avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007

La acest topic primesc propuneri pentru amendarea Legii 230/2007.
Am rugamintea sa scrieti doar propunerea si o scurta argumentare. Nu este un loc de dezbatere, ci numai de culegere de propuneri care sa amendeze Legea 230/2007.
Intentionez sa solicit si ajutorul altor useri cu experienta pe acest domeniu, impreuna cu care sa redactam acest pachet de propuneri de amendamente pe care sa le trimit deputatului meu, al carui acord l-am primit.
Periodic va voi expune acest pachet de propuneri culese, la care se accepta si comentariile constructive. Important este sa facem o treaba temeinica, in folosul locatarilor din blocuri, indiferent daca sunt proprietari sau chiriasi, astfel incat traiul nostru "la comun" sa fie acceptabil si acceptat. Nu se cenzureaza propunerile, dar nu vor fi acceptate cele de tipul: "sa se faca ceva sa n-o mai aud p-aia de sus cum merge prin casa".
In speranta ca intelegeti exact rolul acestui topic, va astept propunerile constructive.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:51, 17 Octombrie 2009
@adriantot
Faceti o greseala ;propunerea cu respectarea si aplicarea unitara a dispozitiilor OG nr 65/1994 imi apartine
Garantia declarata de catre dvs,cu tot respectul ,conduce discutia intr-o directie pe care nu doresc sa o dezvolt ,referitor la sursa/userul avertismentelor anterioare
Provocarea dvs coroborata cu promisiunea adresata ,sunt lipsite de garantia neaplicarii de eventuale banari la adresa mea,mai mult ridica reale suspiciuni privitoare la contextul si calitatea in care va-ti asumat responsabilitatea neaplicarii de sanctiuni.
Mai mult
va promit ca ma autosuspend o 3 zile daca va baneaza cineva
,apreciez ca ar fi o pierdere mult prea mare pentru aceasta sectiune si mai ales in acest moment cand se desfasoara diligente in directia amendarii L nr 230/2007
Cu riscul de a nu da curs in acest moment provocarii adresate de catre dvs ,imi rezerv dreptul de a nu intervenii cu discutii si de a-mi respecta promisiunile asumate in cazul de fata fata de Managing Partner-prioritate primordiala -indiferent de contextul temei.
trope_doi a scris:


Probabil ca sunt subiectiva... Daca nu v-ati dat seama trebuie sa va spun ca ceea ce scriu aici sunt constarile celor direct afectati de unele dintre prevederile acestei legi. Si... mi se pare numai mie, sau asa e: Normele la Legea 230 par mai mult o alta lege decat o clarificare a aplicarii legii in sine...?


