avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apometre cu citire radio
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apometre cu citire radio

Buna seara,
As avea nevoie si eu de un sfat. Ne-am trezit ca presedintele asociatiei ne-a instiintat printr-un anunt la avizier ca se vor monta apometre cu citire radio....fara nicio consultare in prealabil, fara nicio alta informare sau alte detalii. Personal, nu vreau apometre de acest gel (alta sursa de radiatii in conditiile in care campul electeomagnetic e ridicat in
apartament - am facut masuratori, nu vreau sa intru in alte detalii). Ma poate obliga in vreun fel asociatia sa mo
ntez acest tip de apometre? In cazul in care nu le accept, ma pot obliga legal sa suport pierderile? Va multumesv
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 10:08, 3 Februarie 2022
@Adam Grecu - la aceste aparate conteaza doar clasa de precizie. Restul este marketing.
Nu puteti incheia contracte individuale cu proprietarii din asociatie din simplul motiv ca apometrele nu sunt contoare .
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2019
ausfahrt, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apometrele sunt doar contoare de apa, nu afiseaza un debit instantaneu. Si sunt repartitoare de costuri, conform NML 003-05.

@Adam Grecu
Nici nu stiu ce sa comentez mai intai, poate despre buna crestere. Nu cred ca v-am vorbit vreodata asa si nu mi-am batut joc de insuficienta dvs. pregatire. In fine, e problema dvs. si nu va fac educatie.

Trecind la aspectele chestiunii:
1. Utilizatoarea care a pus intrebarea aici nu a specificat nimic despre apometrul care il are, (ca e vechi, ca e nou, ce model e, daca-l verifica metrologic sau nu, in loc sa cumpere unul nou, etc.) ci doar daca e vreun temei legal in a-l schimba. Raspundeti-i la intrebare in loc sa va invartiti in jurul cozii. eu am dat temeiul legal.
2. Apometre cu mecanism umed exista de mult, pe alea cum le opresti cu magnetul ? Daca stiti ce inseamna.
3. Apometrele s-au schimbat in 2006 dupa MID, si de atunci toate au aceeasi precizie, 2% pe domeniul principal. In orice caz, principial aparatele sunt la fel, s-a schimbat doar modul cum sunt categorisite si a aparut un criteriu nou numit "Rangeability".
4. Daca persoana are un apometru mai vechi, sa zicem, dar il verifica metrologic, inseamna ca e ceva in neregula cu el, din moment ce e admis ? Norma metrologica e cea din 2005 conform MID, deci daca trece testul are acea eroare maxima de 2%.
5. Apometrele sunt montate pe proprietate individuala, deci nu are treaba AG cu ele.
6. Asociatia nu poate incheia contracte de furnizare apa, pentru ca legal nu are dreptul, nu e operator autorizat. Asociatia face doar acea repartitie, atit are dreptul.
7. Cu ce bani poate achizitiona asociatia acele apometre, care sa nu fie cheltuieli repartizate proprietarilor ?
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2019
latka, utilizator
@latka,
Eram sigur ca o sariti in sus, pentru ca asa va este stilul.
Am sa va raspun conform numerotarii dvs.
1. Nu aveti nicio treaba cu pregatirea mea profesionala. Habar nu aveti de cunostintele mele in materie despre ce discutam. Daca ati absolvit o facultate nu inseamna ca ceilalti sunt prostii satului, pe-aici. Chiar nu ar trebui sa faceti prea mul caz de inaltele scoale absolvite - vorba aia: ai nostri tineri la Paris invata, la gat cravatei nodul cum se face l...
Deci am mai auzit!
Initiatoarei acestui topic i s-a mai raspuns: este hot. AG in aceasta privinta. Daca aceasta masura rezolva o problema atat de importanta, nu vad de atata inversunare pe unii care mai citesc si ei pe undeva - ca vezi Doamne, aceste apometre cu citire wireless a datelor despre masuratoare introduc si perturbatii electromagnetice care si asa au depasit orice nivel acceptabil - le-am masurat nioi cu firme specializate ! Te crucesti nu alta - bine, dar aceasta este alta discutie.
Impoponati mesaje cu tot felul de texte - NML 003-05, "Rangeability". conform MID... si multi useri se minuneaza de multiplele dvs. cunostinte tehnice, i-a uite domnule ce le stie....;
2. Apometre cu mecanism umed - ce sa zic, ati descoperit apa calda domn inginer; pai apometrele de pe piata, nu au un mecanism umed? Nu ma refer la apometrele mai speciale care masoara debitul dupa alte metode, discutam de amaratele apometre de 50 lei bucata, care chiar au un mecanism umed si unul uscat si transmiterea informatiei trebuie sa se faca cumva (magnetic, optic, etc.); sigur, mai sunt si apometre (debitmetre sau cum sor mai chemand) cu sisteme de masura sofisticate, super precise, dar despre asta dorim sa discutam.
3. Am mai discutat subiectul: Dupa 2005, MID, a stabilit ca toate apometrele sa fie de aceeasi precizie! Bravo mon cher, se da o norma si toate apometrele (astea folosite de care noi) devin peste noapte foarte precise; pai 2% nu cred ca are nici furnizorul in bransamentul sau; am sa culeg niste date si am sa le pun la dispozitia userilor, sa vada si dumnealor cum dreaq un amarat de apometru de 50 de lei are precizia de 2%, doar pentru ca s-a dat o norma in acest sens; maine-poimane o sa aud ca o sa se de-a o norma si pentru ceasuri - toate sa fie cu precizie atomica - cu toate ca pe piata sunt si dintr-astea...;
4. Mon cher, parca afirmati ca noi prostimea nu trebuie / nu este necesar sa facem verificarea metrologica a apometrelor, da? Acum ziceti ca daca il verificam si ....Norma metrologica e cea din 2005 conform MID, deci daca trece testul are acea eroare maxima de 2%. HALAL opinie! Daca tot ziceti ca sunteti in domeniu, ati avut vreodata curiozitatea sa va uitati la un apometru cu >1000 mc la bord? Poate ne povestiti ceva in legatura cu aceste aspecte; ce fel de lagare mai are acel apometru? Ce depuneri de saruri are in mecanismul umed, ca tot veni vorba; de obicei aceste prezinta deviatii cuprinse intre 15 -50%, asa ca trebuie aruncate si achizitionate altele; nu zic ca daca le schimbam cu cele cu citire radio, mecanismele au sa reziste mai mult - chiar este o alta discutie.
5. Apometrele NU sunt montate pe proprietatea individuala intotdeauna. Acum, la blocurile noi, acestea sunt montate in casa scarii (motivul se stie), iar in apartamente, acestea se monteaza, de obicei in bai, mai precis in gheu; daca aveti curiozitatea, acest gheu, nu face parte din proprietatea individuala, este proprietate comuna, adica nu participa la suprafata utila a apartamentului - uitati-va pe o schita din actul de proprietate; raspunsul este valabil si pentru @ausfahrt - caruia ii mai spun ca, dupa @latka, apometrle nu au clasa de precizie (ma rog MID 2006, 2%, bla,bla,bla);
6. Citeste L 196/2018, cap. Viii, cam tot si o sa te iluminezi;
7. Intrebare intrebatoare. Nu-mi permit sa-mi bat joc de spatiul forumului, desi aud din ce in ce mai des aceasta formulare - asociatia nu are bani - pe bune?
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2019
Adam Grecu, utilizator


