avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Centrala apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Centrala apartament

Buna ziua,
As avea nevoie de niste sfaturi, va rog. Avem un apartament luat prin prima casa si dorim sa montam centrala de apartament in conditiile in care alte 4 familii detin una. Asociatia refuza sa ne dea acordul. Ce este de facut in cazul acesta. Multumesc!
Vecini care au perete comun cu dv sunt deacord cu debransarea dv? Pe mine m-a dat in judecata vecinul ca nu vreau sa ii semnez debransarea, Nu are acordul Asociatiei si nici avizul Coltermului, dar si-a pus centrala. Sa vedem ce decide judecatorul? [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Martie 2017
NCorina, utilizator
Legal nu este raspunsul atat timp cat pe scara mai sunt 5 apartamente cu centrala. Avem doar ghinionul de a avea un administrator cu care nimeni nu se prea intelege. Ne-am interesat deja la primarie. Va multumesc oricum pentru sfaturi.
dan_crihan a scris:

Costurile de debransare, proiect, aprobari gaze, coloana de gaze, redimensionata, daca este cazul, eventualele discutiile cu vecinii, care vor fi afectati de debransarea dvs., nu se amortizeaza niciodata. Dar in primul rand:confortul termic, nu se compara. Este o moda care " face multe victime inocente (citeste: neinformate+naive)".

Domnule, eu locuiesc la polul frigului si mi-am montat centrala de apartament in anul 2001. In 2 ani mi-am amortizat toate cheltuielile. Am tinut evidenta la cheltuielile totale cu apartamentul (intretinere, incalzire, apa etc.) timp de 12 ani: la apartamentul meu - unde am incalzire in plus si in balcon - si la un vecin cu acelasi nr. de persoane si nr. de camere. Am platit si cota de incalzire la tevile ce treceau prin apartament si cea din hol. Cu toate acestea au fost ani cand am platit 1/2 din cat platea vecinul, dar au fost si ani cand am platit doar 1/5 din cat a platit vecinul. In altii 1/3, 1/4. Unde mai pun ca au fost zile cand am dat drumul la caldura si vara. Fara sa mai pun faptul ca primavara si toamna nu a trebuit sa stau in frig sau sa incalzesc electric apartamentul.
Si ca sa fiu mai convinator, va dau un alt exemplu: cineva la apartament de 2 camere cu suprafata de 38 m.p. a platit tot cam atat cat eu am platit la 4 camere si balcon incalzit, 88 m.p.
E posibil ca in Bucuresti sa se plateasca mai putin, dar... iarna ce a trecut, la 2 camere cineva a plaiti 300-400 lei, iar eu 400-600 lei - la polul frigului.
dara25 a scris:

Buna ziua,
As avea nevoie de niste sfaturi, va rog. Avem un apartament luat prin prima casa si dorim sa montam centrala de apartament in conditiile in care alte 4 familii detin una. Asociatia refuza sa ne dea acordul. Ce este de facut in cazul acesta. Multumesc!

Are dreptate dan_crihan - la judecata. Nu te poate nimeni obliga sa ramai la incalzirea centralizata. Atentie, ca cei de la sistemul de incalzire o sa-ti ceara o taxa de cateva sute de lei. Este ilegala. Singura obligatie fata de acest furnizor este sa-l anunti in scris ca te-ai debransat. In termen de 5 zile, parca.
dan_crihan a scris:

Este o realitate care nu poate fi ignorata, ca debransarile de la termoficare, produc un mare dezechilibru in condominium, care asa a fost dimensionat. Oricum, ar trebui sa suportati cheltuielile cu instalatiile comune (consumuri si intretinere, fiind si dvs. proprietar cu cota parte). Am exemplu in blocul pe care il administrez, in plina iarna costul unitar este max.3.15lei/mp util, respectiv 189lei pt.apartament de 60mp, la un minimum de 26 grade, pe cand unicul apartament debransat din blocul de 66 apartamente, plateste peste 700lei numai gazul !!!!
De mentionat, in Bucuresti energia termica pt. locuinte este subventionata cca 42% !
Apoi, investitia (CT, tevaraie, corpuri de incalzit, diverse dispozitive de siguranta obligatorii, gaurit pereti si un paienjenis de tevi care traverseaza casa), verificarile si reviziile obligatorii iti golesc bugetul cel mai optimist.
Fiul nostru a achizitionat un apartament dotat de vechiul proprietar cu CT, iar costurile lunare (nu investitia!)sunt cu min .30%mai mari pe unitatea de calcul : energie termica pt. incalzire/mp( la max.20 grade, ca fac economie sa-si achite ratele lunare si energie termica /mc de apa calda.
Costurile de debransare, proiect, aprobari gaze, coloana de gaze, redimensionata, daca este cazul, eventualele discutiile cu vecinii, care vor fi afectati de debransarea dvs., nu se amortizeaza niciodata. Dar in primul rand:confortul termic, nu se compara. Este o moda care " face multe victime inocente (citeste: neinformate+naive)".

regret ca am citat asa de mult, dar utilizatorul care a precizat aceste detalii nu precizeaza un lucru:
Costurile celor bransati sunt mai mici in general decat ale celor debransati deoarece (absolut anormal), primariile SUBVENTIONEAZA gigacaloria. Ar fi normalca sa fie ajutate cazurile sociale, nu toata lumea la gramada.

Uitati-va pe linkul de mai jos (nu cred ca sunt povesti..)

[ link extern ]

Ma surprinde ca pana acum Consiliul Concurentei nu s-a sesizat din oficiu...
Adica iti pui o centrala de ultima generatie (condens etc.) si te costa gazele mai mult decat platesc cei legati la termoficare? Vi se pare logic din punct de vedere tehnic? Mie presonal nu!

Alte discuții în legătură

Rebransare si renuntare la contoare apa calda ewe ewe Buna ziua, In cadrul asociatiei avem un apartament care este debransat de la energia termica de prin 2000, cand cu o simpla cerere la societatea de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)