avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Modificare domiciliu minori fără acordul părintelui ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Modificare domiciliu minori fără acordul părintelui nerezident sau al instanței

Buna ziua,

Mama copiilor mei, in acte a declarat locuinta ei si a minorilor la o adresa, respectiv adresa bunicilor materni. La inceputul procesului era adevarat. De prin februarie 2017 am constat ca in fapt locuieste la alta adresa.

Constatarile au fost facute prin declaratiile copiilor (am inregistrate convorbirile cu ei si vreau sa stiu daca sunt admisibile in Instanta, desi as prefera sa nu ma folosesc de ei).
Politia cand a venit sa ma ajute sa tin legatura cu copii in feb, a gasit-o la alta adresa. Ea a declarat si declara ca a fost/este in vizita.

S-a dat o decizie finala in cadrul unei Ord Pres, care prevede luarea/aducerea copiilor de la domiciliul mamei. Ea ii aduce in strada, in fata blocului de la bunicii paterni.

La ultima infatisare la dosarul de fond am facut o cerere verbala de efectuare a unei noi Anchete Sociale la Domiciliul de facto. Nu a fost luata in considerare.

Mama a cerut lipsirea copiilor de Autoritatea Parinteasca a Tatalui si per ansamblu cauta sa ii lipseasca pe copii de afectiunea si aportul meu la luarea deciziilor.

Ma gandesc sa introduc o actiune separata pentru ca nu am fost consultat cu privire la noua locuinta in baza art 496 si 497NCC, art 18, respectiv art 36 din Legea Copilului.

Pot introduce direct Ordonanta Presedentiala unde sa cer efectuarea unei noi Anchete Sociale, respectiv sa ii pot vizita pe copii la domiciliul mamei lor, sau mai intai trebuie sa introduc actiune normala si in baza ei sa introduc ulterior Ord Pres?

Legea, Articolele de lege la care fac referire mai sus trebuiesc respectate de un parinte "by default" sau mai intai trebuie sa cer respectearea lor in Instanta?

In acest moment doar pe baza acestor referinte legale pot cere despagubiri morale pentru ca nu am fost conultat in calitate de parinte sau dupa ce se ia o Hotarare in acest sens si nu o va respecta?
Vreau sa cer despagubiri pentru ca ma gandesc ca asta ar putea fi o modalitate de a preintampina incalcari viitoare.

Momentan dovada ca copii locuiesc la alta adresa , am:
- mai multe declaratii ale copiilor, atat telefonic cat si in privat.
- declaratia bunicii mamei, care a recunoscut in privat ca locuieste in alta parte [nu ma pot folosi de ea]
- faptul ca insista ca copii sa ii iau din strada.

Trebuie sa apelez la un Detectiv Particular, sau cum/care e procedura in astfel de situatii, pentru ca nu stiu adresa exacta la care sa cer efectuare unei noi Anchete Sociale!?
Daca o urmaresc eu in vederea determinarii adresei exacte pt ca sa pot indica adresa de efectuare a Anchetei Sociale este legal? Ce alte optiuni am?

Parca sunt intr-un film de prost gust!!

Cand i-am spus ca vreau sa iau copii de la domiciliu m-a amenintata cu Ordin de Restrictie.


Tot ce imi doresc sa am o relatie de calitate cu copii mei si sa contribui activ la deciziile care ii privesc pe copiii mei sa ma asigur ca le/ne sunt respectate drepturile si dorintele, ambele deziderate fiind incalcate de mama in prezent.

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 29 August 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 18:41, 2 Septembrie 2017
@asaofi

multumesc de referinta legala.

Cererea o fac in cadrul Apelului? Inca nu am depus Motivarea. Am facut doar Apel Formal pentru ca nu aveam Motivarea atunci.

Apropo de asta. Zice am termen de 30 de zile. Am doua adrese la Instana [domiciliu si rezidenta] si motivarea a fost trimisa doar la cea de resedinta, eu in perioada aceea fiind la ceea de domiciliu, a trebuit sa ma deplasesez la Apel, etc. Am revenit la resedinta acum cateva zile si am gasit Motivarea Hotararii in cutia postala.

