avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007

La acest topic primesc propuneri pentru amendarea Legii 230/2007.
Am rugamintea sa scrieti doar propunerea si o scurta argumentare. Nu este un loc de dezbatere, ci numai de culegere de propuneri care sa amendeze Legea 230/2007.
Intentionez sa solicit si ajutorul altor useri cu experienta pe acest domeniu, impreuna cu care sa redactam acest pachet de propuneri de amendamente pe care sa le trimit deputatului meu, al carui acord l-am primit.
Periodic va voi expune acest pachet de propuneri culese, la care se accepta si comentariile constructive. Important este sa facem o treaba temeinica, in folosul locatarilor din blocuri, indiferent daca sunt proprietari sau chiriasi, astfel incat traiul nostru "la comun" sa fie acceptabil si acceptat. Nu se cenzureaza propunerile, dar nu vor fi acceptate cele de tipul: "sa se faca ceva sa n-o mai aud p-aia de sus cum merge prin casa".
In speranta ca intelegeti exact rolul acestui topic, va astept propunerile constructive.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:51, 17 Octombrie 2009
Am sa va spun o idee inedita pentru care, intre altele, ar fi necesar un acord scris printr-o cerere: sa presupunem ca o persoana se muta intr-un bloc si este informat ca daca vrea se poate inscrie in asociatie.
Intreaba: De ce as face-o? Ce avantaje am?
Raspuns: Puteti fi ales.
Intrebare: Aspectul nu ma intereseaza, dar care imi sunt obligatiile si drepturile ca nefiind membru al Asociatiei?
Raspuns: (cu scarpinat in cap) Pai aveti aceleasi obligatii si drepturi, in afara de acela ca nu puteti fi ales.
Intrebare: Repet, aspectul nu ma intereseaza, nu vreau sa fac parte din asociatie, imi respect datoria fata de asociatie, dar am pretentia ca atunci cand asociatia este data in judecata sa nu fiu parte la paguba ei si nici la castigul ei.
..........................
Legea este extrem de confuza in ce se vrea si ce se cere si este motivul si intrebarea cu care am intrat acum un an pe site.
Legea porneste de la ideea de a gestiona proprietatea comuna a unui condominiu in intregul ei si sfarseste lamentabil prin a ne pune sa facem o mie de sedinte si acte de constituire, cand la modul cel mai simplu, cu o singura hartie se transforma - la judecatorie - din Asociatie de Locatari, in Asociatie de Proprietari, toata lumea proprietara din bloc ar fi fost membra in asociatia nou infiintata si problema cu adeziuni si acorduri n-ar mai fi fost necesara.
Mie mi-a luat 6 luni batute pe muchie de la primul rand redactat in statut si pana am pus mana pe stampila comandata. Cel mai greu a fost cu stransul semnaturilor si cat s-au umplut de praf dosarele pe la primarie si la judecatorie. Nu va mai povestesc aventura cu amanarea de la judecatorie ca aia chiar e demna de Pacala si Tandala, dar bine c-am scapat!!!!!
......................
Nu ca s-ar tine cont in practica de aceasta prevedere a legii, dar necazul meu cel mare e ca s-a scris o lege de jde pagini in care se spune foarte putin din viata practica si reala a asociatiilor. Timp, energie, bani, resurse risipite pentru foarte putin.
...................
Am retinut ideea. Voi scoate propunerea mea de-acolo. Chiar nici eu nu credeam in ea, dar faceam un exercitiu de argumentare :)
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2009
elga50, moderator
Elga,conteaza foarte mult calitatea detinuta in asociatia de proprietari.
Se ajunge sa se constientizeze castigul /pierderile ,numai in instanta de judecata
,singura autoritatea competenta sa judece si sa admita exceptiile .
Practica si precedentele probeaza ca in multe cazuri ,asociatiile de proprietari ,
datorita erorilor involuntare,sau a lipsurilor de completare,sau din contra,datorita excesului de zel intr-o anumita directie si impotriva anumitor proprietari ,au creat situatii in care instanta de judecata s-a pronuntat concret si irevocabil in favoarea acestora .
@elga50, felicitari!

Ai demonstrat cat de importanta e acesta problema pe care toata lumea o neglijeaza.

Sa ne bucuram cand intalnim un astfel de om!
Multumesc, @Iulian Manea! :)
.......................
Sa continuam.....
Art. 8. -
(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel puţin 2/3 din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înfiinţare, fără alte formalităţi.

@adriantot Propun
Art. 8. -
(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesara hotararea in adunarea generala cu majoritate de voturi.
(2) Orice modificare sau completare se aduce la cunostinta prin afisare si se anexeaza la documentul initial , fără alte formalităţi.

@elga50
(2)Propun sa ramana neschimbat. (Statutul este inclus intr-un act juridic al carui prim exemplar se afla la primarie, deci trebuie sa fie modificat si in acest exemplar. Asta nu se poate face decat tot prin judecatorie.)
Ii salut pe toti cei care stiu de existenta mea!
Datorita mai multor probleme m-am cam dat la fund.
Inca nu am citit propunerile, dar promit sa o fac. Propun totusi sa ne uitam inainte pe noul COD CIVIL. Legea 230 nu poate fi modificata fara sa se tina cont de alte legi existente. Foarte multe din subiectele "neconvenabile" pur si simplu nu pot fi altfel din aceasta cauza.
O zi buna tuturor!

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)