avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Reducere program gravide
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Reducere program gravide

Buna ziua.insarcinata in 16 sapt.am prezentat angajatorului adv de la ginecolog si medic familie in care e specificat risc dr sarcina pt reducere program.cu 1/4..mi s a intocmit un raport de catre medixina muncii in care e mentionat ca recomandare program munca normal si nu recomnada nici co de risc maternal .Fara o evaluare fizica decat sciptica cum pot anticipa ei ca nu pot lua concediu risc maternal? Tot ei mentioneaza in raport ca daca nu am.o patologie de sarcina nu considera ca e nev de program scurt ci program normal.cu pauze....Tot in raport mentioneaza insa sa tin cont de recomandarile.medicului specialist.pai el a recomandat
program.scurt , sarcina cu risc? Si medicina muncii recomnadabprograk normal...cine isi asuma riscul ?
E obligatotiu de detaliat pe adv medicala de ce se considera sarcina cu risc ? Raportul de gravida e onligatoriu de semnat daca nu sunt de acord cu cele impuse ? ...multumesc
Cel mai recent răspuns: Serban Florica , utilizator 16:10, 7 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice eveniment care survine în cursul sarcinii și care comportă un risc pentru mama și/sau pentru copil este considerat ca fiind patologic. Atât timp cât medicii ginecolog și de familie au emis acea recomandare, este absolut clar că au o justificare în acest sens, justificare ce se traduce prin existența patologiei de sarcină. În caz contrar, am merge doar pe premisa că a fost comis un abuz din partea acestora, ceea ce eu nu voi face.

Încă un aspect: actul normativ nu impune ca document justificativ în fața angajatorului patologia de sarcină, Art. 13 din O.U.G. 96/2003 menționând doar că este necesară adeverința din partea medicului de familie. Pot concluziona că legiuitorul a lăsat în responsabilitatea emitentului justificarea actului.

Există o diferență clară: medicul de medicina muncii verifică locul și condițiile de muncă ale gravidei iar cel de familie și ginecologul monitorizează starea de sănătate a acesteia și a fătului. Atât timp cât medicul de medicina muncii nu are dreptul, prin același act normativ, să recomande reducerea normei de muncă, nu îi poate reveni atribuția de a respinge recomandarea celui aflat în acest drept, în speță medicul de familie.

Așa cum am spus, neaplicarea Art. 13 nu este deloc justificată.

În ceea ce privește ultima dvs. afirmație, nu v-a contestat nimeni vechimea, dar nu cred că discuțiile de aici le bazăm pe principiul „cine are cel mai vechi cont”.



Si totusi, angajatorul va tine cont de recomandarea medicului specialist de medicina muncii cu care are incheiat contract de prestari servicii medicale si din motivele mentionate de mine. Este dreptul fiecarui lucrator sa sesizeze ITM atnci cand se considera nedreptatit.
Cred ca abordarea graduala a cazului (nu direct reducerea timpului efectiv de lucru) este pozitia corecta ce trebuie adoptata avand in vedere cele maxim 120 de zile de concediu de risc maternal care se pot acorda si faptul ca persoana este deja gravida in luna a 4-a.
Angajatorul, pe buna dreptate, poate fi de acord cu concediul de risc maternal, in loc de program redus de lucru, dar acest lucru nu poate fi in avantajul gravidei din aceasta speta.
Nu m-am gandit ca ati putea contesta dvs. vechimea mea pe forumul de discutii, dar cred ca sfaturile mele, dezinteresate, ma recomanda tinand cont de aprecierile aduse de cei carora sfaturile mele le-au fost utile de-alungul anilor.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Abordarea graduală poate fi făcută doar de către părțile implicate. În condițiile în care gravida în speță dorește să afle dacă adeverința de la medicul de familie îi este suficientă pentru reducerea normei, eu îi transmit că legiuitorul așa spune.
Faptul că intervine un dialog social între părți, acestea nepunându-se de acord asupra punerii în aplicare a actelor normative, crează starea de conflict de muncă. Conflictul de muncă poate fi mediat prin aplicarea prevederilor art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 - Legea medierii sau, dacă nu intervine medierea, se soluționează prin intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă (ca ramură executivă) sau a instanței de judecată (ca ramură juridică) competente, la sesizarea venită de la oricare dintre cele două părți implicate. Motiv pentru care eu mă abțin din a emite păreri legate de abordare, ele nefiind de competența mea.
Nu cred ca se poate vorbi de un conflict de munca. Lucratoarea gravida are la dispozitie alternativele prezentate si cu siguranta va alege calea favorabila pentru domnia sa, care cred ca va fi respectarea recomandarii medicului specialist de medicina muncii, cel putin in prima faza, pana se cristalizeaza comportamentul de persoana gravida.
Bună ziua. Am o nelămurire în ceea ce privește reducerea programului de munca la gravide , având 2 contracte de munca!!! Sunt însărcinată în 12 a sapt și sunt luată în evidență cu ""sarcina cu risc "". Contractul principal este de 6 ore/zi iar cel secundar 4 ore/zi. Deci muncesc 10 ore in fiecare zi. Pot beneficia de reducerea programului de lucru deși am scrisoare medicala???De ce se poate reduce programul celor de 8 ore, fata de mine care muncesc 10 ore, dar cu două contracte de munca diferite ( la 2 angajatori diferiți )???? Mulțumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Refuz din partea medicinei muncii de a acorda reducere de program gravidei iulianalitoi iulianalitoi Buna ziua, As dori sa stiu daca are acest drept cei de la medicina muncii de a refuza reducerea de program data de medicul ginecolog respectiv de familie pe ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului pentru gravide aftenev aftenev Buna ziua , sotia este gravida in luna a 4 , si a cerut reducerea programului de lucru la 6 ore la recomandarea medicului specialist. A facut cerere , a ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru din motive medicale în cazul femeilor însărcinate. este suficient concediul medical cod 10 acordat de medicul de familie sau este nevoie și de alte documente? dandal dandal Sunt insarcinata in 15 saptamani, cand am aflat de existenta sarcinii, mi-am informat angajatorul prin prezentarea unei adeverinte eliberata de medicul de ... (vezi toată discuția)