Aveti dreptate si cred ca datorita lipsei clarificarilor din lege, normele par a fi altceva in unele privinte. Cred ca e bine sa ne concentram asupra propunerilor de modificare a legii. Dupa ce s-ar publica alta lege o sa putem contribui si la elaborarea normelor de aplicare.
Cu permisiune dv, totusi o sa-mi spun parerea la cele ce ati scris.
Art 12 este clar stipulat in norme numai pentru modificarile ce s-ar face la instalatia de incalzire in sistem centralizat avand in vedere precizarea din finalul lit.h, deoarece interventia la sistemul de incalzire centralizat nu poate fi facut decat cu acordul si verificarea facuta de furnizor. Pe sistemul de livrarea agentului termic nu se poate umbla la instalatie si trebuie anuntat, oprit, golit, remediat, echilibrat, etc.
La art 18 se spune de presedinte care reprezinta asociatia si nu de administrator asa cum argumentati dv imediat dupa ce citati articolul. Presedintele reprezinta pe toti proprietarii si poate sa semneze un act aditional prin care, de exemplu, furnizorii modifica tarifele. Anul acesta s-au schimbat , la date diferite, toate preturile unitare la furnizori si ne-au trimis anexe la contract. Nu puteam convoca adunarea generala de 5 ori pentru a hotara acceptarea si semnarea actului aditional. Si chiar daca as fi convocat adunarea generala tot nu aveam incotro, ca acestea nu se negociaza si nici nu avem de ales intre mai multi furnizori. La o lucrare de reparatie a terase, s-a constatat in cursul lucrarii ca terasa prezenta defecte sub vechea izolatie. O comisie tehnica formata din proprietari (membri si nemembri ai comitetului) a fost imediat convocata si-au constatat necesitatea efectuarii de lucrari suplimentare fata de contract. S-a consemnat intr-un PV si presedintele a semnat un act aditional la contractul initial cu prestatorul.
Art 24 - Sunt deacord cu dv ca ar trebui folositi banii din fondurile speciale inclusiv pentru compensarea unor restante ale proprietarilor. Nu li se dau banii in mana dar se pot transfera din fondul respectiv in fisa individuala diminuand restanta proprietarului.
Dar nu are nici o legatura cu plata catre furnizor. Orice plata catre furnizor se face in ordinea scadentei, din banii din casa sau banca fara a tine cont de unde s-au adunat acesti bani. Doar evidenta lor in actele contabile este tinuta separat.
Art 26
Prin instituirea privilegiului imobiliar nici un proprietar nu-si pierde apartamentul. Doar ca la vanzare a apartamentului de catre alt vreditor ca banca, finantele, etc., asociatia intervine in procesul respectiv si are dreptul sa-si recupereze banii din vanzare. Apoi un privilegiu imobiliar poate sa-l opreasca pe proprietar sa-si vanda apartamentu, sa-l ipotecheze, sa garanteze cu el la banca. Aceste restrictii o sa-l determine sa-si achite datoria catre asociatie pentru a i se ridica privilegiu. Privilegiul imobiliar nu poate fi executat de catre asociatie decat in urma unei hotarari judecatoresti definitiva si irevocabila. Deci nu se exclude actionarea in instanta. Altfel daca se inirtiaza mai intai in instanta si se da hotararea peste 6 luni sau 2 ani, in acest interval proprietarul poate vinde apartamentul daca nu are privilegiul instituit de asociatie. Cand se da hotararea se poate constata ca nu mai este ce executa.
:hm: Ma simt usor stupida – pt ca nu prea reusesc sa vad aplicarea in practica a L 230 – parca ar fi in chineza! Explicatiile dv imi mai descatuseaza creierul... dar multe nebuloase raman. Ceea ce ma duce cu gandul ca o amendare a legii ar trebui facuta de cei direct implicati in administrarea blocurilor in colaborarea cu ceva tehnicieni si, evident, juristi...
Multumesc ca m-ati suportat. Bine ca legea n-are multe articole! :slap:
Va propun sa ne oprim deocamdata aici. Sa redactez ce s-a propus pana acum, sa discutam pe propunerile facute, daca e cazul, sa stabilim forma finala a propunerilor de pana acum si apoi ...... sa mergem mai departe cu textul legii
.............................
Am reusit sa pun in pagina ce am primit pana acum si o vom lua punct cu punct, articol cu articol, separat, pentru a nu imbulzi lucrurile si a nu ne mai intelege.
Voi lasa fiecarui articol cate o zi si apoi voi trece la urmatorul. Intre timp, va rog sa infirmati sau sa confirmati ce am scris eu acolo
Deci:

Art. 7. - Înscrierea ulterioară în asociaţia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea generală de constituire se face la cererea scrisă a acestora, fără alte formalităţi


@adriantot Propun:
Art. 7. - Înscrierea ulterioară în asociaţia de proprietari a proprietarilor din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală de constituire se face din oficiu de catre presedintele asociatiei ( fara cerere si alte formalitati ).
@elga50 Propun sa ramana neschimbat. (Cererea cu semnatura pe ea este o aderare, similara cu semnatura din acordul de asociere, a noului proprietar la statut si toate celelalte)
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2009
elga50, moderator
Art. 5 (1) precizeaza: Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.

Practic, la momentul infiintarii a existat majoritatea pt constituire. Un nou venit – vrea-nu vrea – pare a fi obligat sa faca parte din aceasta asociatie... Cel putin, asa am constatat in practica – pe propria-mi piele, de data aceasta. Ori, daca se intampla aceasta in practica nu cred ca mai e nevoie de semnatura respectivului...
Aceasta chiar daca in art 2 din lege scrie: ”...proprietarii apartamentelor si ai spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta se pot constitui in asociatii de proprietari”.
Din moment ce te muti in blocul ai carui locatari sunt constituiti in asociatie...

Conform art 7, practic, fiecare proprietar din respectivul condominiu e obligat sa intre in asociatie iar ”adeziunea” semnata e mai mult o spoiala pt democratie – pt a nu se incalca un principiu constitutional (si pt a nu se deschide calea catre multe procese ale celor care nu vor sa fie membri). Nu cred ca exista 10 proprietari de apartament in bloc (la nivel de tzara) care sa nu fie membri in vreo asociatie de proprietari. Chiar prin existenta acestei legi sunt obligati cu totii sa infiinteze asociatii de proprietari – adica, vrem nu vrem vom fi membri in aceasta asociatie.
Cat despre cei care nu sunt prezenti la AG – cand se discuta infiintarea asociatiei – sunt valabile explicatiile de mai sus (despre care nu afirm ca nu sunt subiective, dar sunt pareri formate din ceea ce am intalnit / auzit ca se intampla in general).
Din aceste motive – ma gandesc – adeziunea semnata n-ar mai fi necesara. Eventual, cel care nu vrea sa fie membru sa faca o cerere scrisa...
Ca o concluzie: fie ca se semneaza o adeziune, fie ca nu, un nou venit se cam vede obligat sa se ”afilieze”.

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)