avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... ASIGURARI si DAUNE (intrebari, nelamuriri, ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

ASIGURARI si DAUNE (intrebari, nelamuriri, nemultumiri, sfaturi, legislatie,etc.)

Incerc sa ofer celor interesati, un spatiu in care sa poata primi raspunsuri legate de asigurarile obligatorii si facultative.Rugamintea mea este sa pastram decenta unei discutii cu caracter general si totusi la obiect.
Mai precis : - fara a utiliza nume proprii de persoane sau firme.
Personal voi folosi termenul de Asigurator (sau prescurtat As.) pentru oricare din firmele de asigurari si asigurat (sau prescurtat as ) pentru persoana in cauza.
Trebuie de retinut ca in limitele impuse de legislatia in materie, fiecare Asigurator isi are politica (conditiiile) de asigurare atat privind contractele(politele) cat si privind plata daunelor.Din acest motiv, discutiile vor avea acest caracter general, fiind greu de cunoscut toate variantele/ofertele existente pe piata, acest lucru putand fi lamurit numai cu ajutorul celor care solicita ajutorul.
Pentru cei care va vor ajuta alaturi de mine, le ofer de pe acum =D>=D>=D>=D>
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:29, 3 Octombrie 2010
Va felicit pe amandoi consultantii pt. modul in care ati explicat unii termeni uzuali in asigurari si daune precum si pt. sfaturile date in cazul de mai sus. Problema este ca la incheierea unei asigurari, cumparatorul nu are timp sa te asculte sau nu vrea. Ia polita si pleaca. Te mai intalnesti cu el doar la o dauna si atunci iti dai seama ca nu a citit conditiile sau le interpreteaza dupa cum vrea el. Daca si-ar rezerva 30' din timpul sau pt. a citi ar fi extraordinar. Nu contest ca sunt si multe greseli, mai mult sau mai putin voite, din partea asiguratorilor dar nu pot fi toti acuzati de rea vointa sau de hotie ( ma refer la As ) Va urez succes in activitatea dv. pe indiferent ce plan!
Si Asiguratorii au uneori dreptate , chiar daca dau impresia ca sunt chichiriciosi:foottap:
Sa vedem de ce se invoca atat de des FRAUDA
Material publicat de UMB din Romania.

CUM SUNT INSELATE DE CATRE CLIENTI FIRMELE DE ASIGURARE

Asigurarile reprezinta unul dintre domeniile cele mai expuse la fraude, potrivit specialistilor, procentul escrocheriilor ajungând la aproape o treime din totalul despagubirilor platite.
O parte din cazuri par însa cusute cu ata alba.

De exemplu, un client din Bacau a notificat Asirom ca autoturismul sau marca Opel Vectra a fost avariat în parcarea unei pensiuni din orasul Slanic Moldova, de catre o autobasculanta care a încercat sa efectueze o manevra de viraj. A solicitat o despagubire de 60.862 lei.
S-a stabilit însa ca dimensiunile parcarii nu permiteau patrunderea autobasculantei în incinta pensiunii si ca elementele proeminente ale autobasculantei erau pozitionate cu mult mai sus decât partile avariate ale autoturismului. Pus în fata probelor administrate, pagubitul a renuntat la despagubirea solicitata.

Retete de fraudare identificate de asiguratori

- Asigurari casco: se produc intentionat accidente de circulatie, mai ales daca suma asigurata depaseste cu mult valoarea de piata a autovehiculului, se depun devize de reparatie supraevaluate, se declara preturi foarte mari la piesele schimbate. În unitatile de reparatii auto se comit abuzuri, înselaciuni si alte fapte penale legate de realitatea si corectitudinea reparatiilor efectuate la autovehiculele avariate din riscuri asigurate etc.

- Asigurari RCA: sunt frecvente cazurile de aranjamente între participantii la traficul rutier pentru schimbarea vinovatiei sau a circumstantelor accidentului. De asemenea, multe cazuri sunt de falsificare a tichetelor de asigurare, ori de emitere a acestora dupa producerea riscurilor asigurate, schimbarea datelor de producere a evenimentelor. O alta metoda raspândita în comiterea fraudelor în domeniul asigurarilor auto, o constituie avizarea si deschiderea mai multor dosare de dauna, pentru acelasi accident rutier, la mai multe societati de asigurare.

