avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... rotunjirea intretinerii la leu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

rotunjirea intretinerii la leu

M-am saturat de zecimalele de la intretinere asa cum cred ca si administratorul s-a saturat de maruntis si locatarii sa tot umble cu monede de 1,5 si 10 bani la ei ca sa plateasca intretinerea.

In OUG nr. 59/2005 privind unele măsuri de natură fiscală şi financiară pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale se spune:
Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 iulie 2005, impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat se stabilesc şi se reflectă în contabilitate în monedă nouă, la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin rotunjire la un leu pentru fracţiunile de peste 50 de bani inclusiv şi prin neglijarea fracţiunilor de până la 49 de bani inclusiv.

In OUG nr. 47/2005 privind unele măsuri care trebuie luate pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale se spune:
Art. 1. - Începând cu data de 1 iulie 2005, ca urmare a denominării monedei naţionale, veniturile din salarii, precum şi cele asimilate salariilor, pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale, indiferent de sursa de finanţare, indemnizaţiile şi alte drepturi prevăzute de legi speciale, indemnizaţiile de şomaj, ajutoarele şi prestaţiile sociale, inclusiv alte drepturi de natura celor menţionate mai sus, acordate potrivit legii, se stabilesc în monedă nouă, leu nou, denumită în continuare leu.
Art. 2. - Operaţiunea de conversie în monedă nouă a drepturilor prevăzute la art. 1, existente la data de 30 iunie 2005, se va face prin împărţirea sumelor în moneda veche la 10.000 lei.
Art. 3. - (1) Sumele rezultate potrivit prevederilor art. 2, precum şi drepturile şi obligaţiile care se calculează, potrivit legii, prin raportare la aceste sume se rotunjesc la un leu pentru fracţiunile de peste 50 de bani inclusiv şi se neglijează fracţiunile de până la 49 de bani inclusiv.

Avand in vedere cele de mai sus este ok rotunjirea intretinerii (totalul de plata lunar) pe fiecare apartament la leu intreg, se poate face cu acordul adunarii generale sau al comitetului, sau este ilegal?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 19:03, 7 Octombrie 2009
Nu strica, daca lumea- i de acord sa mai ai un fond in plus( chiar daca- i cam nesemnificativ). Evidentierea este simpla, la noi apare si in lista lunara afisata Diferenta provenita din rotunjiri( repet: toate in plus). iese cam la fiecare scara cam 7-8 lei pe luna. Programul in excel permite foarte usor efectuarea acestor calcule.
Metoda @elga este buna pt a nu te lega la cap cu alt fond, dar de ce sa nu mai ai niste banuti in plus?
Argumentul meu pentru rotunjirea la intreg( pe care eu am propus- o) a fost urmatoarea: sa nu mai fie banuit administratorul ca primeste bacsis( cand se lasa restul) si sa nu ne mai incurcam cu monezi. Deci ceva practic.
Este si motivul pentru care, cu multi ani in urma am adoptat modalitate asta de incasare: teama de a fi acuzata de aceasta mica gainarie, care mie,uneia, nu-mi folosea la nimic, ba dimpotriva, imi altera imaginea.
Educatia din familie si demnitatea de a sta intre vecinii mei cu "capul sus" nu mi-au permis sa nu fiu atenta, chiar foarte atenta la suspiciunile oamenilor, de altfel inerente, si sa incerc sa le demonstrez in timp, prin fapte si cu rabdare ca nu sunt pacaliti. Asta cu "restul" este unul din aspecte.

