avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007

La acest topic primesc propuneri pentru amendarea Legii 230/2007.
Am rugamintea sa scrieti doar propunerea si o scurta argumentare. Nu este un loc de dezbatere, ci numai de culegere de propuneri care sa amendeze Legea 230/2007.
Intentionez sa solicit si ajutorul altor useri cu experienta pe acest domeniu, impreuna cu care sa redactam acest pachet de propuneri de amendamente pe care sa le trimit deputatului meu, al carui acord l-am primit.
Periodic va voi expune acest pachet de propuneri culese, la care se accepta si comentariile constructive. Important este sa facem o treaba temeinica, in folosul locatarilor din blocuri, indiferent daca sunt proprietari sau chiriasi, astfel incat traiul nostru "la comun" sa fie acceptabil si acceptat. Nu se cenzureaza propunerile, dar nu vor fi acceptate cele de tipul: "sa se faca ceva sa n-o mai aud p-aia de sus cum merge prin casa".
In speranta ca intelegeti exact rolul acestui topic, va astept propunerile constructive.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:51, 17 Octombrie 2009
Nici asta nu cred ca se poate rezolva. Cota indiviza are reguli stricte.
Art. 13. - Veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin asociaţiei de proprietari. Aceste venituri alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comună şi nu se plătesc proprietarilor.

Art. 13. - Veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin proprietarilor. Aceste venituri sunt administrate de asociaţia de proprietari si alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comună, sunt individualizate pe fiecare proprietate, dar nu se plătesc proprietarilor. Aceste sume sunt asimilate cu contributiile banesti ale altor membri ai asociatiei de proprietari care nu au obtinut astfel de venituri si care trebuie sa contribuie la aceste fonduri.
Eu inteleg alcatuirea si gestionarea fondului de reparatii in felul urmator:

Fondul de reparatii are mai multe componente.
1. fond de reparatii propriu-zis la care se contribuie din cand in cand cu sume mai mari sau permanent cu o cota mica, dupa cum se hotaraste in AG;
2. fond de penalizari este o suma totala unde se aduna lunar diferenta care ramane dintre totalul penalizarilor aplicate locatarilor restanti (acel 0.2%/zi) si penalizarea achitata furnizorilor (daca este cazul).
3. fond special unde se aduna banii proveniti din diverse surse; si acest fond poate fi impartit, pentru o mai buna evidenta in:
3.1 surse interne cum ar fi chiriile percepute de la proprietarii proprii sau terti, diverse taxe instituite in asociatia respectiva (spalat covoare, carat mobila sau saci cu moloz cu ascensorul etc.)
3.2 surse externe cum ar fi banii rezultati din diferenta intre dobanzile bancare si comisioanele bancare.
........................
Primele doua fonduri (fondul de reparatii propriu-zis si fondul de penalizari) sunt evidentiate pe apartamente pentru simplul motiv ca el este platit la timp sau ramas in restanta. Deci aceste fonduri au un tabel cu toate apartamentele cu rubrici: de plata, platit, restant, total.....astfel incat in orice moment sa se stie de fapt cine mai are de platit si cat.
.......................
Si celelalt fond - special cu subfondurile lui are o identificare a contributorilor in acelasi mod cu primele doua fonduri, numai ca se refera la sursele de unde provin banii, in loc de apartamente.
.......................
Toate aceste fonduri isi aduna contributia intr-un total general in care se evidentiaza soldul precedent total, contributia incasata de la fiecare subcategorie de fond (totalul), soldul rezultat la fiecare miscare de alimentare....si separat restanta ramasa de incasat de la fiecare fond in parte si un total al restentei de la toate fondurile.
.......................
Rezulta un sold total incasat si o restanta totala ramasa de incasat.
.......................
Acest fond de reparatii nu se inapoiaza locatarilor, el este menit sa achite diferite lucrari care se fac in cadrul asociatiei (reparatii, cheltuieli administrative, intretinerea condominiului si a spatiului din jurul acestuia) sau o parte din aceste cheltuieli daca aceasta suma din fond nu este suficienta pentru cheltuiala respectiva, restul punandu-se pe lista.

