avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoarele de căldură sunt obligatorii, sau nu? ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoarele de căldură sunt obligatorii, sau nu? La noi în bloc nu se vrea montarea lor

Din cate am citit repartitoarele de caldura au devenit obligatorii din 2017. La noi in bloc nu se vrea montarea lor. Se poate face ceva pentru a putea fi montate individual? Cat de clara/neclara e legea in acest context? Eu am vrut sa am repartitoare in bloc de mai mult timp deoarece nu suport caldura ridicata din apartament in timpul iernii.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 19:48, 4 August 2021
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dpdv legal sunteţi obligaţi să vă montaţi repartitoare nu şi să faceţi repartizarea după "indicaţiile" lor.
Sistemul repartitotarelor este hoţie legală deoarece nu ţine seama de felul în care sunt construite blocurile comuniste.
În proiectarea acestora s-a plecat de la premiza că toate apartamentele sunt încălzite (la 20°C).
Ca atare blocul este izolat astfel:
-spre exterior cu un strat gros de izolaţie;
-spre casa scărilor cu un strat mai subţire;
-între apartamente nu există izolaţie termică (este inutilă dacă totate apartamentele sunt încălzite);
-între apartamente există doar izolaţie fonică. Aceasta izolează şi termic dar la parametrii inferiori;
-între camerele unui apartament nu există nici un fel de izolaţie (dacă vreau să mă cert cu un colocatar mă duc la el în cameră, nu ţip prin pereţi).

Consecinţe:
-un apartament neîncălzit preia 15-17° C de la apartamentele vecine;
-dacă se încălzeşte numai o cameră (teoretic) căldura se va propaga prin pereţi şi în camerele vecine, deci consumul va fi mai mare decât dacă tot apartamentul este încălzit (mă refer la cota-parte ce revine camerei respective din consumul apartamentului, nu la tot consumul apartamentului).

Există şi o altă soluţie tehnică: gigacalorimetru de calorifer (cca. 1000 lei/buc) dar nici aceasta nu este aplicabilă.
Singura soluţie este izolarea corespunzătoare între apartamente şi atunci se vor putea folosi şi repartitoarele corect şi, cu atât mai mult gigacalorimetrele individuale.
Firma Techem nu v-a raspuns la adresa? Nu au avut obiectii ca incalcati obligatiile contractuale sau ceva de genul asta?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Excelenta expunerea, documentata tehnic si la obiect. Sunt arhitect si tot incerc sa explic tuturor ca nu se poate face plata pe baza unor estimari ci numai pebaza unor aparate demasura si ca repartitoarele nu sunt asa ceva.. Dati-mi voie ca de acum inainte sa va citez. Felicitari.
"estimarile" acelea sunt calcule. daca nu ati facut termotehnica la scoala dvs de bune maniere incercati sa puneti mana pe cartea respectiva. asta nu insemana ca nu sunt hotii cu repartitoarele dar numai in cardasie cu reprez asoc. adica manipulari ale calculelor cerute de pres.

repartitoarele sunt integratoare timp-temperatura, d'aia afiseaza doar unitati adica grade-ore (o struto-camila pt mintea umana)
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2022
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domnule Filip01, ce am spus eu mai sus se referea la la textul la obiect, documentat si concis al Ynocenttei. Aveti dreptate ca am folosit gresit cuvantul "estimat" si trebuia sa folosesc "calculat cum doreste firma care face citirea aparatelor si care stabileste repartizarea costurilor dupa bunul plac". Spun asta pt ca firmele sunt opace la cererea de a dezvalui modalitatea de calcul. Din punctul meu de vedere aceste repartitoare de costuri nu sunt aparate de masura, pot fi influientate (se poate minti masuratoarea lor), implica si costuri suplimentare si pentru aceste motive nu sunt de acord cu ele. Daca vrei sa faci economie, strangi robinetul. Daca vrei sa nu fii vulnerabil la orice pala de vant, nu stai la 28 de grade ci te obisnuiesti la 22 sau maxim 24 de grade Celsius - eu prefer un maxim de 20. Nu am facut si nu detin nici o "scoala de bune maniere" dar cred ca multa lume ar trebui sa invete bunele maniere. Nu ma intereseaza sa ma specializez in termotehnica. Ma interesa numai ca din punct de vedere legal sa am cum sa combat o incalcare grosolana a legislatiei, facuta de unii din interese materiale, care obliga sa fie montate repartitoare, desi acestea nu sunt aparate de masura si pot fi masluite. Inca o data spun ca, din punctul meu de vedere Ynocentta a fost la obiect, documentat si mie mi-a folosit textul sau si ii multumesc.
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2021
proiectant, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare Sanjuro Sanjuro Buna seara, in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a ... (vezi toată discuția)
Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)
Repartizare cota energie termica pt apartamentele care renunta la repartitoarele de costuri eliasav eliasav Cum se repartizeaza cota cu energia termica pentru proprietarii care renunta la repartitoarele de costuri? Va rog sa indicati si baza legala. In urma cu ... (vezi toată discuția)