- În cazul asigurarilor de bunuri se comit fraude si nereguli legate de producerea intentionata a unor riscuri asigurate si înscenari de furturi. Se încearca fraudarea societatilor de asigurare prin marirea artificiala a daunelor si despagubirilor solicitate de catre asigurati sau persoane pagubite etc.
Sunt frecvente si cazurile de prezentare de catre asigurati a unor facturi si documente contabile false privind valoarea bunurilor asigurate, constatari tehnice si expertize neconforme cu realitatea, devize de reparatii (materiale si piese) care nu au fost utilizate sau nu au legatura cu dauna.

NB: Sa dam Cesarului ce e al Cesarului!
Cat timp asiguratorii in cazul in care au probe ca s-a incercat fraudarea lor sau au fost fraudati se limiteaza doar la fortarea acestor persoane de a renunta la dosarele de dauna sau restituirea despagubirilor platite si nu inainteaza aceste dovezi organelor de cercetare penala fenomenul nu se va ameliora.
Oricum prefera acest mod de lucru deoarece nu isi doresc amestecarea politistilor "specialisti" in afacerile societatii acestia dovedindu-se de multe ori "a pain in the ass".

As da un exemplu care demonstreaza ca mai bine te lipsesti de anchete penale: era vorba de un politist care a incercat fraudarea prin deschiderea pentru aceeasi dauna a mai multor dosare la mai multe societati pe RCA si Casco.
In cazul asiguratorului Casco cei care anchetau acest caz incepusera sa considere ca angajatii asiguratorului nu au respectat "legea" (in speta fiind vorba de normele interne) deoarece au deschis dosarul de dauna dupa o perioda de 3 zile de la producerea accidentului. Asa cum le-a fost explicat aceste norme fixeaza un cadru general iar angajatul care nu le respecta poate fi sanctionat pe dreptul muncii, insa fapta sa nu are caracter penal atat timp cat nu este "stabilita de legea penala".
Dar ma rog, dansii au incercat sa deschida dosar penal pentru angajatul asiguratorului. Noroc cu procurorul de caz care stia carte.
Am primit recent ,din partea unui anumit asigurator, suma de 2.300 lei cu tiltlul de " ex- gratia " - fara alte lamuriri suplimentare.
Eu am un " conflict " cu asiguratorul, pe marginea unei daune tip RCA, nu am fost de acord cu solutia initiala propusa de catre asigurator ( in luna noiembrie 2009 ).
Ideea este ca pana in momentul de fata, asiguratorul a ajuns sa plateasca cu 33% mai mult fata de prima suma propusa ca si despagubire, asta cam in 4 transe.
Ultima plata suplimentara efectuata de catre asigurator a venit cu titlul de ex-gratia.
Cum trebuie privita aceasta plata ? Se va considera parte efectiva din despagubire, sau doar un act de " bunavointa " manifestat de catre asigurator ?
Asiguratorul este actionat deja in judecata si nu s-a prezentat la nici una dintre cele doua concilieri propuse. Mai mult, nu am fost contactat in mod direct de catre asigurator, nici dupa aceasta ultima plata efectuata.

Ati intuit bine.Este vorba de o plata "in afara reglementarilor interne",facuta cu aprobarea expresa de caz, a directorului de subunitate sau chiar de centrala (depinde de competenta atribuita), acordata clientului "fidel/important".
In concluzie este parte din despagubire dar titulatura este utila intern, pentru a justifica plata in exces fata de norme.

Alte discuții în legătură

O banala tamponare si r.c.a.-ul nu poate acoperi paguba! POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE UN MERCEDES W126 AN 1983 ESTE TAMPONAT IN SPATE DE UN JEEP GRAND CHEROKEE 2007. ASIGURAREA POATE ACOPERI DECAT APR. 20 MIL. LA SERVICE MERCEDES NUMAI ... (vezi toată discuția)
Accident rutier vidus vidus Apelez din nou la bunavointa dvs. cu o intrebare. Tatal meu este vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale (masina lovita are ... (vezi toată discuția)
De doua ori dauna totala? este posibil? POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE Va prezint un caz rar intalnit. Pe data de 15-07-2008 am fost tamponat la o trecere de pietoni ,din spate[central].Deschid dosar de ... (vezi toată discuția)