avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lege spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lege spor vechime

care este legea care stabileste cu exactitate cuantumul pentru sporul de vechime in munca a salariatilor? multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:31, 16 Septembrie 2017
nu este nici un fel de problema ca sunt domenii de activitate diferita? activitatea de contabil poate fi considerata neutila activitatii si as. med. si astfel sa nu mi se calculeze la sporul de vechime? sau in institutiile bugetare nu se pune problema in functie de activitatile depuse?
vechimea in munca se calculeza luand in considerare toate perioadele in care ati fost angajata, indiferent in ce domeniu sau pe ce post (nu trebuie confundata cu vechimea in profesie). Astfel, sporul de vechime se acorda luand in considerare intreaga perioada 1995-2009:D
care suntsuportii juridici pentru sporurile permanente date in adeverinta pentru angajatii ce intra la pensie? conform perioadei in care au activat ....angajatorii dau adeverinte pentru sporurile permanente dupa legi ce sunt abrogate sau modificate....nu au actualizarile....unde gasim clarificarile necesare?pemtru fiecare spor acordat in adeverinta ce lege trebuie trecuta ca suport juridica??vechime,deosebite,grele,de noapte,de calculator....etc...
Ultima modificare: Vineri, 15 Septembrie 2017
matei _generalul, utilizator
Legea 263/2010
art. 165
(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:
a) salariile brute, până la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.

(2) La determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute la alin. (1) se au în vedere și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare și care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverințe eliberate de unități, conform legislației în vigoare.
....

HG 257/2011
art. 76
(1) Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege sunt, după caz:
a) pentru pensia pentru limită de vârstă, anticipată şi anticipată parţială:
...
- adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
......

art.124
(1) În situaţia prezentării şi a altor acte de vechime în muncă prevăzute de lege, pentru perioadele menţionate la art. 16 lit. a) din lege, acestea vor cuprinde obligatoriu cel puţin următoarele elemente:
a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncă;
d) menţionarea temeiului legal în baza căruia a avut loc încadrarea;
e) funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
f) salariul tarifar de încadrare;
g) denumirea sporurilor cu caracter permanent, procentul sau suma acordată;
h) perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.

(2) Actele vor avea număr şi dată de înregistrare, ştampila unităţii emitente, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.

art.127(1) Sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege, sunt cele prevăzute în anexa nr. 15.
(2) Adeverinţa prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel puţin următoarele elemente:
a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada în care s-a desfăşurat activitatea, cu indicarea datei de începere şi de încetare a acesteia;
d) funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
f) perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.

....
pentru care perioada este valabila hgr 281/2009? daca omul a lucrat in 1879-1985 si cere de la angajator adeverinta de vechime pt casa de pensii, dupa care lege i dai vechimea?

Alte discuții în legătură

Adeverinta de vechime lumifatu lumifatu buna ziua, as avea si eu nevoie de putin ajutor, daca se poate. intr-o adeverinta de vechime care trebuie depusa la casa de pensii pentru calcularea pensiei, ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa arate o adeverinta de munca pentru pensie ? cristiannegru cristiannegru - o societate urmeaza sa imi elibereze o Adeverinta de munca pt. perioada lucrata, cu: - sporurile permanente ( spor de vechime, spor de noapte, spor de ... (vezi toată discuția)
Salariul de baza minim brut al salariatului angarat in ramura transporturi alcibiade alcibiade Comparand prevederile din cele doua CCM-uri prezentate in continuare, v-as ruga sa va exprimati opinia argumentata privind [b]salariul de baza minim brut al ... (vezi toată discuția)