avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cit e valabila o procura si cum sa procedez in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cit e valabila o procura si cum sa procedez in cazul urmator?

am un contract de arenda incheiat u proprietarul terenului.proprietarul a incheiat cu alta persoana o procura pt a-i administra terenul.pina acum procuristul il reprezenta. proprietarul decedeaza.apare un mostenitor(fiul).eu cu cine colaborez in continuare cu procuristul sau cu fiul.fiul nu a prezentat certificat de mostenitor.am sa-i cer.in cazul in care aduce certificat de mostenitor,ce fac cu procuristul.procura e pe durata nedeterminata.Trebuie cumva anulata? de mostenitor.
sfatuiti ma va rog.
Cel mai recent răspuns: ramona.c.B , utilizator 14:03, 6 Octombrie 2009
Corect, Romascanu!
In final, ajungem de unde am plecat, adica la mostenitorul proprietarului defunct. Poate ca acest contract de arenda nici nu este inregistrat la Primarie conform prevederilor Legii nr. 16/1994, astfel ca acel contract de arendare sa fie nul si inopozabil:
Art. 6. - (1) Contractul de arendare se întocmeşte în scris, câte un exemplar pentru fiecare parte şi un exemplar care se depune la consiliul local în a cărui rază teritorială se află bunurile arendate, în termen de 15 zile de la data încheierii. Acesta se înregistrează într-un registru special, ţinut de secretarul consiliului local.
(2) Când bunurile arendate sunt situate în raza teritorială a mai multor consilii locale, înregistrarea şi depunerea contractului se fac la fiecare consiliu local în a cărui rază teritorială este situat bunul arendat.
(3) Taxele de redactare şi înregistrare a contractului de arendă sunt în sarcina arendaşului.
(4) Sunt valabile şi opozabile numai contractele de arendare încheiate în scris şi înregistrate la consiliul local, în condiţiile prezentei legi.
(5) Contractele de arendare încheiate în scris şi înregistrate la consiliul local constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract.
;)
mare dreptate aveti themis si romascanu, nu noi am raspuns pe fuga ci dna avocat ralu 21 a citit codul pe fuga.

doamna av. ralu 21 am si eu o procura de vanzare de la un domn care a murit de vreo 7 ani, procura e nerevocata, ma ajutati sa-i vand terenul???:))

nu vreau sa fiu rea, dar in mintea utilizatorilor, astfel de idei total eronate, nu trebuie sa creeze o confuzie.
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
DA!, Dna Avokitten.
Atat timp cat procura nu a fost revocata de toti mostenitorii. Am castigat invariabil pe tema asta.
Cu stima,
Av.Niculescu-Gorpin
No comment! ;)
ART. 1552 Mandatul se stinge :
1. prin revocarea mandatarului ;
2. prin renuntarea mandatarului la mandat ;
3. prin moartea, interdictia, insolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a mandatarului

ART. 1557 E valid aceea ce face mandatarul în numele mandantului, atât timp cât nu cunoaste moartea lui, sau existenta uneia din cauzele ce desfiinteazã mandatul

ART. 1558 În cazurile arãtate în articolul precedent, sunt valide contractãrile mandatarului cu al treilea persoane care sunt de bunã-credintã



Cam asta ar fi...

Per a contrario, din momentul in care mandatarul a luat cunostinta de decesul mandantului, actele intocmite de el cu o persoana de rea credinta (adica una care, la randul ei, stie ca mandantul a decedat) nu pot fi valide. Nici nu ar fi firesc sa fie asa din moment ce mostenitorii devin proprietari de la data deschiderii succesiunii, fiind singurii indreptatiti sa dispuna de bunurile lor fie personal fie prin mandatar - dar un mandatar cu mandat din partea lor, nu din partea autorului succesiunii.

:bow:

Alte discuții în legătură

Contract de mandatar, cu mandatarul decedat ciprianj ciprianj Buna ziua! Am o intrebare. O persoana are un contract de mandatar pentru o alta. Mandantul, a decedat. Mandatarul continua sa folosesca contractul de ... (vezi toată discuția)
Drept de folosire imputernicire laviniaruth laviniaruth Am o imputernicire pentru a vinde un teren al unchiului meu care este in viata. Dupa decesul lui mai este valabila?Daca este mentionat ca sunt imputernicita sa ... (vezi toată discuția)
Art. 71 din vechiul cod de procedura civila catavencu catavencu In vechiul cod civil, potrivit art. 1552 pct. 3 mandatul se stinge „prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a ... (vezi toată discuția)