avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Penalitati neplata TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Penalitati neplata TVA

Buna ziua,
nu ma pricep la contabilitate, insa familia are un SRL (la care sunt si eu administrator) si avem de platit TVA in valoare de 14000 lei. Imi puteti spune ce se intampla daca nu platim toata suma ci doar 2000-3000 lei pe luna? Cat reprezinta aceste penalitati? Exista vreo posibilitate sa esalonez aceasta plata cu acordul autoritatii fiscale?
Va multumesc din suflet pentru orice raspuns mi-ati da.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 13:09, 3 Iunie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
nu, pe titlul executori este doar suma de 3000 de lei.
sa inteleg ca acum ne au in vizor si vom primi cat de curand somatie pentru alta suma sau chiar intregul ramas? caci aveam restanta asta la tva (nu toata suma, a avut modificari de atunci -adica am mai platit , ne-am mai incarcat...) din sept. anul trecut si pana acum primeam doar instiintarea aceea de plata semestriala.
acum ne-am speriat cu astea 15 zile, si nu stim daca sa ne asteptam luna asta, luna viitoare - oricum in viitorul apropiat la alta somatie?!
daca pe somatie e inscris 3.000 de lei, atunci suma asta trebuie achitata urgent pentru a nu trece 15 zile si sa va blocheze conturile bancare.

dar eu tot nu am inteles de ce ati zis ca aveti tva de plata 14.000 lei, in total.

ati mai primit si alte somatii care insumate cu aceasta de 3.000 fac 14.000 ?

oricum este clar faptul ca pt orice suma neplatita, mai intai se emite o somatie de plata si apoi se continua masurile de executare silita.

in cazul majorarilor mai intai trebuie sa primiti o decizie de calcul accesorii si apoi somatie....v-am explicat in interventiile anterioare.

Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
danike, utilizator
Noi (pana sa platim somatia primita) figuram cu datorii de TVA in val de 14.000 - somatia a fost primita doar pt intarzierea neplatii in val de 3.000 ; de fapt tva noi avem 11000, cei 3000 reprezinta penalitatile de 0.1%.
Alte somatii + titl executoriu nu am primit, ci doar somatii/instiintari trimestriale cu suma totala datorata.
Acum ma gandesc ca ne vor trimite somatii + titl execut pentru ce a mai ramas - si sa fac rost de 11000 in 15 zile...e foarte greu...de aceea va intreb care este procedura lor? ne mai lasa sau ne someaza iarasi??

in mod sigur s-au trimis somatii pe cei 11.000 de lei, dar postasul nu v-a gasit la sediul societatii, plicul a fost returnat celor de la administratia financiara, iar apoi somatiile au fost comunicate prin metoda publicitatii, conform art. 44, alin.2, lit d) din Codul de procedura fiscala.

pentru cei 3.000 lei, in mod sigur s-a emis si expediat o decizie de calcul accesorii pentru plata cu intarziere a TVA, conform art. 119, alin.4 din acelasi act normativ.
in functie de data comunicarii acestei decizii de calcul accesorii, se stabileste data scadentei sumei de 3.000 lei, 5 sau 20 ale lunii urmatoare celei de primire (am explicat intr-un post anterior). la fel si aici daca postasul nu v-a gasit, a returnat plicul, iar procedura de comunicare e aceeasi ca la somatie.
abia dupa expirarea termenului scadent (5 sau 20) se poate emite somatia cu pricina.

acum nu stiu ce sa mai zic....e tare curios cum de nu ati primit toate aceste plicuri. (atat somatii anterioare cat si calculul majorarilor)

este exclus ca pentru debitul de 11.000 lei sa nu se fi emis somatii. oricum nu ati procedat bine platind mai intai majorarile, pentru ca ele nu sunt purtatoare de alte majorari, in timp ce pentru debitul de 11.000 se calculeaza in continuare majorari de intarziere pana la data achitarii integrale, inclusiv, conform art. 120, alin.1.

acum o sa ma intrebati cum de este posbil sa se stinga mai intai majorarile si apoi debitul principal.
in cazul TVA-ului, exista doua conturi unice de plata, unul pentru TVA si unul pentru dobanzi TVA (majorari), spre deosebire de celelalte obligatii fiscale pentru care plata se face in acelasi cont unic, atat pentru debite cat si pentru majorari.
ori daca dvs. ati precizat pe ordinul de plata ca doriti sa achitati majorari TVA, suma de bani s-a dus in contul de majorari TVA, stingand suma de 3.000.
daca, din greseala, dar spre binele dvs, pe ordinul de plata, ati precizat ca doriti sa platiti TVA, atunci suma de bani s-a dus in contul TVA si s-au stins 3.000 de lei din cei 11.000, ramanand 8.000 lei, rest de plata.(chiar daca plata ati efectuat-o cash, la ghiseul trezoreriei, regula este aceeasi).

eu va sfatuiesc sa mergeti luni, la prima ora, la administratia financiara si sa vedeti exact care este situatia si sa va dea o explicatie cu privire la plicurile neprimite. cereti de asemeni si o fisa pe platitor, sa vedeti exact care este situatia fiscala la zi.

multa bafta!

Alte discuții în legătură

Executare pentru penalitati diana n diana n Buna seara! Va rog sa ma lamuriti. Se poate executa silit o firma cu activitatea suspendata din luna august a.c. pentru penalitati la TVA? Precizez ca ... (vezi toată discuția)
Calcul accesorii bugetul de stat vlad.r vlad.r Buna ziua Am o intrebare in legatura cu dobanzile si penalizarile calculate de fisc. Acestea pot depasi debitul ? De exemplu, la o TVA de plata ... (vezi toată discuția)
Penalitati cass radu1838 radu1838 Buna ziua. Sunt fost PFA si am primit recent o notificare de la CASS pentru achitarea obligatiilor restante 2005-2009. As dori sa stiu la cat se ridica ... (vezi toată discuția)