avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitate

ESTE LEGAL SAU ILEGAL CA O ASOCIATIE DE PROPRIETARI SA SE CONSTITUIE PE 2 CLADIRI?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:33, 26 Octombrie 2009
@marius cioca
cand ati precizat
Nu-i de loc greu sa te adaptezi oricarei situatii in gestiune
,la ce context v-ati referit concret ,la intocmire si mentinerea unei gestiunii corecte si in limtele legal admise ,sau a gestiuni a caror consecinte determina frecventele mesaje postate pe forum?
Daca apreciati ca
Chiar si combinatia intre imparteala pe scari si centralizarea pe intreg condominiumul nu e mare filozofie
,de ce nu acordati credibilitate opiniei @elga ,care precizeaza situatia reala cu care se confrunta in cadrul asociatiei de proprietari?
123321123 a scris:

si in acest caz cum se tine gestiunea?
pe asociatie sau pe fiecare scara in parte?

Depinde ce intelegem prin gestiune.
Fiecare proprietar are fisa sa de intretinere, pagina sa in registrul de fond de rulment, pagina sa in registrul de penalizari, etc. Listele de plata se fac pe fiecare scara separat ca doar no sa afisam la o scara cu 30 de apartamente listele de plata a altor 7 scari cu 200 de apartamente.
Un singur registru de casa, un singur cont in banca, etc.
Facturile de la furnizori vin pe fiecare scara sau, in unele cazuri pe 2 scari ( daca de exemplu sunt 2 scari la acelasi bransament). La o scara mare avem o femeie de serviciu platita cu 400 lei iar la alta mica cu doar 250 lei.
Acestea se evidentiaza, se calculeaza, se repartizeaza separat pe fiecare scara.
Unele cheltuieli se repartizeaza pe toata asociatia ( indemnizatiile, salariul administratorului, cenzorul). Dar nu egal ci in functie de cota indiviza calculata conform suprafetei utile pentru fiecare apartament in parte.
Asa ca evidentele contabile se tin pe fiecare proprietar, pe fiecare scara si pe intreaga asociatie. Aceste evidente se tin incepand de la documentele primare pana la balante de verificare (in cazul contabilitatii in partida dubla) sau situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv (in cazul contabilitatii in partida simpla).
documente sontabile justificative
de ce nu si elementele de activ si pasiv,buget prin extensie
Exemple de documente contabile primare care stau la baza justificarii cheltuielilor si veniturilor: facturi, chitante, contracte, procese verbale de citire a apometrelor de bransament, PV de receptie, dispozitii de plata, etc. Acestea pot fi documente care se refera la toata asociatia sau numai la o scara.
Intrebati ceva ce nu inteleg : "de ce nu si elementele de activ si pasiv" . Adica ce sa facem cu elementele ....?
Apoi spuneti .. "buget prin extensie" si iar nu prea inteleg pentru ca bugetul nu este o extensie a elementeler de activ si pasiv. Bugetul este o previziune , un plan de venituri si cheltuieli al asociatiei pentru un an.
Reveniti cu intrebari complete sa ne lamurim.
Prin "de ce nu si elemente de activ si pasiv "se refera la continutul raportarilor legal prevazute in obligatia asociatiilor de proprietari ,conditionat de modalitatea adoptata de contabilitate ,in partida simpla sau dubla
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Aspecte legate de datele ce se trec in acordul de asociere/anexa sa MrCod MrCod Se da urmatorul caz: In 1991 un bloc cu 2 scari a fost predat si locatarii au cumparat acele apartamente pe baza schitelor si actelor facute atunci. Cei care ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza o suma pe cota indiviza? DespinaM DespinaM Am citit multe discutii legate de cota indiviza si repartizarea cheltuielilor pe aceasta cota. Mi-am facut o idee, cred eu corecta. Totusi, doresc sa ma ... (vezi toată discuția)