avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007

La acest topic primesc propuneri pentru amendarea Legii 230/2007.
Am rugamintea sa scrieti doar propunerea si o scurta argumentare. Nu este un loc de dezbatere, ci numai de culegere de propuneri care sa amendeze Legea 230/2007.
Intentionez sa solicit si ajutorul altor useri cu experienta pe acest domeniu, impreuna cu care sa redactam acest pachet de propuneri de amendamente pe care sa le trimit deputatului meu, al carui acord l-am primit.
Periodic va voi expune acest pachet de propuneri culese, la care se accepta si comentariile constructive. Important este sa facem o treaba temeinica, in folosul locatarilor din blocuri, indiferent daca sunt proprietari sau chiriasi, astfel incat traiul nostru "la comun" sa fie acceptabil si acceptat. Nu se cenzureaza propunerile, dar nu vor fi acceptate cele de tipul: "sa se faca ceva sa n-o mai aud p-aia de sus cum merge prin casa".
In speranta ca intelegeti exact rolul acestui topic, va astept propunerile constructive.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:51, 17 Octombrie 2009
Bine ,bine si unde este mentionat a se fi abrogat OG nr 65/1994?
Invocati ca OG nr 65/1994 contine dispozitie contrara fata de L nr 230/2007?
Va comunic ca OG nr 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati,a fost republicata in MOf Partea I nr 13/08.01.2008,
respectiv ulterior L nr 230/2007
@Iulian Manea
in calitatea dvs de contabil,apreciez ca prevederile legale in vigoare ,se executa.
Parcurgeti dispozitiile OG nr 65/1994 ,prin care legiuitorul a impus conditii profesionale si de studii pentru accederea la calitatea ,profesia si responsabilitatea de cenzor
”precum si orice alte dispozitii contrare” – aici s-ar putea incadra dispozitia din OG nr 65/1994.
Cred ca se procedeaza la aceasta derogare pt ca in tzara exista multi proprietari care locuiesc in zone asa-numite defavorizate unde abia ”se gasesc” bani pt plata utilitatilor, dar sa mai plateasca un cenzor cu studii superioare! Si care cenzor de acest gen ar merge in aceste locuri?
Cat despre chestiunea cu ”banii la cenzor” este una care tzine de practica respectivelor asociatii de proprietari... fiind interzisa prin lege. Consider ca n-ar fi corect ca o persoana care – prin lege – are anumite atributii de control (in speta cenzorul) sa garanteze personal pt eventuale shmecherii care ar putea fi chiar ”ascunse” de ochii sai.
Cenzorii despre care ynocentta face vorbire in mod sigur nu au depus respectiva garantie in bani... Altfel spus, cu sau fara garantie un cenzor poate face rau proprietarilor, dar prin dispozitia legii se poate ajunge (si) la alte abuzuri.

Art. 30 lit h) isi asuma obligatii, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire; este legal
– nu am afirmat ca ar fi ilegal, ci doar ca da nastere la abuzuri (ca si chestiunea cu ”banii la cenzor”) In nume propriu, pe contul altuia cum ar veni – daca proprietarii din imobilul X nu au bani nici pt intretinere dau de un zapacit care se trezeste ca vrea sa reabiliteze cladirea, cere bani din banca si... pleaca in strainatate? Nu-mi pomeniti ca nu se poate asa ceva! Am vazut prea multe pt a va crede!
ISI ASUMA OBLIGATII in in nume propriu daca abuzeaza plateste..iar in numele celorlalti ,dupa consimtamantul acestora...altfel nu are rost sa mai numim un reprezentant...
Perfect de acord cu ceea ce scrieti, dar aspectul nu elimina abuzul. Ce mai face proprietarul dupa ce unii i-au tras tzeapa si au disparut din peisaj?

Nu se discuta despre legal / ilegal ci despre chestiuni care ar putea fi imbunatatite pt a se elimina echivocul, interpretarile abuzive, pt a nu mai fi atatea certuri intre proprietari, intre proprietari si cei care ii reprezinta etc. Evident ca nu se va ajunge la ideal, dar putem tinde...
ynocentta a scris:

@Iulian Manea
in calitatea dvs de contabil,apreciez ca prevederile legale in vigoare ,se executa.
Parcurgeti dispozitiile OG nr 65/1994 ,prin care legiuitorul a impus conditii profesionale si de studii pentru accederea la calitatea ,profesia si responsabilitatea de cenzor


Prevederile legale, daca abordam un limbaj militar, "se executa", sunt de acord cu asta.

Legea se schimba pentru ca, oricat ar fi ea de lege, se loveste de realitate. Si pentru ca legiuitorul vrea sa impuna de la un moment dat o anumita reglementare spune ca abroga pe 1, pe 2, etc. si pentru ca se gandeste ca ar putea scapa ceva adauga "orice alte dispozitii contrare" si cu asta stim ca de aici incolo se aplica si OG nr 65/1994, dar numai acolo unde nu e contrara Legii 230/2007.

Este o alegere proasta a legiuitorului, dupa parerea mea, dar decizia a fost a lui.

In concluzie, cred ca cenzorul, poate fi o persoana asa cum e descrisa si colo si dincolo, dar nu mai restrictiv decat impune legea 230/2007.
domnilor..un cenzor la o asociatie nu are putere executiva.El doar urmareste respectarea cheltuielilor si sesizarea organelor competente.Am mai scris..e de ajuns sa stie sa socoteasca si sa doreasca sa faca treaba.Singurul lucru important este sa cunoasca putin importanta documentelor.

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)