avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cit e valabila o procura si cum sa procedez in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cit e valabila o procura si cum sa procedez in cazul urmator?

am un contract de arenda incheiat u proprietarul terenului.proprietarul a incheiat cu alta persoana o procura pt a-i administra terenul.pina acum procuristul il reprezenta. proprietarul decedeaza.apare un mostenitor(fiul).eu cu cine colaborez in continuare cu procuristul sau cu fiul.fiul nu a prezentat certificat de mostenitor.am sa-i cer.in cazul in care aduce certificat de mostenitor,ce fac cu procuristul.procura e pe durata nedeterminata.Trebuie cumva anulata? de mostenitor.
sfatuiti ma va rog.
Cel mai recent răspuns: ramona.c.B , utilizator 14:03, 6 Octombrie 2009
Da, corect ralu21! Art. 71 C.pr.civ....
Cu scuzele de rigoare dar, arendasul nu are de unde sa stie daca acea procura a fost revocata de catre mostenitor... De aceea recomand sa ia legatura cu mostenitorul defunctului proprietar al terenului pentru a cunoaste situatia mandatului. Revocarea mandatului este obligatorie de a fi adusa la cunostinta mandatarului si nu a contractantilor acestuia !!!
Astfel, pentru ca nu este el mandatarul decedatului, ci contractantul mandatarului, ar trebui sa ia legatura cu mostenitorul proprietarului defunct, in mod direct, pentru a nu avea probleme ulterioare prin instanta.
Lucrurile certe nu pot da nastere unor litigii ulterioare... ;)

:oops: Ce treaba avem cu art.71 C.pr.civila (pentru numele domnului... )?

Acesta reglementeaza mandatul pentru reprezentare in instanta si nu poate constitui cadrul general al mandatului, care este reglementat de Codul civil (art.1552-1559)

:bow:
ralu21 a scris:

Stimati colegi avocati care ati raspuns mai sus:
Cred ca ati raspuns "pe fuga", de aceea greseala Dvs. este scuzabila (sa zicem), dar:
PROCURA NU inceteaza la moartea celui care o da !! :oops:
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin


aici zic si eu tot :oops:

Dumneavoastra citati din codul de procedura civla.
Art 71 c.p.c. este pus sub titlul "Reprezentarea partilor in judecata"
Adica mandatul judiciar este acela care nu inceteaza prin moarte.

Ati uitat insa de art. 1552 Cod civil care zice ca
"Mandatul se stinge:
3. prin moartea ...mandantului".

Art 1557 cod civil
"E valid ceea ce face mandatarul in numele mandantului atat timp cat nu cunoaste moartea lui..."

..ceea ce nu e cazul in acesta speta.

Raspunsul la intrebarea...
glo a scris:

eu cu cine colaborez in continuare cu procuristul sau cu fiul?


este ..cu fiul.

Dupa moartea mandantului, mandatarul are obligatia de a da socoteala fata de mostenitorii mandantului (ai proprietarului terenului in cazul dvs).

Avand cunostinta despre moartea proprietarului, dvs. veti fi considerat un tert de rea credinta daca va apucati sa incheiati acte cu "procuristul".
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
romascanu, moderator
Stimati colegi Themis si Romascanu,
Nu e vorba de uitare a codului civil, ci te teorie, practica si jurisprudenta. Nu am intalnit pana acum niciun caz in care mandatul dat de defunct, inclusiv genul de mandat ca cel din speta de fata, si multe alte tipuri de procuri speciale de administrare, fara nicio legatura cu reprezentarea de catre avocat in instanta, sa fie invalidat pana la momentul revocarii lui de catre mostenitori.
Ba, mai mult, am avut situatii in care mandatarul nu a putut sta in instanta ca martor, in proces deschis de mostenitori, pentru simplul fapt ca nu revocasera pana la acea data mandatul dat acestuia de defunct.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
trecand peste "practica judiciara" invocata (care, in paranteza fie spus, nu numai ca nu e izvor de drept, dar uneori e ...izvor de haz) as vrea sa mai adaug un lucru intr-u lamurirea dlui. arendas @glo

Legea arendei 16/2004
Art. 25indice1.
(1) Contractul de arendare poate continua în cazul decesului arendatorului sau al arendaşului. Pentru aceasta, moştenitorii majori ai arendaşului sau, după caz, moştenitorii proprietarului trebuie să comunice în scris intenţiile lor şi să obţină acordul scris al celeilalte părţi, în termen de 30 de zile de la data decesului.
(3) Moştenitorii arendatorului ori ai arendaşului, după caz, au obligaţia ca în termen de 30 de zile să înştiinţeze consiliul local cu privire la noile părţi în contractul de arendare.

Daca doriti in continuare un contract de arendare valabil cred ca scrie aici mai mult decat limpede cu cine trebuie sa tratati.
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Contract de mandatar, cu mandatarul decedat ciprianj ciprianj Buna ziua! Am o intrebare. O persoana are un contract de mandatar pentru o alta. Mandantul, a decedat. Mandatarul continua sa folosesca contractul de ... (vezi toată discuția)
Drept de folosire imputernicire laviniaruth laviniaruth Am o imputernicire pentru a vinde un teren al unchiului meu care este in viata. Dupa decesul lui mai este valabila?Daca este mentionat ca sunt imputernicita sa ... (vezi toată discuția)
Art. 71 din vechiul cod de procedura civila catavencu catavencu In vechiul cod civil, potrivit art. 1552 pct. 3 mandatul se stinge „prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a ... (vezi toată discuția)