123321123 a scris:
intocmai...asta se invata la scoala...dar depinde de care...!!!!!!!!!!!!!!
si in cazul desprinderii de asociatie cum predati arhiva?
cum se respecta legea daca:
-o scara nu vrea femeie de servici pt ca face cineva curatenie
-o scara nu vrea casier pt ca acita cheltuielile prin banca
-o scara are ales cenzor si nu doreste ca activitatea sa fie platita
Si toate sint hotariri importante luate la nivel de scara,fara incalcarea legii..
Unele din aceste lucruri se invata la cursurile de administrator, altele sunt preluate de administrator de la contabil si/sau cenzor care le-au invatat in scolile sau facultatile cu profil economic si se practica in toate firmele sau institutiile. In cazul desprinderii de asociatie a unei scari se face un protocol intre cele 2 asociatii (asociatia veche si cea nou infiintata) si se predau documentele care privesc strict scara respectiva impreuna cu alte documente comune in copii sau situatii ale asociatiei ce se fac de specialisti cu aceasta ocazie. In noile registre ale asociatiei se preiau soldurile din registrele asociatiei vechi pe fiecare proprietar in parte. In protocol se poate prevede ca oricand va fi nevoie de documente din arhiva ramasa la vechea asociatie, se vor pune la dispozitie si noii asociatii.
Am trecut prin acestea cand din asociatie de locatari ( foarte mare) ne-am transformai in mai multe asociatii de proprietari (marisoare) si apoi ne-am divizat in asociatii de proprietari mai mici.
La intrebarile dv, legea se respecta astfel:
- am mai explicat ca femeia de serviciu se plateste pentru scara pe care face curat si cheltuiala se repartizeaza numai pe cota indiviza a acelei scari. Asa ca scara care nu are temporar sau deloc om angajat sa faca acea curatenie nu plateste la acest capitol.
- o scara nu poate sa nu vrea casier pentru ca acel casier se cangajeaza pentru toata asociatia. Casierul face in afara de incasari pe chitanta si plati, merge la banca, poate la furnizori unde face plati si pentru scara care ar depune banii numai prin banca ( ceea ce nu exista decat in aceasta discutie, numai teoretic, pentru ca practic majoritatea nici nu stiu unde-i banca).
- o scara nu poate avea cenzorul ei deoarece cenzorul se alege in adunarea generala pentru toata asociatia sau se angajeaza din afara pentru toata asociatia.
Daca o scara ar dori si-ar hotari cele ce spuneti dv are tot dreptul sa-si faca asociatie proprie si sa se gospodareasca cum vor, dar cu respectarea legislatiei.