avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007

La acest topic primesc propuneri pentru amendarea Legii 230/2007.
Am rugamintea sa scrieti doar propunerea si o scurta argumentare. Nu este un loc de dezbatere, ci numai de culegere de propuneri care sa amendeze Legea 230/2007.
Intentionez sa solicit si ajutorul altor useri cu experienta pe acest domeniu, impreuna cu care sa redactam acest pachet de propuneri de amendamente pe care sa le trimit deputatului meu, al carui acord l-am primit.
Periodic va voi expune acest pachet de propuneri culese, la care se accepta si comentariile constructive. Important este sa facem o treaba temeinica, in folosul locatarilor din blocuri, indiferent daca sunt proprietari sau chiriasi, astfel incat traiul nostru "la comun" sa fie acceptabil si acceptat. Nu se cenzureaza propunerile, dar nu vor fi acceptate cele de tipul: "sa se faca ceva sa n-o mai aud p-aia de sus cum merge prin casa".
In speranta ca intelegeti exact rolul acestui topic, va astept propunerile constructive.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:51, 17 Octombrie 2009
Bine ati revenit printre noi!!!!:)
Ne-am gandit noi asa, sa mai schimbam pe ici-pe colo cate ceva. Va puteti aduce contributia.
Deocamdata am cules de la colegii @adriantot si @trope_doi propuneri, le-am pus in pagina si le expun articol cu articol...textul actual si textul propus.
Pun in topic cate un articol propus a fi modificat, pe zi, astfel incat sa-l putem diseca. Poate ati citit inceputul topicului si acolo spuneam ca noi lansam niste propuneri, deputatul le va analiza si le va trata dupa cum crede de cuviinta....textele nu se aseaza imediat in lege...:)...iar noi ca neprofesionisti ...ne putem da cu firma-n cap cat vrem :)) ca nu ne condamna nimeni....
Va astept cu comentarii la propuneri.
Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2009
elga50, moderator
Deocamdata noul cod civil nu se aplica – iar pana se va aplica multa apa va mai curge pe Dunare. Prin 2004 era si un ”nou cod penal” – care n-a intrat in vigoare niciodata...

Care ar fi legile ce ar trebui modificate daca ”umblam” la L 230?

Cat despre art 8, cred, la randul meu, ca poate ramane neschimbat – din considerentele expuse de elga50.

Despre ”alegerea” de fi sau nu membru in asociatie... e cam obligatorie si nu stiu ce ”i-am putea face” :)

Daca CSM se va lua in serios si va rezolva problema in ceea ce priveste infiintarea / modificarea firmelor / asociatiilor fara judecatori poate se va simplifica ceva... Visau ei – cei de la CSM – sa nu mai fie incarcati judecatorii cu asemenea chestiuni...
Dea-r-ar...sa dea!! Ca prea se tine un amarat de dosar facut de "dragu' de-a se face" prin dulapurile primariilor fara sa se uite nimeni la el, ajunge la judecatorie unde nu stiu prin ce minune e citit (cam asa...din 2 in 5) si iti gaseste un nod in papura la el ca sa vii si a doua oara. In cazul meu chiar am ajuns sa ma intreb daca nu cumva au o norma de respins la dosare, ca altfel nu-mi explic.

In fine..... problema asociatiilor de proprietari s-ar fi transat foarte usor, dar daca se vrea complicat o facem, pana una alta, si complicat.
...................
Totusi sa stiti ca cooptarea unui proprietar, dupa constituiea asociatiei, in asociatie nu e deloc obligatorie. La mine in bloc 49% din proprietari nu sunt membri. I-am asteptat la semnat 2 luni de zile....ma tot amanau, pana cand am reusit sa depasesc (cu o mica rezerva de 3-4 proprietari) procentul de 50%. Situatia persista. Nimeni nu a simtit nevoia sa faca cerere de intrare in asociatie....
Si asta pentru ca nu sunt mai drastic delimitate drepturile membrilor de cele ale nemembrilor. Dar ....asta e!!!!

La concret, in asociatii nu se face distinctie intre a fi sau a nu fi membru al asociatiei....nici macar nu se viseaza la asa ceva!!!
Tocmai pt ca nu se face diferenta intre membru si nemembru am sustinut ideea ca inscrierea sa fie ”automata” si, eventual, cel care nu doreste – in mod expres – sa fie instiintat ca are dreptul sa ceara... iesirea. Hm... si iata cum ne invartim in jurul cozii.
Chiar nu ii invidiez pe cei care au ales sa se ocupe de conducerea / administrarea asociatiilor de proprietari! Oare nu exista o cale mai usoara? La acele adunari ale presedintilor / administratilor nu s-ar putea rezolva ceva in aceasta privinta? Fiecare vine – in scris – cu problemele intalnite in practica si solutia gasita pt rezolvare – sau o posibila solutie... Se centralizeaza datele si, apoi, se poate contura o lege mai putin complicata... care sa se poata aplica uniform la nivel de tzara...
Eu am rugat-o pe deputata mea, Alina Gorgiu, sa-mi primeasca o serie de propuneri de modificare a legii si, dincolo ca s-a arata plina de solicitudine, mi-a spus ca de la aceste intruniri are o serie de propuneri. Cele mai mari probleme sunt acelea cu galagia si mizeria din blocuri si ca administratorii si presedintii cu care a stat de vorba pana acum sunt pur si simplu disperati ca nu pot sa mai stapaneasca fenomenul. Politia e neputincioasa, in afara de ceva amenzi nu poate sa faca mare lucru, alta autoritate nu intervine..... pur si simplu nu se mai poate face fata acestui val de agresiune de nestapanit a proprietarilor, pe ideea ca "e proprietatea mea si fac ce vreau" sau "si ce?...care e problema ta?".
..........
Eu sunt convinsa modificarea fragila, pe ici-pe colo, in lege nu aduce dupa sine adevarata solutionare a problemelor grave de convietuire, dar asta nu mai tine de legea 230, ci de Codul Civil si Codul Penal. Daca acestea ar functiona probabil ca altfel s-ar putea aplica si Legea 230, altfel......cam legati de maini sunt toti.

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)