avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma pate obliga sa imi dau demisia? Ce este de facut?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma pate obliga sa imi dau demisia? Ce este de facut?

Buna ziua, am si eu o mare problema: sunt un consilier de vanzari la un magazin de tamplarie pvc, si ieri am fost sunat de catre directorul firmei la care lucrez, sa imi comunice ca: din cauza ca nu am vandut nimic de aproape o luna (din motiv ca avem preturi ridicate pe timp de criza si nu tine de mine asta), incepand cu data de 01.10.2009 sa vin la sediu si sa imi dau demisia la zi. Tin sa anunt ca am contract de munca semnat cu aceasta firma de aproape 4 ani.
Eu le-am comunicat ca am un contract de munca si ca daca vrea sa ma concedieze, trebuie sa ma bage in preaviz de 15 zile lucratoare (asa scrie in contractul de munca al meu). Directorul mi-a comunicat ca daca vreau sa iau somaj, trebuie se vin sa imi scriu demisia, pentru ca el are voie sa ma dea afara si fara preaviz pentru ca el este pe minus cu magazinul , anul acesta.
Ei pot desfinta postul fara a ma da in preaviz? (directorul a spus ca poate sa faca asta pe baza balantei contabile si nu mai stiu ce din contabilitate pentru ca se afala pe minus).

Vreau sa va intreb daca am dreptul la somaj (am vechime pe cartea de munca 9 - 10 ani) si ce perioada (numarul de luni in care pot primi somaj), daca am dreptul la salarii compensatorii. Firma are cam 10 - 15 angajati si este cu capital privat (srl).

Va rog frumos sa imi spuneti cum sa procedez?
Mi se pare abuziv ce fac ei si modul in care ma obliga sa imi dau demisia.
Astept un raspuns de la dumneavoastra.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 15:46, 25 Septembrie 2009
1.Conform Anexei nr.4 la CCMUNN pe anii 2007-2010, codul CAEN 4759 nu intra in ramura comert pentru care se incheie CCM.
2. In acest caz se pare ca trebuie sa va multumiti cu un salariu, conform CCMUNN.
3. E vorba de un salariu brut lunar care se adauga pe statul de plata din ultima luna in care lucrati si se retin impozitul si contributiile legale.
Va multumesc

Dar in 2008 sau schimbat niste coduri caen, pentru ca vechiul Cui al firmei, sigur avea codul de comert. Va rog eu mult sa va interesati daca este ok sau nu.
Vechiul cod CAEN era 5248, l-am gasit in acte mai vechi
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
bicunicu, utilizator
1. Daca codul vechi era 5248, atunci este activitate de comert, este si in CCMUNN (in anexa 4) si deci puteti cerer 2 salarii compensatorii.
2. CCM ramura comert, pe anii 2007-2008 este valabil inca un an de zile, pana se negociaza si se semneaza altul.
VA MULTUMESC PENTRU TOT
SA FITI IUBITI=D>
bicunicu a scris:

Buna ziua, am si eu o mare problema: sunt un consilier de vanzari la un magazin de tamplarie pvc, si ieri am fost sunat de catre directorul firmei la care lucrez, sa imi comunice ca: din cauza ca nu am vandut nimic de aproape o luna (din motiv ca avem preturi ridicate pe timp de criza si nu tine de mine asta), incepand cu data de 01.10.2009 sa vin la sediu si sa imi dau demisia la zi. Tin sa anunt ca am contract de munca semnat cu aceasta firma de aproape 4 ani.
Eu le-am comunicat ca am un contract de munca si ca daca vrea sa ma concedieze, trebuie sa ma bage in preaviz de 15 zile lucratoare (asa scrie in contractul de munca al meu). Directorul mi-a comunicat ca daca vreau sa iau somaj, trebuie se vin sa imi scriu demisia, pentru ca el are voie sa ma dea afara si fara preaviz pentru ca el este pe minus cu magazinul , anul acesta.
Ei pot desfinta postul fara a ma da in preaviz? (directorul a spus ca poate sa faca asta pe baza balantei contabile si nu mai stiu ce din contabilitate pentru ca se afala pe minus).

Vreau sa va intreb daca am dreptul la somaj (am vechime pe cartea de munca 9 - 10 ani) si ce perioada (numarul de luni in care pot primi somaj), daca am dreptul la salarii compensatorii. Firma are cam 10 - 15 angajati si este cu capital privat (srl).

Va rog frumos sa imi spuneti cum sa procedez?
Mi se pare abuziv ce fac ei si modul in care ma obliga sa imi dau demisia.
Astept un raspuns de la dumneavoastra.
Multumesc anticipat.

Poate sa fie cu balanta si pe doi de minus ;)....asa cum datoriile catre banci trebuie sa le achite, in caz contrar il executa, asa si datoriile catre angajati, atfel si angajatul il poate da in judecata oentru a-si recupera banii cuveniti. Daca nu vrea de buna voie atunci poate cu o sentinta judecatoreasca o sa vrea...
Nu va dati demisia, decat daca scrie undeva, in fisa de post sau regulament, ca pentru postul ocupat de dvs.se impune un targhet/luna. Daca nu, trebuie sa va concedieze din motive economice, adica cu drept de somaj, care este de 12 luni. In procedura concedierii conf. art. 65.1. (cu somaj), veti beneficia de salariu compensatoriu, de program redus cu 4 ore in perioada de preaviz de 20 zile si de dreptul de a beneficia de somaj, daca aveti 12 luni lucrate in ultimele 24 luni.
Demisia nu da dreptul la somaj, orice va spune angajatorul legat de acest aspect, e fals.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii in cazul concedierii militaruflorentina militaruflorentina buna ziua problema mea este urmatoarea: sunt angajata la o societate comerciala din data de 1 martie 2006. este o societate mica cu un numar de 5 ... (vezi toată discuția)
Primesc compensatii daca am 3 luni la actualul loc de munca? alexiastoican alexiastoican Buna. Lucrez de 3 luni la actualul loc de munca si, in contextul in care se fac disponibilizari in firma, mi s-a cerut demisia. Acum..intrebarea mea este daca ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii daniela20 daniela20 Puteti sa-mi spuneti codul caen 4791 unde se incadreaza?La productie ,comert,etc?Si daca firma care are acest cod este obligata la plati compensatorii?In ... (vezi toată discuția)