Sunt o adolescenta ce primesc pensie alimentara de la ambii parinti. Ei au divortat cand eu aveam doi ani, eu am fost incredintata spre crestere tatalui dar practic am fost crescuta si educata de bunicii din partea tatalui pana la decesul acestora in anul 1998. Am fost preluata de mama pana la terminarea liceului, apoi nici aceasta nu m-a mai gazduit, eu fiind nevoita sa apelez la instanta pentru a obtine pensie alimentara de la ambii parinti. Sunt studenta, pensia alimentara cumulata nu este suficienta pentru a ma intretine . Sunt ajutata acum finnciar de familia bunicilor, dar as vrea sa ma angajez part-time pentru a-mi suplimenta veniturile si a ma putea intretine singura. In acest caz eu mai primesc pensie alimentara? Care este legislatia in vigoare?
Va multumesc!
Cum adica sa introduca cerere pentru micsorarea pensiei alimentare?
Pentru 2 copii se retine max. 33% din venitul net (adica revine 16.5% pentru un copil ), iar pentru 3 copii cuantumul se ridica la max. 50% din venitul net. Nu inteleg unui copil mai mic (cu nevoi mai mici...doar daca fereasca D-zeu este cu handicap si cu nevoi speciale) ai revine un procent mai mare (17%) decat copiilor din prima casatorie?
Ma scuzati ca intervin, dar nu mi se pare corect, copii nu trebuie tratati diferit, nu este vina lor de aceasta situatie...
Vali 63 a sesizat exact situatia.
Daca pensia pe care o plateste sotul nu depaseste in momentul de fata in 33% din veniturile sotului (presupunand prin ipoteza ca nu au intervenit modificari in minus in veniturile sale fata de data stabilirii pensiei) atunci nasterea celui de-a treilea copil nu prea are nici o influenta asupra obligatiei de plata catre ceilalti doi copii.
Daca veti avea 2 copii, exista sanse de micsorare a pensiei pentru ceilalti 2, pe considerentul ca pensia pentru 3 sau mai multi copii nu poate despasi 1/2 din venitul parintelui- existand 4 copii, cei doi ar fi echitabil sa primeasca doar 25% in loc de 33% din venitul tatalui - asta daca pensia actuala e intr-adevar de 33% din venit.
Instanta judecatoreasca poate, tinand seama de nevoile celui ce pretinde pensia de intretinere si mijloacele celui ce urmeaza a o plati, sa stabileasca intinderea intretinerii sub limitele maxime prevazute de art.94 alin.3 C.fam.
Intinderea intretinerii se stabileste in raport de numarul copiilor pe care parintele ii are de intretinut, indiferent daca acestia sunt rezultati din aceeasi casatorie, din casatorii diferite sau adoptati.
In stabilirea intinderii intretinerii se va tine seama de numarul tuturor copiilor, indiferent daca toti sau numai unul ori numai o parte din ei solicita pensie de intretinere.
Bursa sociala
sergiu2011
Salut,
Vin la voi cu niste nelamuriri care imi dau mari batai de cap.Imi pun speranta ca o sa imi dati un sfat bun si ca o sa ma puteti ajutati.
... (vezi toată discuția)