avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Penalitati neplata TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Penalitati neplata TVA

Buna ziua,
nu ma pricep la contabilitate, insa familia are un SRL (la care sunt si eu administrator) si avem de platit TVA in valoare de 14000 lei. Imi puteti spune ce se intampla daca nu platim toata suma ci doar 2000-3000 lei pe luna? Cat reprezinta aceste penalitati? Exista vreo posibilitate sa esalonez aceasta plata cu acordul autoritatii fiscale?
Va multumesc din suflet pentru orice raspuns mi-ati da.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 13:09, 3 Iunie 2010
Da, se vor plati penalitati de intarziere. Finantele nu iarta nimic :(, asa ca platiti acum cat aveti, apoi in uramatoarea luna straduiti-va sa aveti tva de recuperat, ca sa se compenseze cu cel de plata.(penalitatile de 0.1% se aplica la suma restanta).
Esalonarea datoriei nu mai exista.dar Exista o amanare a platii cf.OUG 92/2009, dar conditiile sunt de asa natura ca numai a amanare nu suna.trebuie sa stiti ca daca nu platiti la scadenta, tot ceea ce platiti ulterior se considera pentru majorarilor de intarziere, astfel incat debitul va fi incontinuare purtator de majorari.
nu este deloc adevarat....conform OG 92/2003, obligatiile fiscale se sting in ordinea vechimii acestora, mai intai cele principale si apoi accesoriile, adica majorarile de intarziere.

pentru fiecare zi de intarziere se calculeaza majorari de 0,1% pe zi, pana in ziua stingerii debitului, inclusiv.

pentru majorari se va emite o decizie de calcul accesorii, care este un act administrativ fiscal, pentru care termenul de plata este 5 a lunii urmatoare, daca este comunicat intre 1 si 15 ale lunii sau 20 ale lunii urmatoare, daca este comunicat intre 16 si 30(31) ale lunii.

platile se fac intr-un cont unic incepand cu 2008, iar in cazul TVA-ului exista doua conturi separate, unul pentru TVA sialtul pentru dobanzi TVA. daca ati fost atenti ati observat ca si in fisa pe platitor sunt evidentiate ca surse diferite de creante bugetare.

in concluzie, daca dvs doriti sa achitati acum TVA restant si precizati asta in ordinul de plata efectuat, cu siguranta sumele vor stinge TVA-ul si nu majorarile.

daca la urmatorul decont veti avea TVA de recuperat, se va face automat compensare cu acest Tva de plata, iar majorarile se vor calcula pana la data depunerii decontului, asa ca va sfatuiesc sa nu asteptati data de 25 ale lunii pentru a depune decontul de tva, in caz ca este negativ, ar vfi bine sa-l depuneti imediat ce contabilul va definitiveaza situatia lunara.

o alta mare problema, inafara majorarilor, este inceperea executarii silite pentru sumele neachitate la scadenta. executarea silita incepe prin comunicarea unei somatii de plata insotita de titlu executoriu. daca in 15 zile de la comunicarea somatiei nu veti achita sumele inscrise in titlul executoriu, se va trece la blocarea conturilor bancare, adica poprire bancara, iar apoi sechestru pe bunurile mobile si/sau imobile cu care figurati in evidentele Primariei, Serv Inmatriculari si OCPI.


mult succes!
Soficu Cristina are dreptate in tot ceea ce a afirmat, e vorba de OUG 92 din 2009. Majorarile se calc in continuare iar in plus se mai pun ca si gaj bunuri sau se depune scrisoare de garantie bancara.


Art. 1. — (1) Pentru obligațiile fiscale administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală se acordă înlesniri sub forma amânării la plată, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență.
(2) Amânarea la plată se poate solicita de contribuabili, prin cerere, pentru obligațiile fiscale datorate și neachitate în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii.
(3) În cerere contribuabilii vor indica perioada pentru care se solicită amânarea la plată, care nu poate fi mai mare de 6 luni. Amânarea la plată nu poate depăși data de 20 decembrie a anului fiscal în care se acordă.

Art. 2. — (1) Pentru a beneficia de amânarea la plată a obligațiilor fiscale, contribuabilii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:
a) nu înregistrează obligații fiscale restante la data de 30 septembrie 2008;
b) și-au depus toate declarațiile fiscale;
c) nu au înscrise fapte în cazierul fiscal;
d) nu s-a stabilit răspunderea potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, cu modificările și completările ulterioare, și/sau răspunderea solidară potrivit prevederilor art. 27 și 28 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Condițiile prevăzute la alin. (1) lit. b)—d) trebuie îndeplinite la data depunerii cererii.

Art. 3. — (1) Cererea contribuabilului se depune la organul fiscal competent și se soluționează de acesta, prin decizie, în termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii.
(2) Odată cu depunerea cererii de amânare la plată contribuabilul va solicita și eliberarea certificatului de atestare fiscală prin care se vor individualiza sumele care vor face obiectul amânării la plată.

Art. 4. — (1) În termen de 15 zile de la data comunicării deciziei de amânare la plată, contribuabilii vor constitui garanții sub forma scrisorii de garanție bancară și/sau vor oferi bunuri libere de orice sarcini în vederea instituirii măsurilor asigurătorii.
(2) Garanțiile constituite și/sau bunurile oferite în vederea instituirii măsurilor asigurătorii vor acoperi sumele amânate la plată, precum și majorările de întârziere datorate pe perioada amânării.
(3) Bunurile oferite în vederea instituirii măsurilor asigurătorii vor fi evaluate de un expert independent, iar pentru bunurile constând în terenuri și clădiri evaluarea se va realiza conform Comunicării Comisiei privind elementele de ajutor de stat în vânzările de terenuri și clădiri de către autoritățile publice, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C nr. 209/1997
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
t.simona, utilizator
eu nu m-am referit la OG 92/2009. aceasta ordonanta exista si nu te ajuta din punct de vedere al majorarilor.

eu am facut referire la modul de stingere al datoriilor....atentie!!!

Alte discuții în legătură

Executare pentru penalitati diana n diana n Buna seara! Va rog sa ma lamuriti. Se poate executa silit o firma cu activitatea suspendata din luna august a.c. pentru penalitati la TVA? Precizez ca ... (vezi toată discuția)
Calcul accesorii bugetul de stat vlad.r vlad.r Buna ziua Am o intrebare in legatura cu dobanzile si penalizarile calculate de fisc. Acestea pot depasi debitul ? De exemplu, la o TVA de plata ... (vezi toată discuția)
Penalitati cass radu1838 radu1838 Buna ziua. Sunt fost PFA si am primit recent o notificare de la CASS pentru achitarea obligatiilor restante 2005-2009. As dori sa stiu la cat se ridica ... (vezi toată discuția)