avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cit e valabila o procura si cum sa procedez in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cit e valabila o procura si cum sa procedez in cazul urmator?

am un contract de arenda incheiat u proprietarul terenului.proprietarul a incheiat cu alta persoana o procura pt a-i administra terenul.pina acum procuristul il reprezenta. proprietarul decedeaza.apare un mostenitor(fiul).eu cu cine colaborez in continuare cu procuristul sau cu fiul.fiul nu a prezentat certificat de mostenitor.am sa-i cer.in cazul in care aduce certificat de mostenitor,ce fac cu procuristul.procura e pe durata nedeterminata.Trebuie cumva anulata? de mostenitor.
sfatuiti ma va rog.
Cel mai recent răspuns: ramona.c.B , utilizator 14:03, 6 Octombrie 2009
as completa cu art. 1539 al.2 C. civ. care spune ca mandatarul este tinut sa termine operatiunea daca intarzierea ar provoca pagube mostenitorilor mandantului.

de asemenea, mai precizez ca obligatia mandatarului de a da socoteala se executa fata de mostenitori defunctului.

ca sa ma bag si eu in seama si in controversa :"> citez comentariul la art.71 C.pr.civ. facut de Ioan Les:

Mandatul de reprezentare in justitie are un caracter special in raport cu mandatul reglementat in dreptul comun.

... De asemenea exista particularitati si in ceea ce priveste incetarea mandatului. Daca in dreptul comun mandatul inceteaza prin moartea uneia dintre parti, mandatul de reprezentare in justitie nu inceteaza nici prin moartea celui care l-a dat si nici prin pierderea de catre acesta a capacitatii de exercitiu. Potrivit art.71 C.pr.civ., mandatul de reprezentare in justitie dainuie pana la retragerea lui de mostenitori sau de reprezentantul legal al celui devenit incapabil.”
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
tdkappa13, utilizator
ralu21 a scris:

DA!, Dna Avokitten.
Atat timp cat procura nu a fost revocata de toti mostenitorii. Am castigat invariabil pe tema asta.
Cu stima,
Av.Niculescu-Gorpin


dvs nu vedeti ce va spun toti consultantii, ca exista o diferenta intre mandatul de reprezentare in justitie si mandatul in dreptul comun!!!
Ba citesc.. Nu cred ca scopul acestui forum este sa convingem unii pe altii, ci sa raspundem celor care intreaba, fiecare cum stie. Eu imi mentin parerea, sustinuta de experienta in instanta, proprie si nu numai, unde, repet, toate actele facute de mandatari dupa moartea mandantului, inclusiv vanzare, mi-au ramas valabile pentru ca procura nu fusese revocata de toti mostenitorii in drept, indiferent ca mandatarul cunostea sau nu decesul mandantului. De aceea am si grija ca atunci cand dezbat vreo succcesiune, sa verific existenta oricaror procuri lasate de defunct si sa le anulez.

Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Am si eu o problema. Sotul meu a luat acum 2 ani niste bani imprumut pentru a ne cumpara o garsoniera chiar inainte de nunta. Cunostinta respectiva a facut un act in fata notarului cum ca ia fost inmanata sotului meu suma respectiva, in cazul in care nu vor fi restituiti banii pana in data de 19. sept. 2009, bunul va fi confiscat. Astazi, sotul meu se scapa de datorie inmanand ultima transa a banilor si nu a facut nici o hartie cu cunostinta respectiva care putea sa ne faca rau trecand deja termenul. Totusi, sotul meu i-a zis sa mcunostintei sa mearga impreuna la notar pentru a se face o declaratie cum ca si-a primit banii. Mentionez ca aceasta cunstinta este un om cu caracter si de cuvant, nu cred ca ne-ar face rau, dar in cine mai ai azi incredere? Spuneti-mi ce fel de hartie se poate face fiindca din cauza timpului aceasta cunostinta a zis ca nu are cum sa ajunga azi la notar, sa aduca linistit sotul meu banii... Eu, sincer vreau sa avem o garantie dar, la fel de sincer va spun ca se poate supara foarte rau pe noi daca il suspectam de altceva fiindca el ne-a ajutat cand ne-a fost mai greu. Intrebarea mea este daca aceasta persoana face de mana o declaratie fata de un martor sau doi acasa reprezinta o garantie? sau ce fel de hartie se poate face daca nu ajung la notar? sper ca m-am facut inteleasa...
Nu este obligatorie declaratia creditorului data in forma autentica.
Poate fi incheiat si un act sub semnatura privata prin care creditorul scrie cu manuta lui:

Declaratie
Subsemnatul ......................, domiciliat in ............................., identificat prin C.I. seria ....... nr................, CNP ................................, declar ca azi......................, am primit suma de ......................... de la ............................, suma ce reprezinta cval. imprumutului acordat in suma de ............. prin contractul de imprumut autentificat sub nr. ............................din data de .................. la BNP ......................
Declar ca nu mai am nicio pretentie, prezenta sau viitoare, de la debitorul ................. in ceea ce priveste contractul de imprumut autentificat sub nr. ........................... de catre BNP .............................., astfel incat dau prezenta declaratie intr-un singur exemplar original, pe care-l predau in mana debitorului .....................
Prezenta declaratie reprezinta vointa mea libera si neviciata, drept pentru care o semnez mai jos.
Semnatura................
Data..........................
Martori: 1. Nume, adresa, C.I., semnatura ..........................
2. Nume, adresa, C.I., semnatura ..........................

P.S. Recomand prezenta a doi martori care sa confirme, in caz de litigiu, ca nu l-ati fortat in vreun fel sa dea declaratia aceasta.

O alta varianta ar fi sa dea declaratia in fata unui avocat care sa dea data certa declaratiei.;)

Alte discuții în legătură

Contract de mandatar, cu mandatarul decedat ciprianj ciprianj Buna ziua! Am o intrebare. O persoana are un contract de mandatar pentru o alta. Mandantul, a decedat. Mandatarul continua sa folosesca contractul de ... (vezi toată discuția)
Drept de folosire imputernicire laviniaruth laviniaruth Am o imputernicire pentru a vinde un teren al unchiului meu care este in viata. Dupa decesul lui mai este valabila?Daca este mentionat ca sunt imputernicita sa ... (vezi toată discuția)
Art. 71 din vechiul cod de procedura civila catavencu catavencu In vechiul cod civil, potrivit art. 1552 pct. 3 mandatul se stinge „prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a ... (vezi toată discuția)