avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier soldat cu decesul victimei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier soldat cu decesul victimei

Buna seara!
Ma bucur enorm ca am gasit acest site pentru ca sunt disperata si am nevoie de sfatul cuiva.
Acum doua saptamani sotul meu a avut un accident de circulatie cu masina de la serviciu. Se afla intr-o localitate, iar din partea dreapta un om i-a tasnit in fata masinii. Nu se afla pe trecerea de pietoni, sotul meu a incercat sa evite victima luand viraj stanga, dar degeaba. Accidentul nu a putut fi evitat. Victima a fost dusa la spital, dar a in cel mai scurt timp a fost declarata in moarte cerebrala. Acum o saptamana a decedat.
Sotului meu i-a fost ridicat permisul, dar i s-a dat dovada pentru a circula cu masina pana la solutionarea cazului. De la politie ni s-a spus ca acum se aduna probe la dosar, dupa care dosarul va fi inaintat la procuratura. Ni s-a mai spus ca se va face si o expertiza, probabil dinamica accidentului, prin care se va stabili a cui a fost culpa. Intrebarea mea este : care sunt pasii care urmeaza mai departe?
Ce ar trebui sa facem noi? Ce se intampla dupa terminarea expertizei?Sotul meu are dreptul sa stie rezultatele analizelor de sange de la dosar? Noi banuim ca victima a fost sub influenta alcoolului.
Mentionez ca sotul meu avea pe acea portiune limitare de viteza, pe care nu a respectat-o.
Dupa ce s-a inregistrat dos la parchet si a obtinut nr unic, se efectueaza cercetari si se administreaza probe, de organele de cercetare, sub supraveghera procurorului desemnat in cauza.
se va efectua o expertiza tehnica auto, dispusa din oficiu de organul de cercetare, avandu-se in vedere procesul verbalde cercetare la locul accidentului, constatarea avariilor autoturismului, certificatul medico legal al victimei, eventual o necropsie.Rezultatul expertizei se comunica partilor pt a lua cunostinta si a face obiectiuni(dureaza cam 1-3 luni)Daca sotul dvs a depasit limita admisa pe acea portiune de drum si daca pietonul nu trebuia sa circule prin acel loc(vezi indicatoare si natura drumului),probabil se va retine o culpa concurenta(starea de pericol a fost declansata de pieton, dar producerea accidentului a fost determinata de conduita soferului care a incalcat o obligatie instituita de oug 195/202- vitza pe acea portiune de drum), iar solutia ar putea fi una de inchisoare cu suspendare.Este posibil sa fie si achitat, insa nu putem da un raspuns clar deoarece nu cunoastem exact toate detaliile.Angajati-va un aparator, inca de la inceputul dosarului.
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspunsuri. Culpa concurenta inseamna culpa comuna?
nikole tablet a scris:

Buna ziua!
Va multumesc pentru raspunsuri. Culpa concurenta inseamna culpa comuna?


Da,culpa concurenta ,se traduce prin culpa comunaa partilor implicate in accident.
Este bine ca fratele persoanei decedate sa dea in fata procurorului,apoi in fata instantei declaratie ca nu intelege sa se constituie parte civila.
Parerea mea este sa va angajati un avocat cu experienta si daca acesta considera necesar, un expert parte. Cred ca sotul Dvs. nu putea face efectiv nimic de la momentul aparitiei starii de pericol pana la impact. Poate omul a vrut sa se sinucida daca a sarit efectiv in fata TIR-ului. Unii aleg trenul, altii metroul, altii sar de pe bloc,etc. Viteza de reactie si franarea unui TIR presupun cel putin 30-40m la 50km/h si cca.120m la 90 km/h. Pietonul daca se deplasa trebuia sa se deplaseze pe partea stanga a sensului de mers ca sa vada ce-i vine din fata. Depinde daca era noapte sau zi si daca drumul era uscat sau ud. Daca victima consumase alcool se va constata la necropsie. Anchetatorul il va convoca la audiere cam in 45 zile de la producerea accidentului ca sa-i parvina expertiza si necropsia. Trimiteti un avocat sa studieze dosarul.
Odata ce nu exista o trecere de pietoni , semnalizata , si un marcaj pietonal aferent , e clar ca participantul la trafic nu a respectat normele rutiere in vigoare, si , pe cale de consecinta , raspunderea penala conducatorului autovehicului nu va fi , nicidecum , angajata.



Daca acesta s-ar fi angajat intr-o traversare a strazii, regulamentara , atunci , cu adevarat , s-ar fi retinut o culpa a soferului.

Lipseste un element constitutiv al infractiunii , si , ca urmare a acestui fapt , in temeiul art 10.c.proc .penala , se va dispune scoaterea de sub urmarire penala, in etapa urmaririi penale.


Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Accident auto cu decesul victimei iulianbadila iulianbadila Buna ziua, in data de 28.10.2009 am avut un accident in Cluj Napoca pe o artera principala eu fiind conducator auto iar victima pieton cu traversare ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victima dragos1988 dragos1988 buna seara, acum 2 luni am lovit un pieton care traversa neregulamentar din partea dreapta spre stanga a directiei mele de mers!pietonul avea o concentratie ... (vezi toată discuția)
Accident emilyB emilyB Buna ziua. In urma cu doua luni sotul meu a accidentat o persoana care s-a angajat in traversarea drumului fara sa se asigure. In zona nu exista treceri de ... (vezi toată discuția)