avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vă rog să mă ajutați să înțeleg situația în ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vă rog să mă ajutați să înțeleg situația în care ma aflu: cum pot evita ca declarațiile mele să ajute la incriminarea fostului iubit?

Buna ziua, am fost citata ca martor intr-un proces penal. M am prezentat la data si locatia respectiva unde mi s a adus la cunostinta motivul pentru care am fost citata. In urma cu ceva timp am practicat prostitutia, nesilita de nimeni, pe teritoriul unui stat in care aceasta activitate nu este considerata ilegata, dimpotriva. Fostul meu iubit, care a avut la cunostinta activitatile mele independente, este acum cercetat penal pentru proxenetism. Dupa ce m am dat o declaratie, care a cuprins detaliat hotararea mea de a practica aceasta activitate, neacuzandu l pe el in nici un fel, la o perioada de timp, a fost ridicat de la locuinta de resedinta, punandu i se sechestru pe autoturism. In aceste momente se afla in arest. Nu a fost vorba despre nici o grupare organizata, mentionez, nu m a determinat in nici un fel. Faptul ca exista probe fizice cum ar fi trimiterea unor sune de bani pe numele lui, bani de care beneficiam impreuna, dar nu ma obliga nimeni, poate sa constituie proba impotriva lui?
Marturisesc ca sunt foarte speriata, intrucat, orice declaratie a mea poate fi interpretata impotriva lui. Nu vreau sa ascund nimic in fata procurorilor, fiindca activitatea a fost desfasurata pe alt teritoriu decat al Romaniei, iar el n a inlesnit sau n a determinat practicarea.
Punctul negativ este ca a fost prins la gramada cu o anume grupare cu care eu stiu ca avea doar relatii amicale dar nu "afaceri".
Care este probabilitatea sa primeasca o pedeapsa mai "usoara" sau doamne ajuta cu suspendare?
Ultima modificare: Vineri, 6 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: UtilozatorX , utilizator 23:03, 9 Octombrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:
Nu, simplul fapt ca ii trimiteti bani si il intretineati practic nu reprezintă în sine proxenetism.
Trebuie să fie cela la mijloc care leagă lucrurile.
Dacă ă facilitat practicarea prostituției este proxenetism.



Ba este proxenetism.
Proxenetismul nu este considerata infracțiune doar in cazul in care o alta persoana înlesnește sau facilitează acte de prostituție pentru a obține foloase patrimoniale.

Art. 213 Proxenetismul -Cod Penal , stipuleaza ca fiind infracțiunea de proxenetism in afara celor pomenite mai sus : (...) "obţinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de către una sau mai multe persoane" .

Prin urmare, in urma declarației date în fața organelor de anchetă în care recunoaște că, practica prostituția, și iubitul știa acest lucru și accepta, primind in mod regulat foloase patrimoniale realizate de pe urma practicării prostituției, se cheamă că s-a săvârșit infracțiunea de proxenetism

Ea insista cu faptul că nu a fost constrânsă să facă acest lucru, acest amănunt are relevanță doar la incadrarea pedepsei.
Daca era constransa, pedepsa era de la 3 la 10 ani.
Așa, fiindca a făcut-o din proprie inițiativă și l-a întreținut pe "iubi" , este de la 2 la 7 ani.
Deoarece, fapta rămâne una imorala, și acceptând foloase patrimoniale de pe urma acestei inițiative, se numește că a abuzat de naivitatea ei.

De aceia infracțiunea de proxenetism se afla la capitolul " exploatarea persoanelor vulnerabile".
In concluzie, este proxenetism și întrunește toate condițiile de a fi încadrată la acesta infracțiune .
Ultima modificare: Duminică, 8 Octombrie 2017
Quartila, utilizator
Femeile nu sunt vulnerabile de fel.
Pot fi doar influențate.

Simplul fapt ca ii trimite bani nu este infracțiune.
Mai ales daca banii sunt legal obținuți.
E discuție lungă...
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Femeile nu sunt vulnerabile de fel.
Pot fi doar influențate.

Simplul fapt ca ii trimite bani nu este infracțiune.
Mai ales daca banii sunt legal obținuți.
E discuție lungă...

Nu este deloc lunga discuția.
Este extrem de simpla.

Bani proveneau din profesarea prostituției, ilegal. Cum erau obținuți legal ?

Că doar nu era înregistrată legal, sa plăteasca impozit la sumele obținute .
De aici infracțiunea de proxenetism .

Și în țările în care prostituția este reglementată legal, se lupta împotriva prostituției si a traficului de persoane.

~ Conținut șters la cerere ~
El poate fi condamnat pentru proxenetism daca v-a ajutat sau v-a determinat sa practicați prostituția.
Dacă sunt mai multi si exista grup infracțional încadrarea juridică va fi nu numai pe proxenetism si va fi mai mare de 2 ani pedeapsa.
Calculul pedepsei trebuie facuta in functie de încadrare juridică.
Se poate aplica pedeapsă cu suspendare cand e vorba de un inculpat dar cand sunt mai multi inculpați lucrurile se complică mult pentru apărare.

Chiar dacă banii provin din practicarea prostituției nu este suficient sa fie condamnat daca nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracțiunii.
Sunt mai multe aspecte de analizat.
Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Prostitutie in proxenetism Avocat Sebastian Murariu Avocat Sebastian Murariu Invatam la penal si mi-a trecut prin minte o ipoteza nastrusnica..in fisierul meu word existau niste sublinieri pentru a observa mai bine ceea ce am vrut sa ... (vezi toată discuția)
Exista sau nu dubla incriminare intre infractiunea de proxenetism prevazuta de art. 216 c. pen. austriac si art. 213 c. pen. roman ? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna seara, Va supun atentiei o problema legata de existenta sau nu a dublei incriminari a infractiunii de proxenetism in ceea ce priveste legea austrica ... (vezi toată discuția)
Prostitutie aiai aiai numai prostituatele raspund (penal) pt.infractiunea de prostitutie, SAU si cei care apeleaza la serviciile acestora (vezi toată discuția)