avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ajutor ! Restantieri si actionarea acestora in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ajutor ! Restantieri si actionarea acestora in instanta!

Buna ziua ! Numele meu este Olga MENAEV si fac parte dintr-o asociatie de proprietari si, din pacate, avem si noi probleme cu vreo doi restantieri care se incapataneaza sa nu isi achite datoriile.
Vrem sa ii actionam in instanta.Cum putem proceda? Este necesara angajarea unui avocat? Daca da, imi puteti recomanda pe cineva ? Mentionez ca asociatia de proprietari e in Bucuresti, Sector 2.

In situatia in care angajam un avocat, de regula plata acestuia se face anticipat si se anexeaza la cererea de chemare in judecata si chitanta in original. Daca locatarii vin si isi achita datoria se intrerupe actiunea in instanta si atunci noi cum ne recuperam cheltuielile de judecata, respectiv suma de bani platita avocatului ? - practic nu ajungem la faza in care sa se emita o hotarare judecatoreasca prin care locatarul sa fie obligat la plata cheltuielilor.

Mentionez ca trebuie sa rezolvam problema urgent pentru ca asa nu se mai poate..o sa continuie sa acumuleze datorii si dau un exemplu negativ si celorlalti locatari.

Cat dureaza un astfel de proces ? Nu am mai fost pusi in situatia de a actiona in instanta un locatar si de aceea nu avem experienta, ca asociatie, in aceasta arie.

Eu am o facultate de drept la baza (dar nu am capacitate de reprezentare in instanta) si o cerere de chemare in judecata pot sa fac, mai ales ca formulare sunt destule pe internet, dar procedura civila e destul de incurcata si nu stiu daca e bine noi, ca asociatie, sa ne lansam singuri, fara avocat, in batalia impotriva datornicilor.


Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:57, 20 Octombrie 2009
Buna ziua,
Referitor la acest subiect va rog ce parere aveti Dvs fata de firmele care se angajeaza sa recupereze restantele in numele asociatiei ? Am gasit mai multi fluturasi in cp si singurul mod in care i-am folosit i-am depus in cutia celor rai platnici, ca sa ii sperii. Nu am avut succes, din pacate. Nu, nu e vorba de cei ce nu au bani, de cei loviti de soarta, ci de aceia care afiseaza cu ostentatie bogatia, masinile si motocicletele, 2-3 caini care latra toata ziua, care se imbraca peste zi in 2-3 feluri, dar care uita de intretinere cu anii. Va multumesc.
Duiliu Iancu Dragomir
Aceesi situatie de care vorbeste si domnul Duiliu Iancu Dragomir o avem si noi la asociatie...nu e vorba de familii nevoiase - una din familii chiar si-a renovat de curand apartamentul de 4 camere pe care l-a adus la niste standarde de vis, dar plata intretinerii nu reprezinta o prioritate. Cand mi-am intalnit vecinul in cauza pe scara si l-am intrebat de ce nu isi achita intretinerea mi-a spus ca are probleme si in plus nu i se poate intampla nimic daca nu achita. Pacat ca traim intr-o asemenea tara in care oamenii nu se respecta si ca se mai pastreaza sistemul comunist de toti la gramada.

Eu nu vad o rezolvare concreta la nivelul tuturor asociatilor de proprietari cu restantieri decat contracte individuale cu furnizorii de utilitati, dar nu prea vad cum pot fi acestia obligati sa faca acest lucru. La gaz am vazut ca se poate face separare si poti sa-ti montezi si centrala de apartament, dar cu apa rece ce facem, ca cei de la ApaNova din cate am citit pe forumuri nu vor sub nicio forma sa incheie contracte individuale.

Ma mai gandeam la urmatoarea varianta: se poate sa trimitem catre furnizorii de utilitati o lista cu restantierii si sa le cerem sa-si recupereze banii de la ei, intrucat asociatia nu are posibilitatea de actionare in judecata a acestora, neavand un avocat si neputand suporta cheltuielile pentru contractarea unuia (cam asta sa fie motivatia).Ma intreb ce raspuns am primi daca am proceda asa.

Mai am o intrebare: daca ii actionam in instanta prin somatie de plata...hotararea instantei are putere executorie, adica in situatia in care nu platesc putem sa ii executam silit? Din cate am inteles eu NU si ca trebuie sa continuam actiunea in civil, asa e? Atunci ce rost are sa ne complicam si sa pierdem timpul cu somatia de plata - in acest timp o sa tot acumuleze datorii.

O alta intrebare : daca restantierul cere expertiza contabila cine suporta costul acesteia - el sau asociatia ? Normal ar fi sa suporte el costul, ca doar el considera ca a fost nedreptatit si e proba lui in instanta.
In situatia in care ca asociatie de proprietari ne redactam singuri cererea de chemare in judecata in civil (fara varianta cu somatia de plata) este bine sa cerem judecarea cauzei in lipsa? Ma gandesc ca asa nu vom fi la curent cu eventualele exceptii invocate de parat.
O alta situatie : cum facem sa fie prevazut in hotararea instantei plata cheltuielilor si penalitatilor la zi...adica noi ne constituim parte in proces pentru suma de 50 mil, de exemplu, suma reprezentand cheltuieli de intretinere, penalitati, cheltuieli de judecata acumulate pana la data de 01.10.2009 - procesul dureaza 3 luni - astfel incat pana la data pronuntarii hotararii definitive a instantei respectivul va mai acumula datorii pentru inca trei luni si va trebui initiat un nou proces si tot asa...
Am inteles tot citind forumuri ca o varianta ar fi prezentarea la fiecare termen cu listele de plata actualizate.
Va rog sa nu mai postati mesaje consecutive incalcand regulamentul forumului.

La subiect:
- Ordonanta obtinuta in instanta de somatie de plata are un termen in care cel somat poate sa conteste hotararea judecatoriei. Daca nu se contesta in acest termen, se poate trece la executare ca si cum ar fi o hotarare obtinuta prin procedura civila.
- Daca restantierul cere expertiva, judecatorul are o lista de experti agreati si face apel in sala sa spuna cineva un nr de 1 la 4-5-6 cati experti sunt pe lista. Se desemneaza expertul, se fixeaza onorariul acestuia si plateste restantierul chiar in timpul desfasurarii procesului, intre termene fara a astepta hotararea.
- Este corect sa cereti judecarea in lipsa, dar instanta o sa citeze partile la fiecare termen la adresele mentionate de parti.
- Da. Actualizarea debitului si a penalizarilor o puteti face la fiecare termen atat in situatia cand restantierul nu plateste nimic( si-atunci suma solicitata creste) cat si in situatia cand restantierul face plati partiale catre asociatie( suma solicitata scade).

Alte discuții în legătură

Taxa expertiza nicu_is nicu_is buna ziua, am o intrebare, cat poate ajunge taxa pt o expertiza ? si cine trebuie sa plateasca ? pe scut, sunt in proces cu asociatia de locatari pt o anumita ... (vezi toată discuția)
Plata unui avocat camy_gina camy_gina As dori sa primesc si eu un raspuns la dilema pe care o am. Problema a inceput anul trecut undeva in toamna, parintii mei ramanand in urma cu intretinerea.Cum ... (vezi toată discuția)
Somatie recuperare sume restante intretinere khostea khostea Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit o somatie pt recuperarea sumelor restante la intretinere. Eu muncesc de dimineata pana seara si nu prea ajung la ... (vezi toată discuția)