avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Am cazut pe gheata si am fractura de trohiter,mentionez ca transportul era asigurat de firma unde lucrez cu voucher,am coborat din taxiu in fata blocului unde stau,si am alunecat pe gheata.Este acesta un accident de traseu?cei de la firma au zis ca nu este un accident de munca!
Va rog sa-mi acordati cateva informatii si unde sa ma adresez.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:38, 28 Februarie 2017
Sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
La dosarul de cercetare a evenimentului produs, de catre angajator, se anexeaza si concediul medical in copie. Pentru intarzierea emiterii adeverintei de salariat si a intarzierii asistentei medicale (nu sunt convins ca s-a refuzat asistenta medicala, fara acea adeverinta), angajatorul poate sanctiona persoana din cadrul HR responsabila, conform prevederilor din ROI.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM. Daca se avizeaza ca AM, firma intocmeste formularul FIAM de inregistrare AM.
Doresc sa multumesc pentru raspunsul dvs. promt si la subiect.

Am beneficiat de asistenta medicala doar la urgenta,imediat dupa ce a avut loc accidentul,doctorul de garda punand la loc bratul iesit din umar,cu fractura de trohiter.A reusit foarte greu,avand masa musculara mare si muschiul contractat din cauza durerii ingrozitoare.A fost nevoie de anestezie generala,pentru succesul acestei proceduri.
Dupa aceasta procedura,am primit indrumarea sa merg la o policlinica judeteana pentru control si medicamentatia adecvata.
Am primit o nota cu toate actele care erau necesare la policlinica,concediul medical de la medicul de familie,bilet de trimitere si adeverinta de la locul de munca.
Insa nu am putut ajunge la ortoped din lipsa acestei adeverinte.
Am trei zile de absente nemotivate si am fost amenintat ca o sa fiu dat afara,fiindca nu am primit concediu pe zilele din urma,cand inca nu primisem adeverinta de la locul de munca.
Mentionez ca timp de 7 zile nu am putut sa merg la doctorul ortoped,din lipsa adeverintei,avand dureri foarte mari si fiind imobilizat,fara posibilitatea de a ma deplasa.
O sa ma deplasez la ITM sa fac o sezizare,dar daca o sa-mi desfaca contractul de munca,mai beneficiez de indemnizatie?
Multumesc frumos!
Solicitati de la urgenta sa va emita o adeverinta din care sa rezulte ca in data/ perioada ... ati primit asistenta medicala de urgenta pentru ..... (diagnostic).
Faceti cate o copie si depuneti-o la angajator si la ITM (anexa la sesizare), cu nr. de inregistrare/ data. La ITM puteti trimite prin posta cu confirmare de primire.
Daca va desface contractul de munca, puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei, anexand adeverinta medicala mentionata mai sus.
Daca ati primit concediu medical de la medicul de familie, nu intele de ce nu sunt trecute si cele 3 zile.
In urma anchetei ITM, firma va primi, probabil o amenda contraventinala pentru neanuntare si necercetare eveniment produs., respectiv dispozitie pentru plata concediului medical.
De la UPU s-a eliberat o fisa privitoare la accident cu data ,dignostic,remedii medicale aplicate (raze,operatii ,etc) . Aceasta a fost introdusa in sistemul informatic ,doar trebuie evidentiata prin procedurile descrise in mesajul precedent ,la ITM. O adeverinta nu strica ,cu cat mai multe harti doveditoare cu ata mai bine . In rest cele mentionate de @gigipopa .
Domiciliul e e cel trecut in CI ,respectiv si ap numarul ... adica nu esti acasa decat cand ai intrat in apartamentul de domiciliu .
Insanatosire grabnica!
Multumesc mult pentru grija acordata,sper sa ma pot recupera repede.

Precizez ca am hartia de la UPU cu diagnosticul si procedura folosita la urgenta,si radiografiile.
Voi anexa aceasta la sesizarea pe care o voi face la ITM.
Problema este ca nu am putut sa ma deplasez la medic sa cer concediu inca din prima zi,si doctorul de familie nu poate sa-mi dea concediu din urma.(inca eram sub asediu durerii,nu puteam sa ma imbrac)am ajuns abia dupa 3 zile la dr. de familie.
Deci am trei zile de absente nemotivate,plus ca adeverinta de salariat am primit-o abia in a 6 a zi.
Acum m-au amenintat ca ma dau afara,fiindca am absente nemotivate,asta dupa ce am acuzat "formidabilul departament HR" ca nu au putut sa emita o adeverinta care in mod normal se ofera pe loc.

O sa va tin la curent cu demersul si rezultatul obtinut.

Va multumesc tuturor pentru sfaturile prompte si ajutorul primit.

Alte discuții în legătură

Cercetare itm artifik artifik Buna ziua, cum/unde se poate contesta un aviz de cercetare a unui accident de munca , de traseu, de catre ITM , daca in urma cercetarilor , martorilor, ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - accident pe drumul spre locul de munca dibella dibella Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu un concediu medical: cine si cum stabileste daca este accident in timpul deplasarii la serviciu ? Am cazut la 30m de ... (vezi toată discuția)