avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiză judiciară a unei fotografii efectuate ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiză judiciară a unei fotografii efectuate după copie xerox de la dosar în care nu apare semnătura unei părți vătămate, în scopul de a se dovedi că semnătura acesteia s-a dat ulterior efectuării fotografiei

Expertiza judiciara dupa fotografie efectuata dupa copie xerox de la dosar in care nu apare semnatura unei parti vatamate in scopul de a se dovedi ca semnatura acesteia s-a dat ulterior efectuarii fotografiei este posibila?

Se tinde a se dovedi ca semnatura partii vatamate s-a efectuat dupa data efectuarii xerocopierii dupa dosarul cauzei.

De pilda, xeroxul si fotografia dupa inscris s-a efectuat la data de 10 a lunii si semnatura a aparut ulterior acestei dati la o zi doua sau mai multe, necontand data darii semnaturii, fiind suficient a se dovedi ca aceasta s-a aplicat ulterior datei de 10 ale lunii respective.

Ce parare aveti se poate stabili pe calea unei expertize stiintifice acest lucru referitor la data semnaturii in sensul ca s-a aplicat ulterior?
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 12:07, 6 Iulie 2020
Am inteles foarte bine importanta stabilirii datei cand s-a semnat. In ultimul mesaj veniti cu date suplimentare, lamuritoare care deschid noi perspective de abordare..
Un expert grafolog are acum la dispozitie mai multe elemente de comparatie si ma refer la dosarul xeroxat (presupun ca este vorba de dosarul cauzei, la un moment dat al procesului) in care nu apare semnatura respectiva.
Cred ca expertiza grafologica poate fi dublata cu o expertiza chimica a hartiei (in sprijinul expertizei grafologice) care sa stabileasca date despre hartie, posibil chiar perioada fabricatiei, in conditiile in care exista date certe despre alte documente aflate in dosar sau care pot fi anexate.
Eu cred ca relevant este de stabilit daca xeroxul s-a făcut sau nu cu ,, masca".
Înscrisul de la dosar, documentul original, este alterat prin semnătura ulterioară datei de 10 și se poate stabili științific daca s-a folosit sau nu ,,masca" la xerocopia dupa original.
Si copiatorul lasa niste urme specifice pe hârtie.

Nu stiu daca hârtia în sine ar constitui un aspect relevant deoarece este vorba de hartie noua si nu veche.
Nu s-a schimbat hârtia ci doar s-a semnat pe cea de la dosar.
Mai este trecută și o dată anterioară falsă care nu exista, dată la care s-ar fi...semnat ca sa fie semnată în termen.
S-au prins ca exista o problema...

Eu cred ca ar trebui facuta analiza de comparatie intre xerox si original si sa se stabileasca daca s-a folosit sau nu ,,masca" pentru alterarea inscrisului si expertiza bazată pe a0aratul copiator unde s-a xeroxat dar asta va fi greu de facut.
Ultima modificare: Vineri, 3 Noiembrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Obiectivele pentru expertul grafolog sunt pertinente, dar acesta nu are in specializare abordarea comparativa a hartiei, doar semnatura, daca este sau nu autentica si cu greu (cred ca poate sa-si dea doar cu parerea despre data semnaturii) daca semnatura este facuta ulterior sau nu, in conditiile in care hartia de comparatie esta aceeasi). Cum hartia poate sa nu fie aceeasi, este motivul pentru care am amintit de o expertiza chimica a hartiilor in discutie.
Nu vad cum se poate identifica aparatul copiator, numai daca exista un referat aprobat pentru a se copia dosarul la data de ... la copiatorul de la tribunal.
Proba cu masca poate fi identificata, dar cred ca tot prin test chimic in portiunea unde se banuieste a fi fost pusa "masca" comparativ cu restul foii A4.
Proba cu ,,masca", adica expertiza se poate face prin analiza microscopica pentru a se stabili daca copia xerox a fost sau nu alterata prin interpunere de masca cand s-a xeroxat pentru a se dovedi că inscrisul original dupa care s-a xeroxat nu era semnat la acea dată.
Asa se poate stabili dacă originalul era sau nu semnat si ca xeroxul ă fost facut dupa un document care era nesemnat la data efectuării xerocopie.
Ce părere aveti?

Științific se poate face.

Referitor la hartie nu prea 8mi dau seama ce as dovedi prin analiza chimică.

Copiatorul este cel de la instanța unde s-a xeroxat documentul nesemnat.
Copiatorul este de ajutor în expertiza pentru ca se poate folosi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Tehnica de expertiza criminalistica este bine dezvoltata si este posibil sa se poata dovedi ceea ce doriti. Analiza chimica a hartiei (comparativ, in zona cu/ fara masca) poate completa analiza microscopica. In zona cu masca, hartia ar trebui sa-si pastreze proprietatile, iar in zona fara masca sa se identifice aspecte legate de influenta xerox-ului. Posibil ca analiza chimica a hartiei sa intre tot in competenta INC.
Daca copiatorul este cel de la instanta, influenta acestuia asupra hartiei poate fi utilizata in expertiza criminalistica.

Alte discuții în legătură

Expertiza criminalistica grafoscopica iulianvaleanu iulianvaleanu care este precizia in ( luni ,ani ) , cu care poate stabili printr-o expertiza criminalistica grafoscopica fizico - chimica efectuata la INEC cand s-a aplicat ... (vezi toată discuția)
Contestatie expertiza semnaturii ddo ddo Într-un dosar civil, la prima instanță, s-a efectuat o expertiza a semnăturii la Institutul de Criminalistica Iasi, iar concluziile expertizei au fost ca ... (vezi toată discuția)
Unde pot face o expertiza grafologica si ce acte imi trebuie? raduumirceaa10 raduumirceaa10 Subiect: unde pot face o expertiza grafologica si ce acte imi trebuiesc? buna seara.. ma numesc RADU si am o MARE problema... in 2008 in plin bum imobiliar ... (vezi toată discuția)