Va reamintesc ca legatura copil tata e una personala.
Doamna, nu mie trebuie sa-mi reamintiti asta ci mamelor sau dupa caz bunicelor care isi asteapta fostul sot sau fostul ginere urland " pleaca de aici sobolanule" sau lucruri de genul acesta. Daca dumneavoastra reusiti sa claditi o relatie plina de caldura si respect in urletele celor cu care locuiti, sunteti wonder woman in opinia mea si meritati o medalie. Sunt filmulete pe net postate de tati in care se vede clar cu mamele si bunicile decente sar la gat, tipa urla si agreseaza verbal oameni care au apucat sa deschida gura doar pentru a zice ca au venit sa vada copilul.
Desigur, ma refer la anumite cazuri nu la toate, sa nu facem confuzie.
Acum, cand mama face un pas inapoi, iar nu e bine, ca nu se implica, nu pregateste, nu incurajeaza, nu sustine, nu motiveaza etc.
Mi-a scapat momentul in care mama face un pas inapoi. Cand si unde il face? poate de la expertiza psihologica da, de acolo nu face doar un pas inapoi ci fuge sfaraindu-i calcaiele.
Domnilor, asta ati vrut, asta aveti: sunteti intr-o legatura personala, (program de vizitare au puscariasii, parca asa sustineti)
Ba deloc, cand nu ti se deschide usa sa iti vezi copilul sau ti se deschide si esti injurat, nu esti deloc intr-un program de legatura personala ci intr-o vendeta a unui nebun sau nebune dupa caz, din nou.
asa ca descurcati-va cu copilul si mai lasati lista cu ce trebuie sa faca mama si completati-o pe cea cu ce trebuie sa faceti dvs.
Repet, care copil, ala ascuns?
Logica ne spune, cat si bunul simt, ca atunci cand lucrurile stau in termenii: tu ai o relatie personala cu copilul, pe care eu trebuie sa o sprijin, sarcina principala iti revine tie,
Absolut normal. De aceea faptul ca minorul este montat sa nu doreasca la programul de vizita, este adus dezbracat in frig, fara bagaje, sau si mai bine, nu se deschide usa deloc sau se deschide doar pentru niste injuraturi la adresa nerezidentului, reprezinta un act de maxima ipozrizie sa spui atunci ca sarcina principala revine nerezidentului.
In plus, vorbiti ca si cum rezidentul face o favoare nerezidentului pregatind copilul de vizita. Nu doamna PS, rezidentul face ce e bine pentru copil indiferent de actiunile celuilalt, ca un parinte adevarat. Ca daca nu vorbesti cu copilul ca se apropie plecarea la celalalt asta face din tine un handicapat emotional.
A sprijini nu inseamna a face si a asuma in locul tau, urmand ca eu sa-ti "livrez" copilul, agatandu-l de gatul tau, iubitor si nerabdator, iar tu doar sa-l preiei!
Nu doamna, a spijini poate insemna si lipsa cuvintelor urate la adresa nerezidentului si cine stie, poate unele frumoase, inseamna si a cauta copilul cand este la vizita, inseamna a-l asculta cand povesteste cum a fost acolo, inseamna a-l ruga sa ceara si acordul celuilald cand merge in excursie sau a se consulta si cu nerezidentul in privinta hotararilor referitoare la copil pentru a arata minorului ca inca are doi parinti. Atata timp cat acesta,copilul, vede ca strambi din nas cand auzi numele celuilalt, atata timp cat nu aduci aminte sa il sune si pe taica-su sau cat spui copilului ca nu e nevoie sa trimita tatalui pe whatsapp ce lectii a facut sau intentionat il excluzi de la tot ce inseamna viata minorului, asta numai sprijin nu este ba din contra. Nu e nevoie sa spui clar copilului ca doresti excluderea celuilalt, ii arati suficient de mult prin actiunile tale.
Iar daca pe parcursul sederii copilului la tine lucrurile nu merg bine, tot eu sunt de vina ca nu l-am pregatit, nu l-am motivat, nu i-am aratat ca ma bucur, nu l-am sprijinit etc. Mai lasati-o naibii, ca nu tine!
Depinde de la caz la caz ce inseamna lucrurile nu merg bine. Ca asa nu merg mereu bine nici acasa la rezident. Copilul mai este obraznic, mai ia o nota mica, mai cade si se loveste si are nevoie de cusaturi, mai este trimis in camera lui......
In cazurile prietenului meu lucrurile nu mergeau bine cand isi lua copilul la programul de vizita si cat era acolo mama refuza sa vorbeasca cu copilul. A fost ziua minorului in timpul programului vacantei de vara si mama nu a vrut sa vina. A sunat sotia tatalui sa o convinga sa participe, a fost sunat bunicul matern si toate astea in timp ce minorul plangea si spunea ca mami nu il mai iubeste ca este la tata, ca mereu i-a zis ca daca sta prea mult la tata ea o sa-l uite.
Halal incurajare, este?
cat despre ce nu tine, atata timp cat internetul vuieste de avocati care au incercat sa mituiasca psihologi, atata timp cat youtube-ul e plin de bunicute gingase care injura ca birjarii si sar la bataie cand e vorba sa ajunga tatal langa copil,ce nu tine e ridicatul din umeri al rezidentului si privirea naiva de caprioara ranita...
Ca sa nu existe confuzii, as dori sa precizez ca sunt doar anumite cazuri la care ma refer. Sunt perfect constient ca sunt si alte situatii, multe si alea in care nerezidentul dispare sau isi distruge singur relatia cu copilul sau in care el incearca sa se razbune pe fostul partener/partenera prin copil.
Martonze,
La fel, copilul care a văzut o armată de oameni intrând în casă să-l ia de lângă mamă, care era unica persoană faţă de care avea ataşament asigurator, în frunte cu "tata", este normal să se teamă de el.
Nu a fost o armata de oameni care a venit sa il ia
ci ca sa il intrebe daca doreste sa vina. E o diferenta uriasa, cea de la trauma la normalitate.
Insa v-ati exprimat corect, copilul stia cel mai probabil ca o sa fie luat chiar impotriva dorintei lui. In contextul pe care l-ati spus si pe care cel mai probabil l-ati si comunicat copilului, trauma lui nu mai este nici o surpriza.
Cu atât mai mult, copilul simte cine îl iubeşte şi cine sub cuvinte mieroase, maschează doar dorinţa de a face rău mamei copilului
Doamna va bazati prea mult pe ce simte copilul. Ca pe principiul asta in lume au fost mii de copii care au plecat cu violatori, pedofili, etc doar pentru ca le-au vorbit frumos sau au zis ca le dau niste bomboane. Ce sa inteleg de aici? Doar ca nu mereu ci de fapt foaaarte des, ce simte copilul poate fi gresit.
Copilul simte cum , în mod subtil, prin privirea şi glasul părintelui, este respins de acesta, copilul vede dincolo de aparenţe.
Doamna, in curand copilul o sa vada si numerele la Loto. Va rog mult sa ma anuntati cand se va intampla.
Fara gluma acum, mi se pare ca va eschivati cam mult de la datoria de parinte asteptandu-va ca minorul sa simta, sa vada si sa discearna lucruri pe care conform varstei si lipsei de experienta nu are cum sa o faca