adriantot a scris:
elga50 a scris:
....................
Ce am vrut sa arat cu acest text? Ca este inutil sa impartim banii proveniti din chiria unei uscatorii, de exemplu, fiecarui apartament. Aceasta nu foloseste nimanui pentru ca, unu, banii nu se dau locatarilor inapoi si doi, aceste sume ajung tot in suma totala.
........................
Sunt deacord cu celelalte explicatii, dar acest paragraf nu pare a fi clar.
Banii proveniti din chiria unei uscatorii si a fiecarei boxe, panou publicitar, etc se incaseaza in casa sau banca. Aceste sume se evidentiaza pe surse de provenienta, adica proprietarul care a inchiriat o boxa, firma care a instalat un baner au fiecare cate o fisa unde scrim contract nr... din..suma lunara de plata ...suma incasa cu chitanta nr..., cu sold, rulaj, etc. Deci evidenta se tine separat pe fiecare sursa iar banii merg gramada in punga (budget).
Lunar sau trimestrial (in functie de sumele incasate) se verifica situatia lor si se centralizeaza sumele incasate din aceste surse. Se constata ca avem suma de 3500 lei incasati. Aceasta suma se imparte pe cota indiviza ( in functie de suprafata utila) si rezulta 3500 lei : 7000 m.p = 0,5 lei/mp. Suprafata fiecarui apartament se inmulteste cu 0,5 si rezulta suma care se adauga in registrul de evidenta a fondului de reparatii pe fiecare apartament in parte. Un apartament de 50 mp va avea 25 lei, unul de 70 mp va avea 35 lei, etc totalul fiind 3500 lei.
A crescut fondul de reparatii cu 3500 lei ( si s-a diminuat fondul de venituri, sau special) iar fiecare apartament a primit in functie de suprafata pentru ca si la repartizarea costurilor unei reparatii tot de suprafat se tine cont. Am respecta legea si nu am dat aceste sume proprietarului.
Ca sa ma explic am sa dau un exemplu:
Avem 2 vase care contin apa; unul din ele (fondul de reparatii impartit pe apartamente) plin pana la jumatate, celalalt (fondul special, chiria cu pricina) plin pe sfert.
Apa din cele doua vase se scurge intr-unul mare - colector, din care se uda gradina :)
In primul vas se tine o evidenta de la ce apartament si cata apa s-a turnat in el
.........................
Ce spuneti Dv.:
Apa din vasul al doilea se toarna mai intai in primul vas, iar in evidenta tinuta se face impartirea acestei cantitati de apa pe apartamente, sporindu-le contributia.
Vasul al doilea ramane gol
In
colector se va turna continutul primului vas, imbogatit intre timp cu continutul celui de-al doilea si repartizat pe apartamente, dar in colector nu mai conteaza de unde provine apa, pentru ca ea nu uda gradina cutaruia sau cutaruia din apartamente, ci gradina tuturor.
.....................
Ce spun eu:
Apa din cele doua vase se toarna
direct in colector de unde se uda gradina.