Daca nu sunt lucrari de facut acest fond, in suma totala (fara evidentierea surselor lui) sta la banca, producandu-si el insusi una din surse si se alimenteaza ori de cate ori administratorul considera ca e cazul sa faca depunerea. Uneori administratorul are nevoie de banii stransi imediat pentru plati in cash pentru vreo lucrare si atunci nu mai face depuneri.
........................
Ce am vrut sa arat cu acest text? Ca este inutil sa impartim banii proveniti din chiria unei uscatorii, de exemplu, fiecarui apartament. Aceasta nu foloseste nimanui pentru ca, unu, banii nu se dau locatarilor inapoi si doi, aceste sume ajung tot in suma totala.
........................
Eu consider ca textul initial al legii este suficient de clar pentru a ilustra ideea de baza - se alimenteaza din diverse surse si se foloseste pentru lucrari ale asociatiei.
elga50 a scris:

....................
Ce am vrut sa arat cu acest text? Ca este inutil sa impartim banii proveniti din chiria unei uscatorii, de exemplu, fiecarui apartament. Aceasta nu foloseste nimanui pentru ca, unu, banii nu se dau locatarilor inapoi si doi, aceste sume ajung tot in suma totala.
........................

Sunt deacord cu celelalte explicatii, dar acest paragraf nu pare a fi clar.
Banii proveniti din chiria unei uscatorii si a fiecarei boxe, panou publicitar, etc se incaseaza in casa sau banca. Aceste sume se evidentiaza pe surse de provenienta, adica proprietarul care a inchiriat o boxa, firma care a instalat un baner au fiecare cate o fisa unde scrim contract nr... din..suma lunara de plata ...suma incasa cu chitanta nr..., cu sold, rulaj, etc. Deci evidenta se tine separat pe fiecare sursa iar banii merg gramada in punga (budget).
Lunar sau trimestrial (in functie de sumele incasate) se verifica situatia lor si se centralizeaza sumele incasate din aceste surse. Se constata ca avem suma de 3500 lei incasati. Aceasta suma se imparte pe cota indiviza ( in functie de suprafata utila) si rezulta 3500 lei : 7000 m.p = 0,5 lei/mp. Suprafata fiecarui apartament se inmulteste cu 0,5 si rezulta suma care se adauga in registrul de evidenta a fondului de reparatii pe fiecare apartament in parte. Un apartament de 50 mp va avea 25 lei, unul de 70 mp va avea 35 lei, etc totalul fiind 3500 lei.
A crescut fondul de reparatii cu 3500 lei ( si s-a diminuat fondul de venituri, sau special) iar fiecare apartament a primit in functie de suprafata pentru ca si la repartizarea costurilor unei reparatii tot de suprafat se tine cont. Am respecta legea si nu am dat aceste sume proprietarului.
Ma gandeam ca e normal sa fie evidentiat pe fiecare proprietar.

Sa luam un exemplu: Uscatoria este inchiriata unei societati care a facut acolo un magazin si plateste o chirie de 1.000 lei/luna. Pe scara sunt 20 apartamente. Dupa 10 luni se acumuleaza intr-un fond special 10.000 lei. Se sparge o teava pe o coloana comuna aferenta a 5 apartamente si reparatia costa 500 lei. Se achita din suma incasata.

Conform legislatiei actuale in fond mai raman 9.500 lei. Apoi se decide reparatia acoperisului care costa 15.000 lei. Diferenta este de 5.500 lei si fiecare apartament trebuie sa mai plateasca in plus cate 275 lei.

In cazul adoptarii art. 13 in forma propusa de mine fiecare dintre cele 15 apartamente unde nu s-a facut reparatia tevii sparte are un fond special cate 500 lei iar celelalte 5 cate 400 lei. Cum la reparatia acoperisului trebuie cate 750 lei/ap. 15 ap. vor plati cate 250 lei si celelalte 5 ap. cate 350 lei.

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)