Argument
cenzorii, in general ,nu au acces la bani efectiv
,legal.
Ceea ce urmeaza este din realitatea asociatiilor de proprietari .
In majoritatea cazurilor ,casierul in zilele de "intretinere"preda c/v cote individuale,catre cenzor.
Sunt asociatii in care fondul de reparatii,alte fonduri,penalitatile sunt detinute in "plicuri distincte "de catre cenzor.
In asociatiile in care cenzorul este din interior ,acesta detine o suprematie gresit interpretata,conduce ingineriile financiar-contabile
Tot cenzorul este acela care conduce din umbra actelor si detine un monopol de vizare ,conditionat de interesul personal.
Asta este realitatea nu trebuie sa ne suparam.In anumite cazuri,deci nu generalizez ,
in anumite cazuri ,cenzorul functie de interesele personale accepta anumiti prestatori de servicii care accepta pentru lucrari diverse,inlocuiri instalatii parti comune,
igienizare parti comune,numai daca ii iese si lui de o usa de termopan,un aparat de climatizare .Tot cenzorul este acela care dispune dupa bunul plac ,de dobanda aferenta depozitelor ,de penalitati,tot cenzorul este promotorul premierilor care se acorda strict elitei asociatiei.
Practica demonstreaza si serviciul specializat din cadrul primariilor confirma ,ca este o
practica neunitara si anormala aspectul ca persoanele care desfasoara activitatea de cenzor in cadrul asociatiilor de proprietari,nu intrunesc conditiile legal prevazute,adica "au bunavointa sa ajute asociatia sa verifice si sa arhiveze actele",fara a detine documente prin care sa ateste pregatirea profesionala si cunoasterea modificarilor prevederilor legislative.
Avand in vedere ca activitatea si responsabilitatea profesiei de cenzor este legal permisa numai anumitor categorii distincte
propun ca activitatea de cenzor si in cadrul asociatiilor de proprietari sa poata fi desfasurata NUMAI de catre persoanele care intrunesc prevederile legale,excluzand criteriul de buna vointa .