,b,c,e cp; sent. pen. 1530/24.05.2006 a jud Focsani; dosar 7124/2005; def. Prin nerecurare
Totul e la fel cu exceptia ''face aplic art 64 lit. a,b,c,e cp"....deci, pedeapsa mea a fost de 5,10 ani, am executat 4,2 ani si am fost eliberat conditionat. Am 1,3 ani de cand m-am eliberat! Ma nedumereste ''face aplic art 64 lit. a,b,c,e cp''.... intrbarea e aceeasi...pot da de permis? eu mai am un pic sa termin scoala de soferi si tot nu m-am lamurit! Am inteles ''b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere; '' dar la mine nu a fost suspendare...eu am executat si am fost eliberat conditionat...''a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare '' 6 luni de cand m-am eliberat sau 6 luni dupa implinirea celor 5,10 ani??? wof.... va multumesc pt amabilitate!
GabrielaA a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

b) nu a fost condamnata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru una dintre infractiunile prevazute la art. 24 alin. (6), cu exceptia cazurilor in care a intervenit una dintre situatiile prevazute la alin. (1).

Uite si la art. 24
"(6) Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1)."

Eu nu vad ce nu e clar. Poate obtine permis chiar daca nu l-a avut pentru ca "a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1)"

Nu sunt de acord. Nu poate obtine permis potrivit acelor termene, deoarece nu exista incidenta art. 116 Oug 195 in aceasta speta.

Art. 116. - (1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare: ............
Si.... "Ubi lex non distinguit , nec nos distinguere debemus."
Nici chiar in cazul literei d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule, prevazuta la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata nu se aplica deoarece asa cum am subliniat mai sus, nu i-a fost anulat permisul. A fost condamnat pentru Art.86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani(si furt) Este vorba de o condamnare cu executare , cu aplicarea art 64 lit c Cod Penal- pedeapsa complementara.

Intrebare pentru user: Pentru ce perioada s-a aplicat 64 lit c?
sorin-ionut a scris:

art. 78 aliniat 1 din oug 195/2002; Conf. art. 33 lit. a si 34 lit. b cp va executa pedepsa de 3 ani inchisoare; face aplic art 64 lit. a,b,c,e cp; sent. pen.

Sunt gata sa recunosc ca sunt eu chioara, dar de unde art. 86??? Eu vad 78.
Asta una.

Parerea mea, in legatura cu art. 24, este ca se refera la situatiile a, b.... etc, nu la faptul ca a fost anulat permisul.
Pentru ca art. 24 spune ca nu are dreptul si nu ca nu mai are dreptul.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
Art 86 de aici:" Buna ziua,am si eu o problema....sunt curios daca mai pot da de permis tinand cont ca am fost condamnat la 5,10 ani pentru furt auto,conducere fara permis si distrugere....am executata 4,2 ani cu inchisoare si am fost eliberat conditionat( pe 15 iulie 2008 am fost eliberat)"
Si da, aveti dreptate , acolo scrie 78- e cu totul altceva ...poate ne lamureste userul...
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat
in urmqa contopirii am ramas la pedeapsa cea mai grea....de 5.10 ani! am executat 4.2 ani si am fost eliberat conditionat1 mi-am facut dosarul pt scoala de soferi si mi-am scos cazierul....toate condamnarile suint la fel...doar ca difera localitatile unde am fost judecat,intrucat, am avut fapte pe mai multe judete! pe ultimul rand al cazierului apare art 64 lit a,b,c,e cp, nu scrie nicaieri pt ce durata se aplica acest articol! ma duc saptamana viitoare si bag dosarul pt examen si daca mi-l da de cap inseamna ca nu am voie sa dau acum de scoala de soferi.....

Alte discuții în legătură

Informatii obtinere permis laurentiu_30 laurentiu_30 buna seara am si eu o problema . doresc sa dau si eu de permis de conducere si nu stiu dac am dreptul deoarece am avut o condamnare cu executare de un si nu ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta O persoana a fost condamnata la 2 ani si 3 luni cu suspendare pt conducere in stare de ebrietate, (pronuntare in noiembrie 2013). Ulterior a primit si o ... (vezi toată discuția)
Liberat conditionat - cand pot face scoala de soferi? marck_3 marck_3 daca am o condamnare definitiva ptr art 86 pot sa fac scoala de soferi ,am executat pedeapsa si sint eliberat conditionat si vreu sa ma inscriu la scoala de ... (vezi toată discuția)