Am avut o locuinta luata pe credit ipotecar care a fost executata silit. In timpul procedurii de licitatie Asociatia de Propietari nu a emis pretentii cu toate ca existau datorii. Dupa adjudecare asociatia a pretins suma de la noul propietar, care sa o poata vinde la randul lui a platit datoriile mele, iar apoi ma actionat in judecata. Intrebare: Voi fi obligat de instant sa-i achit suma respective, avand in vedere ca nu mi s-a cerut acceptul nici de propietar nici de asociatie ?
La 1, asociatia cred ca putea fi obligata sa elibereze adeverinta aceea prin instanta. Pe de alta parte, adeverinta atesta datoriile imobilului, asa incat nu stiu daca putea fi daca cu zero datorie, e discutabil. Dar se putea face o actiune in constatarea faptului ca datoria este a primului proprietar. Daca asta ajuta la vanzare, iara de vazut.
Adeverinta poate fi data si cu datorii dar nu ar fi reusit sa vanda apartamentul intrucat cumparatorul in mod sigur nu ar fi preluat datoriile.
Art. 20
(1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.
Multumesc tuturor pentru lamuriri. Voi revemi cu amanunte si explicatii in curand. Pe 15 am infatisare ( a doua, dar la prima nu nu s-a verificat decat documente!!!)
Judecatorul a respins cererea cu drept de recurs. Nu am primit motivatia. Ma voi duce la judecatorie sa o cer dupa ce voi ajunge acasa ( in localitatea de domociliu ) adica dupa 5 mai