avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007

La acest topic primesc propuneri pentru amendarea Legii 230/2007.
Am rugamintea sa scrieti doar propunerea si o scurta argumentare. Nu este un loc de dezbatere, ci numai de culegere de propuneri care sa amendeze Legea 230/2007.
Intentionez sa solicit si ajutorul altor useri cu experienta pe acest domeniu, impreuna cu care sa redactam acest pachet de propuneri de amendamente pe care sa le trimit deputatului meu, al carui acord l-am primit.
Periodic va voi expune acest pachet de propuneri culese, la care se accepta si comentariile constructive. Important este sa facem o treaba temeinica, in folosul locatarilor din blocuri, indiferent daca sunt proprietari sau chiriasi, astfel incat traiul nostru "la comun" sa fie acceptabil si acceptat. Nu se cenzureaza propunerile, dar nu vor fi acceptate cele de tipul: "sa se faca ceva sa n-o mai aud p-aia de sus cum merge prin casa".
In speranta ca intelegeti exact rolul acestui topic, va astept propunerile constructive.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:51, 17 Octombrie 2009
Este o practica care nu respecta prevederile legale, asta am vrut sa spun. Or, de vreme ce e stipulat in lege, ce mai putem modifica?
Se poate scrie in lege: daca cenzorii nu sunt persoane calificate, asociatiile ce sa pateasca?
Patesc pe cale naturala si suporta consecintele, locatarii care permit asemenea practica sunt la fel de vinovati si nu au a se plange ca legea e proasta, ci n-au decat sa-si caute un cenzor cu pregatire corespunzatoare, iar cel care din necunoastere sau din rea-vointa a cauzat necazuri asociatiei exista posibilitati legale suficiente pentru a fi tras la raspundere.
.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
elga50, moderator
OG nr 65/1994 art 11 alin 4
Activitatea de cenzor poate fi desfasurata,potrivit legii,de catre :expertul contabil,contabilul autorizat cu studii superioare,persoane cu studii economice cu diplome recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale si cu practica in activitatea finanaciar-contabila de cel putin 5 ani,precum si de societatile comerciale de expertiza contabila


Legal ,activitatea si responsabilitatea de doctor, indiferent de entitatea juridica ,
poate sa o desfasoare persoanele care fac dovada studiilor respective.
La fel si cu alte activitati si responsabilitati ,arhitect,inginer,avocat ,notar,si celelalte continute in COR .

In schimb ,in cadrul asociatiilor de proprietari ,oricine cu studii medii,poate desfasura responsabilitatea de cenzor ,daca apreciaza ca ,in calitatea de bun vecin , lunar poate sa adune 3 facturi si 5 chitante,iar AG cu increderea ca nu va fi lezata in interese chiar de catre un membru al sau ,ii acorda binecuvantarea mandatului.
In conditiile in care ,in asociatiile de proprietari responsabilitatea de cenzor va fi asigurata de binevoitori benevoli, care nu au tangenta cu profesia de expert contabil sau de contabil autorizat ,sau alte profesii legal admise ,nu detin experienta legal impusa,este normala debandada si barmbureala care se manifesta in evidente .
Si e de vina legea ca in asociatii e brambureala si ca locatarii nu vor sau nu sunt in stare sa-si angajeze un cenzor, pe care sa-l si plateasca corespunzator, in conditii legale?
Elga ,este vorba despre o diferenta substantiala intre cerintele de studii ,
prevazute de
1- OG 65=numai anumite categorii profesionale si cu STUDII SUPERIOARE
2- L 230 art 21 (2)cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie sa aiba
cel putin studii medii
.
Ori prevederea legala in vigoare OG 65/1994, care guverneaza si care permite exercitarea calitatii si responsabilitatii de cenzor IMPUNE pregatire profesionala si studii superioare.
Diferenta in discutie este de studii,avand in vedere ca dispozitiile in vigoare NU prevad exceptii sau derogari de la regula ,nici macar pentru asociatiile de proprietari.
La asociatiile de proprietari membrii comisiei de cenzori se aleg dintre locatari; poate in blocul respectiv nu sunt locatari cu studii superioare economice si atunci n-ai de unde sa-i iei, dar de existat aceasta comisie trebuie sa existe si atunci legiuitorul a lasat ca ea sa fie compusa din locatari cu studii medii.
Pe de alta parte, daca dintre acesti membri ai comisiei de cenzori exista unul care a facut un liceu economic si care se poate descurca usor cu o contabilitate destul de sumara la o asociatie de proprietari, sigur ca si acel locatar poate sa ocupe functia de cenzor.
Daca nu exista asa ceva, comisia va exista in continuare pentru ca ea da girul activitatii financiare a asociatiei (macar teoretic) si pe post de cenzor cu drepturi depline se va angaja o persoana din afara asociatiei.

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)