avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ajutor ! Restantieri si actionarea acestora in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ajutor ! Restantieri si actionarea acestora in instanta!

Buna ziua ! Numele meu este Olga MENAEV si fac parte dintr-o asociatie de proprietari si, din pacate, avem si noi probleme cu vreo doi restantieri care se incapataneaza sa nu isi achite datoriile.
Vrem sa ii actionam in instanta.Cum putem proceda? Este necesara angajarea unui avocat? Daca da, imi puteti recomanda pe cineva ? Mentionez ca asociatia de proprietari e in Bucuresti, Sector 2.

In situatia in care angajam un avocat, de regula plata acestuia se face anticipat si se anexeaza la cererea de chemare in judecata si chitanta in original. Daca locatarii vin si isi achita datoria se intrerupe actiunea in instanta si atunci noi cum ne recuperam cheltuielile de judecata, respectiv suma de bani platita avocatului ? - practic nu ajungem la faza in care sa se emita o hotarare judecatoreasca prin care locatarul sa fie obligat la plata cheltuielilor.

Mentionez ca trebuie sa rezolvam problema urgent pentru ca asa nu se mai poate..o sa continuie sa acumuleze datorii si dau un exemplu negativ si celorlalti locatari.

Cat dureaza un astfel de proces ? Nu am mai fost pusi in situatia de a actiona in instanta un locatar si de aceea nu avem experienta, ca asociatie, in aceasta arie.

Eu am o facultate de drept la baza (dar nu am capacitate de reprezentare in instanta) si o cerere de chemare in judecata pot sa fac, mai ales ca formulare sunt destule pe internet, dar procedura civila e destul de incurcata si nu stiu daca e bine noi, ca asociatie, sa ne lansam singuri, fara avocat, in batalia impotriva datornicilor.

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:57, 20 Octombrie 2009
Incerc sa va contactez pe messenger, dar nu prea imi merge netul bine.
Am reusit sa va trimit mail. Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
elga50, moderator
Daca aveti actiunea redactata va puteti descurca si fara avocat.
Dar e bine sa fie cineva prezent la termen.
Un avocat s-ar prezenta la termen si ati scapa de deranjul procesului.
Cheltuielile vor fi suportate de parat.
Acea scutire de taxa de timbru despre care aminteste legea 230 are aplicabilitate in realitate? Intreb, pentru ca am urmat un curs pentru atestare administrator imobile si ne spunea juristul ca este posibil sa avem surpriza sa constatam ca ni se cere acea taxa de timbru. Motivul: toate aceste taxe juridice sunt reglementate de o lege organica, iar legea 230 nu poate "bate" o lege organica. Poate domnul avocat Lascoschi ne-ar ilumina putin.
Sfat pentru doamna Olga Menaev: in cazul in care dvs. redactati actiunea impotriva restantierilor, sa solicitati recuperarea atat a intretinerii restante, precum si a penalizarilor si a cheltuielilor de judecata.
Ni s-a atras atentia, tot la acest curs, ca in cazul in care omitem trecerea acestora (penalizari si cheltuieli) s-ar putea sa ne trezim ca instanta spune ala sa plateasca doar intretinerea restanta.
Pentru @menaev.olga
Asa cum va spuneam pe MP, e bine ca ati postat aici pe forum problema dv. V-au sarit multi in ajutor.
In partea dreapta a acestei pagini, la "Documente utile" gasiti un exemplu concret de actiune in instanta pentru emiterea unei somatii de plata. Cautai acolo sau dat click aici
www.avocatnet.ro/content/con...
Acest mod de actiune se judeca mai repede in 2 - 3 termene. Puteti castiga rapid si fara cheltuieli si numai daca va respinge actiunea (de obicei daca restantierul contesta sumele, cere expertiza, etc) apelati la avocat pentru a initia o actiune pe cale civila.
Eu cred ca se complica cu o somatie de plata.
Se poate sa conteste si...
Mai bine merge direct pe dreptul comun mai ales ca nici nu timbreaza actiunea.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Taxa expertiza nicu_is nicu_is buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita ... (vezi toată discuția)
Plata unui avocat camy_gina camy_gina As dori sa primesc si eu un raspuns la dilema pe care o am. Problema a inceput anul trecut undeva in toamna, parintii mei ramanand in urma cu intretinerea.Cum ... (vezi toată discuția)
Somatie recuperare sume restante intretinere khostea khostea Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit o somatie pt recuperarea sumelor restante la intretinere. Eu muncesc de dimineata pana seara si nu prea ajung la ... (vezi toată discuția)