Vreau sa ma lamuriti cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie:
Suntem divortati, custodie comuna, tatal vede copilul doar de cateva ori pe an. Ambii parinti suntem in Anglia , copilul este la scoala aici. Acum in vacanta de vara, am fost plecata cu fata in vacanta in Romania si am lasat -o pe perioada vacantei la mama mea. Fostul sot stie unde este copilul, i-a promis fetii ca vine si el in vacanta si o va lua cu el in vacanta. La vremea respectiva l-am intrebat atat eu cat si bunica daca o aduce el in Anglia inapoi si a spus ca da. Acum , vorbind fata cu el i-a spus ca de venit va veni dar nu stie sigur cand, si ca el se intoarce inapoi in jurul datei de 10 septembrie. Fata incepe scoala pe data de 5, deci ea cel mai tarziu pe 3 septembrie trebuie sa fie acasa. I-am trimis si eu si mama mea mesaje sa ne spuna clar ce face, ca nu ar fi nici o problema pana la urma sa o aduca mama, doar sa stiu sa pot rezerva biletele de avion care cresc ca pret de la o ora la alta. Citeste mesajele dar pur si simplu nu raspunde. Eu in situatia asta ce as putea face?
stiti cumva ce inseamna ca timp de 3 ani sa nu il intereseze daca fata are ce manca, are ce incalta? Stiti ce inseamna ca, la ultima vizita facuta la el de ziua copilului de 1 iunie, aceasta sa vina acasa cu decoratiuni de craciun si cu oua de paste, pentru ca acestea erau la reducere in magazinele de o lira din UK? Stiti ce inseamna ca copilul dvs sa fie mintit aproape 1 an de zile ca ii va cumpara un laptop? Stiti ce inseamna ca in timp ce tu te chinui sa ii asiguri ce este mai bun copilului, copilului sa ii fie bagat in cap de catre tata ca la 10 ani o ia la el, indiferent de situatie chiar daca intra in puscarie? Cand iti vezi copilul de 3 ori pe an, maxim de 4 ori, nu stiu cam cum ar putea sa participe el la intretinerea in natura.
Draga doamna, cel mai bun sfat este, zic eu, sa urmariti interesul si dreptul copilului;.Dupa cum observati exista utilizatori care gasesc ca e tot sarcina dvs sa gasiti rezolvare unor lucruri pe care nu dvs le puteti coordona.
Pentru un parinte adevarat, pana la aceasta varsta a copilului, ar fi trebuit sa afle ca nu programul copilului se croieste dupa cel al adultului, ci exact invers.
Daca tatalui nu-i pasa nici ca copilul il asteapta, nici ca acesta lipseste de la scoala, sigur nu se pune problema de "dezvoltare armonioasa".
Nu in ultimul rand, copilul trebuie sa-si incheie vacanta cu o zi doua inainte de inceperea scolii, pentru care, daca copilul e mai marisor, trebuie sa stie ca e si datoria lui sa se pregateasca pentru inceputul unui nou an scolar.
Linistea, predictibilitatea si echilibru programului copilului au intaietate.
Cat priveste faptul ca un copil ar creste cu aer....eheee aceasta opinie pare a fi imbratisata chiar si de instante, caci cu sau fara 300 de lei, acordati cu titlu de pensie, tot aia e.
Si apoi asa sunt multi "tatici", care someri, care cu salariu minim pe economie, dar iubitori nevoie mare cata vreme nu e despre munca. Vin in schimb la program, ca sa asigure "dezvoltarea armonioasa" si pupa julituri la greu. Cu munculita insa....eheee, asta e partea mamei, ca asa e diviziunea muncii.
Vedeti-va doamna de copil si de viata. Tatal are un drept, la fel si copilul. Dvs ati asigurat dreptul copilului printr-un program care sa asigure vacanta acestuia cu tatal, de aici incolo e treaba tatalui sa se organizeze. Nu vrea/nu poate/nu e interesat e problema lui.
Ar trebui sa il notificati dupa ce cumparati biletele de avion, ca nu are sens sa achitati mai mult decat e necesar.
IN viitor faceti planurile dv. lasand o marja de eroare pentru vizite, dar nu o vara intreaga. E aiurea sa stea copilul sa astepte 3 luni. Ii notificati activitatile copilului si perioadele libere, data de venire si plecare.
Nu am inteles daca are copilul domiciliul in UK si pasaport cu ce tara de domiciliu.
Nu inteleg partea cu amenda, sunt anumite cauze de amendare din ce retin, nu doar intarzierea la inceperea cursurilor, la 4 sau 6 ani, se pedepseste automat cu amenda. Sunt anchete sociale etc. si scopul amenzilor este acela de a elimina abandonul scolar si cam atat. Ba, din ce retin, unele absente scolare se pot motiva de parinte fara documente. Ideea de a nu primi amenda e ca un parinte macar sasune sa vorbeasca la institutie, sa nu inteleaga oamenii aceia ca pe locul fiicei nu vine nimeni ca a uitat toata lumea ca incepe copilul scoala. Daca nu se contacteaza scoala, sigur, se poate primi amenda.
Nu are o pensie stabilita? In ce cuantum? Faceti demersuri de recuperare.
Stimată d-nă avocat, dvs. daţi sfaturi după cum ar fi normal să se întâmple; însă sunt situaţii în care oricum ai proceda nu e bine.De exemplu:
1.Programul vineri de la ora 15 până duminica la ora 16. Omul nu anunţă că nu vine, copilul pleacă sâmbătă în excursie cu vecinii, apare tata cu martori - plângere penală.
2.Cazul de faţă - perioada nedefinită cu exactitate, autoritate comună, părinţii cu drepturi egale. Are tata dreptul la 3 săptămâni? Are! Are dreptul mama să-i stabilească intervalul? NU. Dacă copilul nu e lăsat 3 săptămâni în vacanţă, e încălcarea hotărârii judecătoreşti? ESTE. Acest copil învaţă în Anglia, şcoala începe în 5 septembrie , după cum afirmă userul.Dar în Romania e vacanţă încă în 5 septembrie...
3.Tata are program de vacanţă cu copilul, 2 săptămâni, cu date bine determinate.La fel, nu anunţă nici că vine, nici că nu vine. Copilul stă acasă şi aşteaptă zi lumină, fiindcă oricând, tata poate veni cu martori şi să dovedească că nu i se respectă dreptul.
Cine, unde stabileşte cum este corect a se desfăşura programele de relaţii, în condiţiile în care există multă reavoinţă din partea celui care are dreptul la relaţii?
Încă o întrebare:
Tata nu vine doi ani să vadă copilul, sună din an în Paşte , apare fără nici un anunţ la programul legal de vineri până duminică, dar...copilul e plecat în vacanţă, cu bunicii, deci nu este acasă.
Este mama de vină? Este nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti? Este justificată plângerea penală a tatălui? Este acceptată apărarea mamei că tatăl a neglijat ani de zile copilul şi nu a anunţat intenţia de a-l vizita?