am un contract de arenda incheiat u proprietarul terenului.proprietarul a incheiat cu alta persoana o procura pt a-i administra terenul.pina acum procuristul il reprezenta. proprietarul decedeaza.apare un mostenitor(fiul).eu cu cine colaborez in continuare cu procuristul sau cu fiul.fiul nu a prezentat certificat de mostenitor.am sa-i cer.in cazul in care aduce certificat de mostenitor,ce fac cu procuristul.procura e pe durata nedeterminata.Trebuie cumva anulata? de mostenitor.
sfatuiti ma va rog.
Corect, Romascanu!
In final, ajungem de unde am plecat, adica la mostenitorul proprietarului defunct. Poate ca acest contract de arenda nici nu este inregistrat la Primarie conform prevederilor Legii nr. 16/1994, astfel ca acel contract de arendare sa fie nul si inopozabil: Art. 6. - (1) Contractul de arendare se întocmeşte în scris, câte un exemplar pentru fiecare parte şi un exemplar care se depune la consiliul local în a cărui rază teritorială se află bunurile arendate, în termen de 15 zile de la data încheierii. Acesta se înregistrează într-un registru special, ţinut de secretarul consiliului local.
(2) Când bunurile arendate sunt situate în raza teritorială a mai multor consilii locale, înregistrarea şi depunerea contractului se fac la fiecare consiliu local în a cărui rază teritorială este situat bunul arendat.
(3) Taxele de redactare şi înregistrare a contractului de arendă sunt în sarcina arendaşului. (4) Sunt valabile şi opozabile numai contractele de arendare încheiate în scris şi înregistrate la consiliul local, în condiţiile prezentei legi.
(5) Contractele de arendare încheiate în scris şi înregistrate la consiliul local constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract. ;)
ART. 1552 Mandatul se stinge :
1. prin revocarea mandatarului ;
2. prin renuntarea mandatarului la mandat ;
3. prin moartea, interdictia, insolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a mandatarului
ART. 1557 E valid aceea ce face mandatarul în numele mandantului, atât timp cât nu cunoaste moartea lui, sau existenta uneia din cauzele ce desfiinteazã mandatul
ART. 1558 În cazurile arãtate în articolul precedent, sunt valide contractãrile mandatarului cu al treilea persoane care sunt de bunã-credintã
Cam asta ar fi...
Per a contrario, din momentul in care mandatarul a luat cunostinta de decesul mandantului, actele intocmite de el cu o persoana de rea credinta (adica una care, la randul ei, stie ca mandantul a decedat) nu pot fi valide. Nici nu ar fi firesc sa fie asa din moment ce mostenitorii devin proprietari de la data deschiderii succesiunii, fiind singurii indreptatiti sa dispuna de bunurile lor fie personal fie prin mandatar - dar un mandatar cu mandat din partea lor, nu din partea autorului succesiunii.