avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... expertiza psihiatrica 80 plus ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

expertiza psihiatrica 80 plus ?

X are 90 de ani si se tine inca bine; el vrea sa instraineze un apartament

Are nevoie la notar de o expertiza psihiatrica ? Care e sanctiunea daca nu exista aasa ceva?
Se face la INML - trebuie programat sau care este procedura ?

merci
Sunt in situatia de a face un contract de vanzare-cumparare cu matusa mea si sotul trecuti de 60 ani ( sora mamei).
Prima oara notarul ne impune sa mergem la IML, in caz contrar nu face actul. Mergem la IML completam 2 formulare, platim 175 ron x 2 360 ron ( considerabil) Primim 4 formulare doua pentru centrul de sanatate mintala Buc sector doua formulare pentru medic familie. La centru sanatate mintala platim 30 ron x 2 plus timbre 10 ron trebuie sa ne prezentam, ei trimit la IML prin curier acte daca au fost gasiti in inregistrari cu boli mintale. La medic extras din fisa medicala si doua adeverinte care le duci la centru sanatate mintala.Mergem la medic familie. Scrie adeverinta dar in loc de CSM centru sanatate mintala scrie IML . Nu e buna. Altele Face altele . Apoi la IML ( prima data face si o programare) dupa 45 de zile!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! asa a fost programarea aflux prea mare de oameni sanatosi care platesc taxe aiurea.
Stau si ma intreb????? Daca vindeam flota, petrolul , gaze electrica racoritoare flora, mai trebuiau acte ca suntem in toate mintile?
Daca eu, cand implinesc 61 ani si vand ceva, fac acte de vanzare fata de bunurile mele pot fi atacate toate actele semnate de mine ? Dar cele cumparate?

Merg la alt notar. Zice : Domule sunteti rude, Aduceti doar de la medic de familie adeverinta ca nu sunt in evidente cu boli mintale. Raman paf. Cu toate neamurile pe drumuri si nu mai stiu cum sa facem.
Intrebare va rog: Care e forma de atac a unui contract de vanzare cumparare. Cel care ataca contractul ce trebuie sa dovedeasca si cum?

Daca se anuleaza contractul, cine returneaza banii cumparatorului?
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
mih21, utilizator
mih21 a scris:

Stau si ma intreb????? Daca vindeam flota, petrolul , gaze electrica racoritoare flora, mai trebuiau acte ca suntem in toate mintile?

Atunci erai presedinte... sau parlamentar... politician sau afacerist de succes!!!
Ori in cazul unei persoane asa de importante cine se mai impiedica de amanunte cum ar fi un text de lege... si cu atat mai putin de o practica notariala!!!=D>=D>=D>

PS stii povestea cu Alexandru Macedon si piratul?
Nu trebuie sa dovedeasca nimic, dar poate dovedi, de exemplu, lipsa discernamantului. Cum depinde de la caz la caz...
Am intalnit caz cand s-a reusit desfacerea unui act in prima instanta iar madam era foarte lucida! Dar s-au speculat cuvinte aruncate aiurea, in gluma si... cam nasol!
NU stiu ce s-a intamplat in calea de atac, daca a fost...

Ca avocat, recomand calduros certificatul! Ca sa nu stati prin instante, in caz de probleme, vreo 3 ani sa dovediti ca de fapt... aveati dreptate!

Cat despre cazul de mai inainte unde copiii sunt de acord si unde situatia e alba si infloritoare... va spun ca niciodata situatiile nu sunt negre, din contra! Ele sunt albe, oamenii fac acte pe incredere si nu pe dovezi, iar situatiile devin gri si se innegresc in timp.
Cam pe cand copilul care a fost de acord cu vanzarea isi da seama ca nu pupa niciun banut ori descopera cu "stupoare" ca nici nu i-a ramas prea mult prin mostenire. Si atunci se innegreste instant situatia. Si actul care nu era necesar acum 2 ani, pare deodata salvator!

E drept ca birocratia poate fi descurajanta, insa nu cumparati un imobil in fiece saptamana...
Succes!
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
stii povestea cu Alexandru Macedon si piratul? nu o stiu

Bun desface contractul si? nu trebuie sa returneze suma primita la cumpararea apartament garsoniera etc?
mih21, utilizator
Dar trebuie dovedit ca nu a avut discernamant, corect ?

apoi, la incheierea contractului vin si martori care atesta ca a avut discernamant
de asemenea exista si un certificat de la medicul de familie ca nu figureaza cu afectiuni psihice.

Afectiunile neurologice ar putea afecta discernamantul ?

Deci e de ajuns ?

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil persoana peste 70 ani aandra aandra Vreau sa cumpar un apartament de la o persoana in varsta de 79 ani. Este unic proprietar. Intrebarea mea este daca notarul este obligat sa-i ceara certificat ... (vezi toată discuția)
La vanzare cumparare daca cea in cauza are dementa poate semna sora? cool_girl_em cool_girl_em o doamna vrea sa facem vanzare cumparare cu clauza si noi sa o ingrijim, problema e ca doamna are inceput de dementa si ea nu ne poate face actele, e posibil ... (vezi toată discuția)
Unde se poate incheia actul de vinzare cumparare flipisor flipisor Am si eu o problema si cer ajutorul. Am gasit sa cumpar un teren la munte. Proprietara terenului este o batrina de 83 de ani, luată in grija de unica ei ... (vezi toată discuția)