Adam Grecu a scris:
6. Citeste L 196/2018, cap. Viii, cam tot si o sa te iluminezi;

cap. Viii :"Facturarea individuală este permisă numai dacă determinarea consumului se realizează prin intermediul contoarelor supuse controlului metrologic legal [...]". Nu este posibil in baza apometrelor.
Indiferent ce hotaraste asociatia, un proprietar nu poate fi obligat sa foloseasca un anumit tip de apometru.
Sunt discutii diferite domnule.
Cititi tot capitolul si o sa observati ca am dreptate. La intelegere cu funizorul, aceste poate chiar conditiona folosirea doar a unui tip de apometru si da apometru supus controlului metrologic.
Nu sunt de acord cu ultima dvs. afirmatie: pana acum s-au folosit nshpe feluri de apometre, fiecare cu meteahnele lor. Pentru a micsora cat mai mult acele diferente despre care pe forum s-au scris sute, poate mii de mesaje, la asociatia noastra s-a hotarat schimbarea tuturor apometrlor din apartamente, cu apometre cu citire wireless si desi se spune ca aceste apometre nu mai au clasa de precizie, ale noastre sunt de clasa C, iar diferentele au ajuns la celebra valoare de 0,030 mc/persoana/luna - incat imensa suma investita (115 lei/bucata, inclusiv montajul si aplicarea unui sigiliu, a fost amortizata inca din primele luni).
Atentie, nu vreau si nu tin partea firmelor care comercializeaza astfel de apometre, insa patrunderea progresului tehnic, chiar si in acest domeniu, nu ne putem opune.
Inca un aspect: din peste 500 de proprietari, doar 1 (unul) a refuzat schimbarea apometrului, la inceput, dar acum a venit sa ne informeze ca da, este de acord, mai avem cam 5-6 familii plecate din tara, carora le vom schimba si lor, dar cum nu ne incurca cu nimic, nu avem probleme.

Alte discuții în legătură

Apometre fara sigil si fara verificare metrologica zolyxx zolyxx In asociatie presedintele, comitetul executiv sau AG poate sa dispuna/ sa hotareasca ca daca in apartamente apometrele au sigile rupte,desfacute sau ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa Ionuț. Ionuț. Locuiesc intr-un bloc nou si deja sunt pierderi de apa...am inteles ca este vorba de clasa contuarelor....cat este diferența de la clasa \"A\" la clasa \"C\" ... (vezi toată discuția)
Refuz montare apometre cu citire radio Kopela Kopela Buna seara ! In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe ... (vezi toată discuția)