LocatarB a scris:
Din cate inteleg,
-avem un total al cheltuielilor rezultat din documente
-un total al sumelor de plata
-un total al incasarilor in registrul de casa diferit de cel inscris in
-un total pe orizontala care este ega pe verticala in lista de plata
si atunci cum mai da balanta?
@severinvlad
Eu cred ca este corecta rotunjirea, diferenta se inregistreaza intr-un fond de rotunjiri, iese si balanta si se elimina si interpretarile din partea locatarilor.
- totalul cheltuielilor rezultat din documente este trecut in lista cu 2 zecimale
- totalul sumelor de plata este trecut in lista cu 2 zecimale
- totalul incasarilor din registrul de casa este diferit de cel inscris in liste intotdeauna indiferent ca se face rotunjire , se incaseaza mai mult sau mai putin decat in liste. Mai exista si un total al platilor prin casa, un sold initial si un sold final care nu au nici o legatura cu listele de plata
- totalurile pe fiecare coloana din liste se inscriu pe ultima linie de jos si insumarea acestora ne da intotdeauna o cifra egala cu insumarea totalurilor inscrise pe ultima coloana din dreapta. Dar toate acestea nu au decat partial legatura cu balanta, care se intocmeste dupa alte evidente si numai anumite posturi din balanta corespund cu ceea ce este afisat in lista. De exemplu in balanta figureaza fond de rulment 1050 lei (adica proprietarii au depus acesti bani pe chitante si sunt evidentiati in registrul de evidenta al fondului de rulment), dar pe lista afisata luna aceasta pe coloana "fond de rulment" este un total de zero lei pentru ca nu avem restantieri la acest fond. La fel se poate intampla la reparatii, etc.
- si ne da balanta daca nu amestecam casa cu banca cu reparatiile cu intretinerea cu orizontala si verticala.
Pentru crearea unui fond de rotunjiri trebuie sa tinem o alta evidenta contabila cu fiecare suma adaugata sau scazuta din lista pana la nivelul rotunjirii pentru fiecare proprietar in parte. adica inca un registru sau inca un rand de fise individuale. Ori prin trecerea in lista a sumelor cu zecimale si incasarea pe chitanta a unor sume rotunjite , aceste sume incasate se vor inregistra clar in registrul de casa, apoi se inregistreaza, la fel de exact, suma incasata in fisa individuala unde rezulta un rest de plata sau o plata in avans care vor apare iar foarte clar pe lista urmatoare ca restante sau plata in avans ( cu plus sau cu minus). Putem compara cu situatia cand proprietarul are de plata 123,45 lei dar nu are in buzunar luna asta decat 100 lei(pe care se taie chitanta) si ramane restant cu 23,45 lei. Sau un proprietar stie ca pleaca 2 luni si in loc sa plateasca 123,45 lei achita 250 lei ( 123,45 suma afisata pe lista si avans pentru luna urmatoare diferenta de 126,55 ce va apare cu minus pe lista urmatoare la rubrica restante ceea ce semnifica plata in avans).