Buna ziua, am si eu o mare problema: sunt un consilier de vanzari la un magazin de tamplarie pvc, si ieri am fost sunat de catre directorul firmei la care lucrez, sa imi comunice ca: din cauza ca nu am vandut nimic de aproape o luna (din motiv ca avem preturi ridicate pe timp de criza si nu tine de mine asta), incepand cu data de 01.10.2009 sa vin la sediu si sa imi dau demisia la zi. Tin sa anunt ca am contract de munca semnat cu aceasta firma de aproape 4 ani.
Eu le-am comunicat ca am un contract de munca si ca daca vrea sa ma concedieze, trebuie sa ma bage in preaviz de 15 zile lucratoare (asa scrie in contractul de munca al meu). Directorul mi-a comunicat ca daca vreau sa iau somaj, trebuie se vin sa imi scriu demisia, pentru ca el are voie sa ma dea afara si fara preaviz pentru ca el este pe minus cu magazinul , anul acesta.
Ei pot desfinta postul fara a ma da in preaviz? (directorul a spus ca poate sa faca asta pe baza balantei contabile si nu mai stiu ce din contabilitate pentru ca se afala pe minus).
Vreau sa va intreb daca am dreptul la somaj (am vechime pe cartea de munca 9 - 10 ani) si ce perioada (numarul de luni in care pot primi somaj), daca am dreptul la salarii compensatorii. Firma are cam 10 - 15 angajati si este cu capital privat (srl).
Va rog frumos sa imi spuneti cum sa procedez?
Mi se pare abuziv ce fac ei si modul in care ma obliga sa imi dau demisia.
Astept un raspuns de la dumneavoastra.
Multumesc anticipat.
1. Se acorda 20 de zile lucratoare preaviz, cum este in CCMUNN, deoarece este mai favorabil salariatului.
2. Cum adica sa va forteze sa faceti ceva? Dvs. ce sunteti acolo? Doar nu o sa va ia mana si sa semneze in locul dvs.
3. Daca nu va da drepturile legale aveti si posibilitatea sa-l dati in judecata pe angajator. Dar pana atunci mai este.
4. Puteti face si cerere pentru salariul compensator.
Contractul colectiv la nivel national vi se aplica si dvs.
Daca ati fi avut un contract colectiv la nivel de unitate acesta nu ar fi putut avea prevederi mai mici decat cele din CCMUNN.
Nu are cum sa va forteze. Daca incalca legea il puteti actiona in judecata, fata sa platiti taxe. Aveti nevoie doar de un avocat si puteti cere ca angajatorul sa plateasca si onorariul avocatului daca pierde procesul.
Daca va stiti nevinovat, nu are cu ce sa va santajeze ca sa va dati demisia.
Mai am o intrebare: daca firma unde lucrez nu face parte din nici o asociatie a patronatelor sau sindicatelor care sa fi semnat acel CCMUNN, se va supune totusi lui CCMUNN?
Adica voi mai primi 20 de zile lucratoare de preaviz la 4 ore si acel salariu compensatoriu? sau se respecta contractul meu individual si ce scrie acolo, respectiv Codul muncii actual?
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.
2. Legea precizeaza ca se supun CCMNN toti salariatii si angajatorii. Nu face diferentiere intre ei.