avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007

La acest topic primesc propuneri pentru amendarea Legii 230/2007.
Am rugamintea sa scrieti doar propunerea si o scurta argumentare. Nu este un loc de dezbatere, ci numai de culegere de propuneri care sa amendeze Legea 230/2007.
Intentionez sa solicit si ajutorul altor useri cu experienta pe acest domeniu, impreuna cu care sa redactam acest pachet de propuneri de amendamente pe care sa le trimit deputatului meu, al carui acord l-am primit.
Periodic va voi expune acest pachet de propuneri culese, la care se accepta si comentariile constructive. Important este sa facem o treaba temeinica, in folosul locatarilor din blocuri, indiferent daca sunt proprietari sau chiriasi, astfel incat traiul nostru "la comun" sa fie acceptabil si acceptat. Nu se cenzureaza propunerile, dar nu vor fi acceptate cele de tipul: "sa se faca ceva sa n-o mai aud p-aia de sus cum merge prin casa".
In speranta ca intelegeti exact rolul acestui topic, va astept propunerile constructive.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:51, 17 Octombrie 2009
marius cioca a scris:
[...] cand este vorba de indiviziune este foarte delicat sa incepi cu tot felul de impartiri si reguli stabilite pe fractiuni si nu pe intreg.


E adevarat ca asociatia este o entitate in sine si ca detine un patrimoniu insa acesta e constituit din fractiuni si pentru acestea trebuie sa fie niste reguli.

Eu consider ca cu spatiul comun sau cu lucrarile efectuate pentru acesta trebuie mers cat mai aproape de proprietatea ce poate fi delimitata. Daca mergem la extrem in directie opusa se poate ajunge in situatia ca sa platesc din chiria incasata de pe uscatoria de pe scara mea reparatia la tevile de la scara vecina pentru ca e in aceeasi asociatie.
@Iulian Manea
In lege reparatiile sunt intelese si tratate ca pentru proprietatea comuna indiviza fortata si perpetua. Acesta este un principiu.
Ca in cadrul asociatiei adunarea generala, comitetul, stabilesc sa se gospodareasca pe coloane, pe scari, pe tronsoane, pe paliere asta este alta treaba si tine de modul lor de a intelege s-o faca si o fac asa si nimeni nu se baga. Dar in lege trebuie respectat principiul si date repere generale si pentru acele asociatii care nu se gandesc sa-si gospodareasca activitatea pe coloane etc.
In general in asociatiile cu mai multe scari se respecta impartirea beneficiilor si obligatiilor pe fiecare scara in parte, numai lucrarile mari din subsol (daca se schimba toata instalatia blocului) sau la terasa (daca se face toata terasa) atunci plateste tot blocul.
........................
Am trecut si propunerea Dv......... :)
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
elga50, moderator
Art. 21. -
(1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor. Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.
(2) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficientă şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens. Cuantumul garanţiei nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociaţiei.


@adriantot Propun
Art. 21. -
(1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi membrii ai comitetului. Se va alege un cenzor sau o comisie de cenzori.şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor. Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generală a proprietarilor va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.
(2) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori alesi in adunarea generala dintre proprietari, trebuie să aibă cel puţin studii medii .

@elga50 Propun
Art. 21. -
(1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor propune dintre cei prezenţi un comitet executiv, o comisie de cenzori.şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor. Dintre cei propusi se vor alege in comitet si in comisia de cenzori in ordinea descrescatoare a voturilor. Presedintele asociatiei va fi desemnat acel membru al comitetului care a intrunit cel mai mare numar de voturi. Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generală a proprietarilor va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.
adriantot a scris:

elga50 a scris:

....................
Ce am vrut sa arat cu acest text? Ca este inutil sa impartim banii proveniti din chiria unei uscatorii, de exemplu, fiecarui apartament. Aceasta nu foloseste nimanui pentru ca, unu, banii nu se dau locatarilor inapoi si doi, aceste sume ajung tot in suma totala.
........................

Sunt deacord cu celelalte explicatii, dar acest paragraf nu pare a fi clar.
Banii proveniti din chiria unei uscatorii si a fiecarei boxe, panou publicitar, etc se incaseaza in casa sau banca. Aceste sume se evidentiaza pe surse de provenienta, adica proprietarul care a inchiriat o boxa, firma care a instalat un baner au fiecare cate o fisa unde scrim contract nr... din..suma lunara de plata ...suma incasa cu chitanta nr..., cu sold, rulaj, etc. Deci evidenta se tine separat pe fiecare sursa iar banii merg gramada in punga (budget).
Lunar sau trimestrial (in functie de sumele incasate) se verifica situatia lor si se centralizeaza sumele incasate din aceste surse. Se constata ca avem suma de 3500 lei incasati. Aceasta suma se imparte pe cota indiviza ( in functie de suprafata utila) si rezulta 3500 lei : 7000 m.p = 0,5 lei/mp. Suprafata fiecarui apartament se inmulteste cu 0,5 si rezulta suma care se adauga in registrul de evidenta a fondului de reparatii pe fiecare apartament in parte. Un apartament de 50 mp va avea 25 lei, unul de 70 mp va avea 35 lei, etc totalul fiind 3500 lei.
A crescut fondul de reparatii cu 3500 lei ( si s-a diminuat fondul de venituri, sau special) iar fiecare apartament a primit in functie de suprafata pentru ca si la repartizarea costurilor unei reparatii tot de suprafat se tine cont. Am respecta legea si nu am dat aceste sume proprietarului.


Ca sa ma explic am sa dau un exemplu:
Avem 2 vase care contin apa; unul din ele (fondul de reparatii impartit pe apartamente) plin pana la jumatate, celalalt (fondul special, chiria cu pricina) plin pe sfert.
Apa din cele doua vase se scurge intr-unul mare - colector, din care se uda gradina :)
In primul vas se tine o evidenta de la ce apartament si cata apa s-a turnat in el
.........................
Ce spuneti Dv.:
Apa din vasul al doilea se toarna mai intai in primul vas, iar in evidenta tinuta se face impartirea acestei cantitati de apa pe apartamente, sporindu-le contributia.
Vasul al doilea ramane gol
In colector se va turna continutul primului vas, imbogatit intre timp cu continutul celui de-al doilea si repartizat pe apartamente, dar in colector nu mai conteaza de unde provine apa, pentru ca ea nu uda gradina cutaruia sau cutaruia din apartamente, ci gradina tuturor.
.....................
Ce spun eu:
Apa din cele doua vase se toarna direct in colector de unde se uda gradina.
Adevarul este ca vechea varianta legislativa nu permitea folosirea banilor proveniti din chirii decat pentru modernizari. Nu avea rost sa se imparta cheltuielile pe cota indiviza ci se platea lucrarea din acelasi vas(al tuturor)- nu se amestecau vasele. Acum se pot amesteca, dar oare in actuala situatie n- ar fi bine sa sa ramana neamestecate si sa fie folosit fondul din chirii doar pentru lucrari care sa poata urma acelasi regim? Din moment ce banii nu se pot imparti propritarilor inseamna ca poate fi interpretat acest lucru si ca imposibilitate a individualizarii pe apartament.

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)