avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007

La acest topic primesc propuneri pentru amendarea Legii 230/2007.
Am rugamintea sa scrieti doar propunerea si o scurta argumentare. Nu este un loc de dezbatere, ci numai de culegere de propuneri care sa amendeze Legea 230/2007.
Intentionez sa solicit si ajutorul altor useri cu experienta pe acest domeniu, impreuna cu care sa redactam acest pachet de propuneri de amendamente pe care sa le trimit deputatului meu, al carui acord l-am primit.
Periodic va voi expune acest pachet de propuneri culese, la care se accepta si comentariile constructive. Important este sa facem o treaba temeinica, in folosul locatarilor din blocuri, indiferent daca sunt proprietari sau chiriasi, astfel incat traiul nostru "la comun" sa fie acceptabil si acceptat. Nu se cenzureaza propunerile, dar nu vor fi acceptate cele de tipul: "sa se faca ceva sa n-o mai aud p-aia de sus cum merge prin casa".
In speranta ca intelegeti exact rolul acestui topic, va astept propunerile constructive.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:51, 17 Octombrie 2009
Legea 230/2007 prevede:
Art. 5. -
(1) Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere.

Mie mi se pare ca cea mai importanta hotarare este "infiintarea asociatiei". Ori daca jumatate plus unu pot lua cea mai importanta hotarare, infiintarea, nasterea asociatiei, nu inteleg de ce alte hotarari necesare administrarii, gestionarii spariilor conume, gestionarea reparatiilor, etc. sa fie prevazute in lege ca se pot face cu votul a mai mult de 50%+1 !?
Infiintarea, nasterea asociatie se face "odata in viata" , iar celelate probleme de rezolvat apar chiar de mai multe ori pe an intr-o asociatie.
Pentru ca legea sa fie usor de aplicat, in favoarea asociatiei (a tuturor proprietarilor, ca doar acestia inseamna asociatie de proprietari), propun ca orice hotarare sa se ia in cadrul adunarilor generale (convocata sau reconvocata legal) cu majoritatea celor prezenti.
Nu putem sa cerem votul a mai mult de jumatate plus unu pentru hotarari mai putin importante decat infiintarea, nasterea asociatiei, unde este suficient 50%+1 !
Bun. Dar la ce hotarari va referiti ca ar fi luate altfel? Probabil la statut?

Imi exprim un punct de vedere personal pe care il voi si redacta ca atare:
In preambul trebuie sa spun ca articolul acesta vizeaza activitatea dintr-o asociatie de proprietari dupa infiintarea ei

Articol nou
Administrarea proprietatii comune a condominiului va fi aprobata de proprietari astfel:
- pentru lucrari de intretinere si reparatii a spatiilor comune (altele decat lucrarile de izolare termica din programul national) si a instalatiilor functionale din proprietatea comuna cu vot majoritar simplu (50% +1);
- pentru inchirierea spatiilor de utilitate comuna (uscatorii, spalatorii, instalare de antene si retea de cabluri pe terasa) cu vot majoritar simplu si cu acordul expres al proprietarilor afectati (stanga-dreapta-fata, sus-jos);
- pentru lucrari de izolare termica prevazute in programul national, precum si pentru mansardarea teraselor, inchirierea spatiilor din subsolul tehnic al condominiului cu vot unanim.
Inchirierea spatiilor, indiferent unde plasate, se face pe o perioada de maxim 1 an, cu prelungirea contractului de inchiriere in aceleasi conditii de vot. In cazul neindeplinirii conditiilor de vot, comitetul executiv va lua masuri de repunere in functiune a spatiului de utilitate comuna.
- modificarea statutului asociatiei cu vot majoritar simplu.
........................
Daca aveti completari de facut la aceasta formulare, le primesc cu placere, dar nu modificarea de substanta a votului pentru cele existente.

In acelasi timp, daca aveti alte propuneri referitoare la vot puteti sa le formulati si sa le postati. Le voi introduce si pe acelea in propuneri. Exprimarea, va rog, sa nu fie ambigua.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
elga50, moderator
@elga50

Eu as vrea sa fac o propunere de adaugare a unui articol la prezenta lege(+norme) legat de repartizarea cheltuielilor cu consumabilele gen:becuri, intrerupatoare, rechizite si alte asemenea maruntisuri. Prin urmare propunerea mea este aceea de a se stabili prin lege o suma maxima(sa zicem 50-100RON) pentru astfel de cheltuieli iar aceste cheltuieli sa fie impartite pe nr. de apartamente. De ex: Se schimba 2 becuri si un intrerupator pe scara. Cost 10RON. Scara are 10 apartamente si prin urmare fiecarui apartament sa-i revina 1RON de plata.
Sper sa ma fi exprimat pe intelesul tuturor iar daca nu sunt dispus sa lamurim aspectul.:)
Da, cred ca inteleg. Formulasem deja articolul si a fost sters o data cu pana de server.
Acum nu sunt in stare sa reformulez. Poate daca incepeti Dv.
Presedintele
teoretic propunerea dvs este bine venita,in situatia unei AP civilizate ,a caror membrii nu sufera de "frica de hotie"
Legal ,greu poate fi introdusa o astfel de dispozitie de acoperire consumabile curente conditionata de N factori,care,practic este la indemana fiecarei AP care o poate solicita si dispune prin AG.
Practic ,au fost AP care in trecut au prevazut financiar astfel de costuri curente,
dar dupa ce s-au intampinat neajunsuri cu ,consumabilele a caror evidenta nu era la indemana contribuabilului de rand,tot prin AG acestea au fost eliminate.
Sper sa nu trezesc noi valuri de nemultumiri din partea distinsei elga

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)