avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... expertiza psihiatrica 80 plus ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

expertiza psihiatrica 80 plus ?

X are 90 de ani si se tine inca bine; el vrea sa instraineze un apartament

Are nevoie la notar de o expertiza psihiatrica ? Care e sanctiunea daca nu exista aasa ceva?
Se face la INML - trebuie programat sau care este procedura ?

merci
Regula: toate persoanele au dicernamant!

Cei care sustin contrariu trebuie sa dovedeasca, insa tocmai pentru a se termina ulterior totul repede si fara probleme e util un astfel de certificat. In cazul asta nu mai aveti nevoie de martori sau alte probe... Certificatul e suficient!

:offtopic:

Un pirat a fost adus in fata lui Alexandru Macedon pentru a fi judecat.
- De ce esti pirat? l-a intrebat Alexandru
-Fiindca nu am decat o singura corabie.
-Si daca ai avea mai multe n-ai mai fi pirat?
-Cu o flota intreaga as fi ... un cuceritor!!!
darcel de la medicul de familie ?
dumitru2000 a scris:

darcel de la medicul de familie ?

medicul de familie nefiind expert e un simplu martor, chiar daca un certificat de la el cantareste ceva mai mult...
dumitru2000 a scris:

X are 90 de ani si se tine inca bine; el vrea sa instraineze un apartament

Are nevoie la notar de o expertiza psihiatrica ? Care e sanctiunea daca nu exista aasa ceva?
Se face la INML - trebuie programat sau care este procedura ?

merci

"dumitru2000" :)) sunt notari care, in momentul in care ajungi la 70 de ani, cer sa aduci certificat de la medicul de familie sau direct de la un psihiatru.
certificatul trebuie sa ateste ca persoana este in deplinatatea facultilor mintale in momentul semnarii actului notarial. in cuprinsul certificatului poate fi trecut..."pt. a servi la notariat"
nu este o obligatie a persoanei in varsta de a se prezenta la medic inainte de a merge la notar, ci mai de graba il obliga notarul sa-i aduca un astfel de document.

este important acest act in instanta, deoarece ar intari ideea ca batranul a fost lucid in momentul instrainarii imobilului.
dupa cum sti, poti chema 2 martori care sa asiste la notariat la semnarea contractului. totodata acestia vor vedea cum se achita pretul. acesti martori pot servi ulterior in instanta si te poti folosi de ei, demontrand prin proba testimoniala ca defunctul era integru psihic la momentul semnarii, iar cumparatorul a achitat pretul real al imobilului.( mai pe romaneste impusti doi iepuri dintr-o data).

av. myra vasilescu
Asta daca nu se deterioreaza in timp relatiile dintre parte si martori...
Oricum, eu stiam ca medicul de familie nu poate emite un certificat, cel mult o adeverinta ca nu se afla in evidente cu boli psihice, cam atat.
Cat despre pretul real, se poate solicita notarului o constatare de fapte la inmanarea banilor. Asta are un pret mic si o valoare cert superioara celor doi martori care se pot supara pe tine...
Ca sa impusti iepurii fara a trebui sa platesti zile de munca unor martori...

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil persoana peste 70 ani aandra aandra Vreau sa cumpar un apartament de la o persoana in varsta de 79 ani. Este unic proprietar. Intrebarea mea este daca notarul este obligat sa-i ceara certificat ... (vezi toată discuția)
La vanzare cumparare daca cea in cauza are dementa poate semna sora? cool_girl_em cool_girl_em o doamna vrea sa facem vanzare cumparare cu clauza si noi sa o ingrijim, problema e ca doamna are inceput de dementa si ea nu ne poate face actele, e posibil ... (vezi toată discuția)
Unde se poate incheia actul de vinzare cumparare flipisor flipisor Am si eu o problema si cer ajutorul. Am gasit sa cumpar un teren la munte. Proprietara terenului este o batrina de 83 de ani, luată in grija de unica ei ... (vezi toată discuția)