avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... expertiza psihiatrica 80 plus ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

expertiza psihiatrica 80 plus ?

X are 90 de ani si se tine inca bine; el vrea sa instraineze un apartament

Are nevoie la notar de o expertiza psihiatrica ? Care e sanctiunea daca nu exista aasa ceva?
Se face la INML - trebuie programat sau care este procedura ?

merci

dar in cazul nostru nu e vorba de intretinere. deci ?

Art. 30
Persoana varstnica, astfel cum este definita la art. 1 alin. (4), va fi asistata, la cererea acesteia sau din oficiu, dupa caz, in vederea incheierii unui act juridic de instrainare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i apartin, in scopul intretinerii si ingrijirii sale, de un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva.
Intrebarea e:
Are acest domn in varsta ceva rude in grad sucesibil, bunoara niste nepotei dispusi sa se intereseze de sanatatea lui (mintala) abia dupa ce a dat ortu' popii?

Daca da, atunci ar fi mai ...sanatos pentru cumparator sa-l ajute sa faca rost de un certificat de la IML. De fapt sa se ajute pe el insusi, adica sa se inarmeze cu un act cu care "sa le ia maul" (a se vedea DEX-ul) oricaror pofticiosi la averea pe care a fi putut-o lasa tataie.

In rest...stiu eu vreo 2 mosuleti (apar pe la televizor) de al caror discernamant i-ar fi rusine oricarui notar sa se indoiasca.
romascanu a scris:

In rest...stiu eu vreo 2 mosuleti (apar pe la televizor) de al caror discernamant i-ar fi rusine oricarui notar sa se indoiasca.

Eu cunosc chiar si cazuri opuse: tinerei la care existe serioase indoieli in privinta discernamantului...
Intrebarea este daca actul e sau nu lovit de nhulitate absoluta daca nu exista acest certificat sau nu e asistat de la primarie.

Copiii sunt de acord cu actul si nici nu se gandesc sa atace chiar sunt dispusi sa semneze ca martori.

Deci nu va ataca nimeni dintre copii (adica potentiali mostenoitori de grad 1) insa intrebarea e daca cineva care ar putea justifica vreun interes ar puea sa invoce acest simplu asoect - ca nu avea certificat de la IML - adica certificatul e o conditie care atrage nul abs sau nu ?

merci
Lipsa certificatului in sine n-are nici o importanta pentru valabilitatea actului.
Doar daca cineva vrea sa atace contractul pe motivul lipsei de discernamant al vanzatorului... Apararea cea mai simpla si eficienta se poate face in cazul asta prin prezentarea certificatului... insa toate astea s-au spus deja!

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil persoana peste 70 ani aandra aandra Vreau sa cumpar un apartament de la o persoana in varsta de 79 ani. Este unic proprietar. Intrebarea mea este daca notarul este obligat sa-i ceara certificat ... (vezi toată discuția)
La vanzare cumparare daca cea in cauza are dementa poate semna sora? cool_girl_em cool_girl_em o doamna vrea sa facem vanzare cumparare cu clauza si noi sa o ingrijim, problema e ca doamna are inceput de dementa si ea nu ne poate face actele, e posibil ... (vezi toată discuția)
Unde se poate incheia actul de vinzare cumparare flipisor flipisor Am si eu o problema si cer ajutorul. Am gasit sa cumpar un teren la munte. Proprietara terenului este o batrina de 83 de ani, luată in grija de unica ei ... (vezi toată discuția)