@adriantot
Banii incasati si inregistrati in fondul de rulment, fd.reparatii, chirii nu apar in casa sau in banca? Intretinerea incasata nu apare in casa sau banca? Cum nu au legatura cu balanta?
@elga50 - programului prezentat nu-i pot reprosa decat faptul ca locatarului i se pare firesc sa achite ceea ce este inscris in lista de plata si nu alta suma invocata de casier. (exceptand plati partiale sau in avans). Din momentul primirii chitantei am stins obligatia, am scapat de o grija, pe cand asa, se nasc suspiciuni, incep sa ma intreb de ce procedeaza asa, daca omite inregistrarea in fisa apartamentului? Imi creaza o problema in plus. Sunt si asociatii si administratori de exceptie, dar in general...., numai din interpelarile de pe acest forum iti faci deja o impresie despre atmosfera din blocuri.
Calculatorul face o serie de rotunjiri, atat pe verticala (in repartizarea cheltuielilor dupa criteriile legale) cat si pe orizontala in totalizarea cheltuielilor pe apartamente). De ce nu as face rotunjirea la 0,50 lei si diferenta s-ar inregistra intr-un fond de rotunjiri ?!
De aceea optez pentru varianta propusa de @marius cioca.
@Adam Grecu
Intr-un cartier din Bucuresti, in zona Obor, la o asociatie am vazut o lista de plata ce m-a uimit, mai ales pentru faptul ca era intocmita de o firma de administrare. Totalul coloanei unei utilitati nu corespunde cu totalul facturii respective, totalul coloanei total de plata (verticala) nu corespunde cu totalul utilitatilor repartizate (orizontala), existau doua coloane total de plata dar cu sume diferite.:stunned:
@locatarB
Suspiciunea poate fi stinsa atunci cand pe lista urmatoare veti vedea in rubrica "restanta" restul care v-a ramas de plata luna aceasta sau care trebuie sa vi se dea. Calculatorul nu rotunjeste nimic. Ce vedeti scris in liste, cu doua zecimale e doar aratat asa prin optiunile de printare, in spatele celor doua zecimale se mai afla inca 30 pe care nu le vedeti, dar ele sunt in memoria calculatorului si acesta se foloseste de ele in calcule.
Acest rest se transmite automat de la o luna la alta, operatorul (administratorul) nu intervine deloc in calcul.
De-abia printr-un program ad-hoc de rotunjire se pot crea erori. Depinde si de cine il face. Deci, nu uitati de cele 32 de zecimale din spatele virgulei cu care lucreaza calculatorul. Omul se poate limita la 2, cel mult, altfel ar trebui sa-si smulga parul din cap, facand calcule cu atatea zecimale :)

Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2009
elga50, moderator
elga50 a scris:

@locatarB
Calculatorul nu rotunjeste nimic. Ce vedeti scris in liste, cu doua zecimale e doar aratat asa prin optiunile de printare, in spatele celor doua zecimale se mai afla inca 30 pe care nu le vedeti, dar ele sunt in memoria calculatorului si acesta se foloseste de ele in calcule.
Acest rest se transmite automat de la o luna la alta, operatorul (administratorul) nu intervine deloc in calcul.
De-abia printr-un program ad-hoc de rotunjire se pot crea erori. Depinde si de cine il face. Deci, nu uitati de cele 32 de zecimale din spatele virgulei cu care lucreaza calculatorul. Omul se poate limita la 2, cel mult, altfel ar trebui sa-si smulga parul din cap, facand calcule cu atatea zecimale :)

Cred ca @Locatarb cunoaste situatia. Aveti dreptate, dar dupa ce se face un program, ai rabdare sa- l verifici inainte de a- l pune in aplicare( sper!)

Alte discuții în legătură

Cenzorat stelianaiv stelianaiv buna seara, este prima oara cand sunt cenzor la o asociatie de proprietari si am intampinat o problema: in lista de rontujiri s-a strans o suma de aproximativ ... (vezi toată discuția)
Modificari (stersaturi) centralizator cu cheltuielile aferente la asociatiea de proprietari Osanca Osanca Buna ziua, Contabilul (administrator) poate sa modifice cu pixul valoarea totala a centralizatorului cu cheltuielile aferente la Asociatia de Proprietari? ... (vezi toată discuția)
Rotunjirea sumelor datorate ContSters155247 ContSters155247 D-na administrator al asociatiei din care fac parte, are obiceiul de a rotunji suma finala de plata. De exemplu, daca la caldura am 23,46 lei, dumneaei ... (vezi toată discuția)