avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamentar decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamentar decedat

O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si sotului nepoatei (menționați expres in testament). Sotul nepoatei a decedat acum cativa ani iar persoana care a lasat testamentul a decedat de curand. Cui se impart bunurile?
Cel mai recent răspuns: xyz-xyz , utilizator 15:00, 17 Aprilie 2017
In testament scrie "las lui x si y dupa moartea mea toate bunurile mobile si imobile pentru ca ma respecta si au grija de mine". Nu scrie nici macar cota parte
In acest caz, consider ca este vorba de un legat universal. Oricare si fiecare dintre cei doi legatari universali, adica nepoata si sotul acesteia, au vocatie la intreaga universalitate succesorala. Daca ar fi venit impreuna la mostenire, s-ar fi impartit in mod egal. Faptul ca sotul nepoatei este predecedat, da dreptul nepoatei sa culeaga intreaga mostenire, ca legatar universal.
Dar acest lucru tine strict de interpretare, nu? Daca se face asa iar unul dintre cei care ar fi mostenit (daca nu exista testamentul) contestă succesiunea, care sunt sansele sa rămâna asa?
In practica judiciara si in doctrina , daca testatorul se refera la “toate bunurile mobile si imobile” , legatul este considerat legat universal, aratandu-se faptul ca exprimarea ar fi sinonima cu “intreaga avere”. Cel putin teoretic, n-ar trebui sa ridice probleme calificarea legatului. Noul cod civil defineste legatul universal:
ART. 1055
Legatul universal
Legatul universal este dispoziţia testamentară care conferă uneia sau mai multor persoane vocaţie la întreaga moştenire.

Tot Noul cod civil arata si destinatia bunurilor:
ART. 1072
Destinaţia bunurilor constituind obiectul unui legat ineficace
Ineficacitatea legatului din cauza nulităţii, revocării, caducităţii sau desfiinţării pentru nerealizarea condiţiei suspensive ori pentru îndeplinirea condiţiei rezolutorii profită moştenitorilor ale căror drepturi succesorale ar fi fost micşorate sau, după caz, înlăturate prin existenţa legatului sau care aveau obligaţia să execute legatul.

Nepoata, ca legatar universal, are vocatie la intreaga mostenire, drepturile sale sunt cele care ar fi fost micsorate in situatia in care la mostenire ar fi venit si celalalt legatar universal. In consecinta, ea va fi cea care profita de ineficacitatea legatului in privinta celuilalt legatar.
Aceasta interpretare are la baza doctrina relevanta in materie de succesiuni, in principal lucrarile prof. Francisc Deak ( actualizate de catre prof. Romeo Popescu) si cele ale prof. Dan Chirica.
In privinta sanselor ca mostenitorii legali sa conteste o asemenea interpretare, nu ma pot exprima, nu am experienta necesara.
Ar mai fi relevant si faptul ca interpretarea testamentului se face dupa intentia, vointa reala a testatorului. Or, prin exprimarea explicita a motivului pentru care a testat in favoarea nepoatei si a sotului acesteia, in detrimentul fratilor, “pentru ca ma respecta si au grija de mine", s-ar putea retine faptul ca nu a dorit sa-si lase averea fratilor.
Intrucat unul dintre legatari (sotul nepoatei ) a decedat inaintea testatorului, legatul devine caduc in privinta jumatatii acestuia.
Cota care i-ar fi revenit nepoatei se va imparti intre rudele testatorului (frati, surori, unchi, matusi, veri primari etc)
Cealalta cota de 1/2 va reveni nepoatei, conform testamentului.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, exista un testament olograf pentru 2 nepoti;unul din ... stefan7002 stefan7002 Buna ziua, Exista un testament olograf pentru 2 nepoti;unul din ei a decedat inaintea testorului;ce se intimpla cu partea lui? revine mostenitorilor celui ... (vezi toată discuția)
Testament reciproc sot - sotie voicudamian voicudamian Eu si sotia (amandoi pensionari) ne-am gandit sa ne facem cate un testament pentru a ne proteja de eventualele pretentii dupa decesul unuia din noi. Sotia a ... (vezi toată discuția)
Testamente reciproce jeana jeana Stimati forumisti acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)