Termenul de 30 de zile curge din momentul in care apare data postala [e plic sau data la care am luat eu cunostinta de motivare!?
Dvoastra, din cate pricep, aveti o ordonanta pronuntata si motivata, precum si o actiune principala deschisa pe fondul cauzei, dar inca nefinalizata in prima instanta.
Ref APEL ordonanta se aplica art 1000 CPC.
Termenele curg de la data in care s-a dat pronuntarea, respectiv de la data la care v-a fost comunicata hotararea atacabila (data plicului) la domiciliul/resedinta pe care ati indicat-o in actiune sau in intampinare.
Credeti ca stiti multe dar nici macar notiunile de procedura nu va sunt clare....
Ultima modificare: Vineri, 1 Septembrie 2017
asaofi, utilizator
@asaofi

1. mama a intentat actiunea in instanta in aug 2016, dupa care a inceput sa incalce drepturile la relationare.
2. eu am intentat Ord Pres pt relatii pers cu copii;
3. S-a dat o decizie la O.P in Aprilie, Am facut Apel si Am primit Motivarea dupa aprox 2 luni. S-a judecat apelul pe 23 aug si s-a dat o decizie finala la O.P.
4. S-a dat o decizie in aciunea principala initiata de ea. Am facut Apel, am primit Motivarea Hotararii si acum urmeaza sa redactez Motivarea Apelului.
5. Am intentat o actiune separata sa dovedesc si sa recuperez o parte din bani dati de mine in avans pt copii, pt ca a minitit spunand ca nu am dat nimic.
6. Iau in considerare introducerea actiunii de care am mentionat la inceputul acestui post.

chestia cu data plicului si curgerea termenului o stiam. ce eram nelamurit este faptul ca eu la instanta am comunicat ambele adrese si de regula primeam instintarii la ambele adrese.
Acum a venit doar la cea de resedinta [eu aflandu.ma la adresa de domiciliu unde nu s-a trimis nimic] de aici si intrebarea mea clarificare.

cat despre
Credeti ca stiti multe dar nici macar notiunile de procedura nu va sunt clare....

Eu cred ca nu stiu ce nu stiu, asta fiind si unul din motivele pentru care mai inrteb pe aici si sunt recunoscator celor care ma mai ajuta cu o informatie utila si aplicabila.
Domnule, fata de situatia reala (mama cu copiii, iar dvoastra la sute de km) incercati sa obtineti o hotarare fezabila pe hartie! Hotararile definitive vor cuprinde: autoritatea parinteasca, locuinta minorilor, obligatia necustodianului la intretinere (cuantum si forma), dreptul necustodianului la legaturi personale. Dupa ce veti obtine aceste definitive, in situatia in care nu sunt respectate, fiecare dintre parinti poate apela la prevederile civile (executare silita), respectiv penale cf art 378 si 379 CP. In ceea ce priveste hotararile legate de minori, chiar si dupa hotarari definitive, autoritatea de lucru judecat este mai permisiva, permitand o noua evaluare a situatiei DACA judele constata o schimbare de imprejurari fata de cele judecate initial. Refuzul parintilor de a respecta hotararea judecatoreaca definitiva NU CONSTITUIE o schimbare de imprejurari! In apelul la fondul divortului trebuie sa criticati hotararea instantei de fond in raport cu probatoriul administrat vs. solutia instantei. La cunostintele pe care le aveti, nu va recomand sa initiati apeluri fara un avocat. Faptul ca in apelul la ordonanta s-a modificat ceva fata de prima instanta, nu consta decat in faptul ca s-a luat in considerare distanta la care v-ati departat de copii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord pentru gradinita 25Maria23 25Maria23 Buna ziua, Am un copil de 3 ani si jumatate. Biologicul nu l-a mai vazut din august 2016, nu a platit pensia niciodata, nu s-a interesat niciodata de copil. ... (vezi toată discuția)
Ingradirea unor drepturi de mentinere a unor relatii personale cu copiii mei din fosta casnicie aircip aircip Va salut Am o rugaminte ; doresc sa aflu o cale de a-mi rezolva o problema referitoare la limitarea legaturilor personale pe care doresc sa le am cu ... (vezi toată discuția)
Incalcare hotarare judecatoareasca Chris79 Chris79 Am 2 copii cu cineva si s-a pronuntat o Hotarare Judecatoreasca prin care printre altele se specifica ca mama sa permita copiiilor sa tina legatura cu tatal ... (vezi toată discuția)