avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitate

ESTE LEGAL SAU ILEGAL CA O ASOCIATIE DE PROPRIETARI SA SE CONSTITUIE PE 2 CLADIRI?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:33, 26 Octombrie 2009
adriantot a scris:

Este legal.
Cotele indivize sunt calculate de la inceput pe fiecare scara si sunt stipulate in actele de proprietate ale fiecaruia.

Sunteti sigur? Ati verificat? De regula cota indiviza este calculata pe intreg condominiu.
Se poate dom' Marius? Dupa ce am dezbatut pe toate fetele notiunea de cota-parte indiviza de proprietate!
@adriantot are dreptate, mai mult cu aceasta notiune de cota-parte indiviza de proprietate se lucreaza pe o singura scara sau bloc daca acesta are o singura scara (ca la mine...). Ca sunt blocuri cu mai multe scari, construite absolut identic - deci un ap. de la o scara va avea aceeasi cpi cu un altul, similar de la alta scara, nu este nici-o problema... nu putem incurca cheltuielile de la o scara la alta!
Exemplu: la o scara/bloc s-a reparat usa de la intrare, deci o reparatie care se va deconta pe cpi a proprietarilor - care proprietari? Din scara respectiva, nicidecum din cpi a intregi asociatii...
iar divagati..fara a fi la subiect
Adam Grecu a scris:

1) Se poate dom' Marius? Dupa ce am dezbatut pe toate fetele notiunea de cota-parte indiviza de proprietate!
2) nu este nici-o problema... nu putem incurca cheltuielile de la o scara la alta!
Exemplu: la o scara/bloc s-a reparat usa de la intrare, deci o reparatie care se va deconta pe cpi a proprietarilor - care proprietari? Din scara respectiva, nicidecum din cpi a intregi asociatii...

COTA-PARTE [%]= suprafata utila a apartamentului si/sau spatiului cu alta destinatie x 100.
INDIVIZA suma totala a suprafetelor utile ale apartamentelor si/sau spatiilor
cu alta destinatie
IMPORTANT: Suma cotelor-parti indivize exprimate in procente (de exemplu:
3,1 % apartinand proprietarului X) ale tuturor proprietarilor din cladire sau
tronson de cladire sau scara pentru care s-a constituit asociatia de proprietari
trebuie sa fie egala cu 100. Daca rezultatul nu este egal cu 100 (aspect des
intalnit), conform cotelor-parti indivize inscrise in actele de proprietate, atunci
cota-parte indiviza se recalculeaza conform formulei de mai sus de baza fiind
suprafata utila specificata in actul de proprietate. Daca nici suprafata utila nu este
clara, nu este precizata in actul de proprietate atunci fie se apeleaza la serviciile
unui expert tehnic de specialitate fie se echivaleaza suprafata utila cu media
suprafetelor utile de deasupra si de dedesubtul suprafetei care se doreste a fi
estimata cu acordul proprietarului respectiv iar daca acordul proprietarului nu
poate fi obtinut printr-o consemnare intr-un proces-verbal semnat de membrii
Comitetului Executiv.
Prin suprafata utila a apartamentului (locuintei) se intelege suma tuturor
suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC,
dus, bucatarie, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. Nu se
cuprind: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale
trecerilor cu deschideri pana la 1 metru, nisele de radiatoare, precum si suprafetele
ocupate de sobe si cazane de baie (cate 0,5 m.p. pentru fiecare soba si cazan de
baie), in cazul in care incalzirea se face cu sobe. In cazul locuintelor duplex,
rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafat utila a locuintei.
Suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor.
Daca apartamentul este inchiriat atunci suprafata utila poate fi definita suprafa_a
locativa.
Scuze pentru citatul lung dar poate foloseste la modul general.

1) Se poate. Studiati CF colectiv, CF individual. Exemplu: eu am facut comparatii la 2-3 blocuri(intamplator) la toate existau doua tronsoane de scara cu parti comune diferite si aceasi cota indiviza la suprafete utile egale
2) Simplu: suma totala a cotelor apartamentelor de pe o scara reprezinta un procent din total, care se transforma in 100% pt scara respectiva, etc( regula de trei simpla)
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
marius cioca, utilizator
Pai ce spune citatul dv ? Ca acele cote indivize sunt stipulate in actele de proprietate, ceea ce am spus si eu. Dar nu am intrat in amanunte pentru ca s-a mai discutat. Atunci cand procentele adunate nu dau 100% se reface calculul asa cum ati spus dv.
Dar in actele de proprietate, si va rog sa verificati in actul dv de proprietate, cota indiviza este calculata in functie de suprafata apartamentului dv si suprafata tuturor apartamentelor de la scara dv. De ce ? Proiectantul si constructorul nu au facut calcule pe asociatii, condominii, etc. Acestea se maresc sau se restrang prin reorganizare, unificare, desprindere, etc. Iar prorprietatea noastra individuala ramane aceeasi si cota indiviza de proprietate la fel.

Alte discuții în legătură

Aspecte legate de datele ce se trec in acordul de asociere/anexa sa MrCod MrCod Se da urmatorul caz: In 1991 un bloc cu 2 scari a fost predat si locatarii au cumparat acele apartamente pe baza schitelor si actelor facute atunci. Cei care ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza o suma pe cota indiviza? DespinaM DespinaM Am citit multe discutii legate de cota indiviza si repartizarea cheltuielilor pe aceasta cota. Mi-am facut o idee, cred eu corecta. Totusi, doresc sa ma ... (vezi toată discuția)