trope_doi a scris:
Probabil ca sunt subiectiva... Daca nu v-ati dat seama trebuie sa va spun ca ceea ce scriu aici sunt constarile celor direct afectati de unele dintre prevederile acestei legi. Si... mi se pare numai mie, sau asa e: Normele la Legea 230 par mai mult o alta lege decat o clarificare a aplicarii legii in sine...?
Aveti dreptate si cred ca datorita lipsei clarificarilor din lege, normele par a fi altceva in unele privinte. Cred ca e bine sa ne concentram asupra propunerilor de modificare a legii. Dupa ce s-ar publica alta lege o sa putem contribui si la elaborarea normelor de aplicare.
Cu permisiune dv, totusi o sa-mi spun parerea la cele ce ati scris.
Art 12 este clar stipulat in norme numai pentru modificarile ce s-ar face la instalatia de incalzire in sistem centralizat avand in vedere precizarea din finalul lit.h, deoarece interventia la sistemul de incalzire centralizat nu poate fi facut decat cu acordul si verificarea facuta de furnizor. Pe sistemul de livrarea agentului termic nu se poate umbla la instalatie si trebuie anuntat, oprit, golit, remediat, echilibrat, etc.
La art 18 se spune de presedinte care reprezinta asociatia si nu de administrator asa cum argumentati dv imediat dupa ce citati articolul. Presedintele reprezinta pe toti proprietarii si poate sa semneze un act aditional prin care, de exemplu, furnizorii modifica tarifele. Anul acesta s-au schimbat , la date diferite, toate preturile unitare la furnizori si ne-au trimis anexe la contract. Nu puteam convoca adunarea generala de 5 ori pentru a hotara acceptarea si semnarea actului aditional. Si chiar daca as fi convocat adunarea generala tot nu aveam incotro, ca acestea nu se negociaza si nici nu avem de ales intre mai multi furnizori. La o lucrare de reparatie a terase, s-a constatat in cursul lucrarii ca terasa prezenta defecte sub vechea izolatie. O comisie tehnica formata din proprietari (membri si nemembri ai comitetului) a fost imediat convocata si-au constatat necesitatea efectuarii de lucrari suplimentare fata de contract. S-a consemnat intr-un PV si presedintele a semnat un act aditional la contractul initial cu prestatorul.
Art 24 - Sunt deacord cu dv ca ar trebui folositi banii din fondurile speciale inclusiv pentru compensarea unor restante ale proprietarilor. Nu li se dau banii in mana dar se pot transfera din fondul respectiv in fisa individuala diminuand restanta proprietarului.
Dar nu are nici o legatura cu plata catre furnizor. Orice plata catre furnizor se face in ordinea scadentei, din banii din casa sau banca fara a tine cont de unde s-au adunat acesti bani. Doar evidenta lor in actele contabile este tinuta separat.
Art 26
Prin instituirea privilegiului imobiliar nici un proprietar nu-si pierde apartamentul. Doar ca la vanzare a apartamentului de catre alt vreditor ca banca, finantele, etc., asociatia intervine in procesul respectiv si are dreptul sa-si recupereze banii din vanzare. Apoi un privilegiu imobiliar poate sa-l opreasca pe proprietar sa-si vanda apartamentu, sa-l ipotecheze, sa garanteze cu el la banca. Aceste restrictii o sa-l determine sa-si achite datoria catre asociatie pentru a i se ridica privilegiu. Privilegiul imobiliar nu poate fi executat de catre asociatie decat in urma unei hotarari judecatoresti definitiva si irevocabila. Deci nu se exclude actionarea in instanta. Altfel daca se inirtiaza mai intai in instanta si se da hotararea peste 6 luni sau 2 ani, in acest interval proprietarul poate vinde apartamentul daca nu are privilegiul instituit de asociatie. Cand se da hotararea se poate constata ca nu mai este ce executa.