avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se ia sau nu în considerare într-un proces civil o ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se ia sau nu în considerare într-un proces civil o expertiză psihiatrică a minorului?

Bună ziua,
În procesul de modificare a programului de relaţii cu copilul, tatăl cere expertizarea psihiatrică a acestuia la Serviciul de medicină legală, fiindcă nu vrea să plece cu el în programul de relaţii, fără mine sau mătuşa.
Copilul acesta a fost evaluat şi a făcut consilieri psihologice chiar şi la experţi psihologi judiciari şi aceştia au constatat anxietatea de despărţire şi au scris că din moment ce tata lipseşte din viaţa copilului, refuzul este normal.
Acum, căutând informaţii despre expertiză, am găsit pe site-ul Tribunalului Bucureşti o decizie prin care expertiza la INML nu este probă într-un proces penal. Rămâne valabil într-un proces civil? Întreb fiindcă nu vreau să nu respect o decizie a instanţei, dar nici nu doresc să tracasez copilul suplimentar, dacă oricum, nu se ia în considerare.
Mulţumesc.
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Doamna, recititi va rog mai sus.
Mi-am dat seama ca am inteles gresit si am retractat.
in conditiile de fata cred ca expertiza copilului in conditiile in care tatal nu este in tara este putin exagerata. Daca insa se decide, sunt de parere ca trebuie sa il duca.

Sustinerile dvs when seaman cu a celor care zic "sa-mi asculte telefonul, n-am nimic de ascuns".In tarile civilizate nu trebuie sa demonstrezi ca ai sau nu ceva de ascuns. Pur si simplu ai drept la viata privata si autoritatile n-au dreptul sa intre in ea cu bocancii. La fel si cu expertizele. Nu e ca ma duc sau nu pentru ca am sau nu ceva de ascuns. E ca ma duc daca e legal si nu ma duc daca e un abuz. Foarte simplu de altfel.


cand spuneti ca expertiza minorilor la inml nu e legala la ce va referiti exact?
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2017
When, utilizator
When a scris:



cand spuneti ca expertiza minorilor la inml nu e legala la ce va referiti exact?



La faptul ca INML Bucuresti a "indraznit" sa dea un raport nefavorabil unei mame, in baza expertizei solicitata de parchet la indicatia judelui de camera preliminara, in cadrul unui dosar penal in baza Art 379 CP.
Ca unele instante civile se joaca de-a numirea de psihologi neavizati, treaba lor. In penal, si cf doctrinei de investigare, procurorul trebuie sa afle daca un refuz al minorului de a relationa cu nerezedintentul nu este cumva determinat de influentarea minorului de catre rezident. Ori, pana una alta, singura institutie abilitata legal ptr asa ceva este INMLul. INML care are si psihologi si psihiatri, acestia din urma, intradevar, actionand ca sefi de comisie si, in consecinta, semnand raportul psihologului din "subordine".
Sau poate stie cineva macar 1(un) psiholog in tara asta pe care parchetul sau instanta sa il poata lua LEGAL in seama....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar acel superpsiholog nu ştie constata influenţarea minorului de către nerezident? Fiindcă dacă e aşa cum spuuneţi dvs., stimate asaofi, înseamnă că dacă eu duc copilul la INML la expertiza indicată, respectivul specialist constată automat influenţa mea, ca părinte la care locuieşte copilul? Atunci, cu ce este mai bun acel psiholog cu şef psihiatru decât experţii lui Laurenţiu Ştefan, care oricum constatau alienarea parentală? Oare respectivul nu poate constata şi deochiul?
Oare respectivul nu poate constata şi deochiul?

ba da, daca minorul casca in timpul expertizei e clar deochi ....

Scuze.
Nu se constata automat influenta rezidentului. E dificil de explicat si ia timp insa sunt unele indicii dupa care iti dai seama care e adevarul. In primul rand memorarea discursului. Un copil alienat cand va povesti va folosi mai mereu propozitii si fraze aproape identice. altul care nu e alienat va mai baga si niste sinonime, va schimba ordinea anumitor lucruri, nu-si va aminti fiecare detaliu cu exactitate.
Se mai are in vedere modul in care vorbeste de familia respectiva a celui pe care nu doreste sa il vada. Ok, te-a batut, tuns, lovit tatal insa cu parintii tatalui ai avut pana la divort relatii frumoase si armonioase, pe ei de ce ii urasti? Si iarasi aici se observa alienarea, cand ura minorului e pe toata familia nu doar asupra celui care teoretic i-a facut rau.
si multe multe multe altele.
Din desenele copilului realizezi foarte multe, din jocul cu el....nu este simplu insa pentru un bun profesionist nu e imposibil.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Repet intrebarea, scuzandu-ma pentru insistenta,: O comisie de medici psihiatri, din cadrul Institutului de Medicina Legala, constata alienarea, care nu e diagnostic medical? Eu zic, ca la fel de bine, in ritmul asta, ar putea constata evaziunea fiscala, ca doar au sigur la INML si department economico-contabil, probabil chiar si un contabil sef.
"Influenta" rezidentului ziceti? Si cum se masoara asta? Se face vreun CT, un RMN, vreo radiografie, se palpeaza, se vede la in examen clinic sau iese la analizele de sange?
Sa stiti ca "influenta" rezidentului se vede si daca ma-sa e ardeleanca, traieste cu copilul la Bucuresti, dar ce sa vezi, "influentat" de mama, caci tac-su e Bucurestean, vorbeste cu un oaresce accent ardelenesc. Eu zic ca-I alienat si ca uraste regatenii, nu?

Alte discuții în legătură

Copil minor alienat parental sever de mama, impotriva tatalui valino valino Buna ziua! Sunt tatal unei fetite minore si urmaresc cu mare atentie aceasta comunitate, in special cea din domeniul Dreptul familiei sau probleme juridice de ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă când unul din minori nu vrea sa se întoarcă la mamă? Liliana_80 Liliana_80 Bună ziua. Dupa 3 ani de la divorț și de la părăsirea domiciliului conjugal cu cei 2 copii minori, mama încearcă prin instanta reducerea programului de ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)