@menaev.olga,
Desi ati apelat la un mp, prefer sa va raspund aici, pe forum deoarece poate fi folositor pentru mai multi interesati...
Facand parte dintr-o asociatie relativ mare - peste 500 ap., am avut destule necazuri cu unii prorprietari care din fel de fel de motive nu-si achita costurile utilitatilor si serviciilor facute prin intermediul asociatiei, titulara de contracte cu furnizorii de utilitati si servicii.
Colegii de forum v-au sfatuit foarte bine ce aveti de facut, iar in conditiile in care aveti si cunostinte juridice avansate, nu cred ca veti avea probleme dand in judecata pe acei rai platinici de care vorbiti.
Tot aici pe forum s-a mai vorbit de modul cum trebuie procedat (nu-mi aduc aminte topic-ul, trebuie cautat folosind "cautarea personalizata" de la partea superioara a paginii, dar era ceva asemanator topic-ului initat de Dvs.).
Cum am procedat noi:
- asociatia trebuie sa aiba o stricta evidenta a debitelor - practic noi folosim evidenta pe fise de cont pentru fiecare proprietar ; se vor face copii xerox de pe aceste fise pe care presedintele srie cu manutza lui "Conform cu originalul", pune data, scrie functia si numele in clar, semneaza si aplica stampila asociatiei;
- in mod sigur respectivilor proprietari li s-au calculat penalizari; daca doriti si recuperarea acestora este bine ca in cererea initiala de chemare in judecata sa cereti si acest lucru pentru care prezentati si copii dupa fisele de evidenta a penalizarilor din care sa rezulte clar sumele respective; noua ni s-a cerut la fiecare caz in parte si copia dupa procesul-verbal al AG in care s-a aprobat "politica" penlizarilor (procent, nr. de zile, procedura, etc.);
- copia ultimei Liste de plata; trebuie avut grija ca aceasta sa cuprinda in mod obligatoriu: data afisarii, termenul de plata si data scadentei;
- pentru toate documentele prezentate in copie, presedintele le v-a certifica ca sunt conforme cu originalul, ca mai sus;
....................
In conditiile aratate de Dvs., consider ca nu aveti nevoie de un avocat; intocmiti cererea de chemare in judecata, dar in prealabil faceti proprietarului rau-platnic cel putin o notificare prin posta cu raspuns platit, asa cum arata si @adriantot; noi am facut cate 2 asemenea notificari la fiecare proprietar si in cazul in care cetateanul nu este interesat, singura solutie a fost calea judecatoreasca;
- deoarece actiunea dureaza este necesar sa prevedeti expresia aratata de @Presedintele prin care rugati instanta sa va aprobe ca la fiecare termen al procesului sa veniti cu o noua lista de plata, eventual cu un nou calcul al nivelului majorarilor - deci o actualizare permanenta a debitelor acumulate;
- daca veti reprezenta Dvs. asociatia in proces este necesar sa ca asociatia sa va intocmeasca o delegatie de reprezentare care va v-a fi ceruta la primul termen al procesului;
- la inceput noi am fost reprezentati in conditii f. bune de un domn consilier juridic, in conditii f. avantajoase de pret, insa la un moment dat instanta nu ne-a mai acceptat cheltuielile de judecata (de fapt numai onorariu cons. jr.) cu toate ca noi incheiasem si un contract de prestari de servicii juridice cu omul, aveam chitanta de plata.... nu intru in amanunte, practic acel domn cons. jr. trebuia sa fie angajatul as. noastre ca sa ne fie recunoscute cheltuielile de judecata; ei, in aceste conditii ne-am hotarat sa intocmim singuri dosarul de chemare in judecata, mergand pe "cararea batatorita" de dl. cons. jr., cu specificarea ca neavand studii juridice, nu ni se dadea cuvantul pe fond, ci trebuia sa intocmim "Concluzii scrise", fapt benefic pentru noi, deoarece una-i sa vorbesti liber la bara si alta-i sa stai si sa te documentezi in liniste in fata calculatorului... un avocat poate zambi de aceasta faza, dar trebuie sa fim crezuti si noi... ;
- in mod normal, daca toate documentele prezentate de asociatie sunt corect intocmite (daca nu sunt bine intocmite, instanta va pune sa le "reparati"), sentinta v-a fi in favoarea asociatiei, obligandu-l pe rau-platinc sa-si achite debitele; din experienta va pot spune ca nastrusnicul proprietar, desi primeste la domiciliu sentinta, nu se va grabi sa vina sa va achite debitele, atunci v-a trebui, asa cum bine stiti, sa investiti cu formula executorie acea sentinta si sa va prezentati la biroul unui executor judecatoresc unde veti achita (din banii asociatiei) onorariul acestuia dupa care este treaba executorului sa va recupereze sumele din sentinta, pana la ultimul banut;
- tot din experienta va pot spune ca inainte de a face demersurile pentru investire cu formula executorie a sentintei, am mai trimis o noua notificare proprietarului - asta asa din bun simt...
- ce sa va mai zic in final, este multa pierdere de timp, de energie, stres si cate si mai cate, dar tot raul este spre bine, cu ocazia lungilor sedinte de la judecatorie mai invatati cate ceva, mai depistati un avocat bine pregatit in domeniu care v-ar putea ajuta intr-un caz mai greu, asa cum spunea mai sus cineva... ;
- ceilalti proprietari trebuie informati de demersurile asociatiei privind recuperarea debitelor prin instanta - prin afisarea la avizierul asociatiei privind stadiul actiunilor; unii poate mai invata cate ceva in sensul ca pe langa debitele din lista de plata, mai au de achitat o multime de bani, iar pe criza aceasta ... ;
Cu stima, Adam Grecu
Pentru domnul Adam Grecu - multumesc tare mult de raspuns - Imi puteti va rog mult lasa un numar de contact al dumneavoastra ca sa putem discuta daca este cazul, eventual o recomandare pentru un cosilier juridic... poate exact acela pe care l-ati folosit dumneavostra prima data. Eu am cunostinte in domeniul juridic - am absolvit o facultate de drept si chiar am invatat in cursul facultatii, dar procedura civila nu s-a numarat printre favoritele mele..este greoaie, incarcata si de aceea am cerut lamuriri pentru ca nu stiu in acest caz ce eventuale exceptii ar putea invoca paratul.
Fiind prima data cand vrem sa actionam in instanta rau platnicii ma gandeam sa apelam totusi la un consilier juridic tocmai pentru a vedea cum se procedeaza exact...cum se intocmesc corect toate documentele.Ulterior, daca va mai fi cazul ii vom da singuri in judecata.
Notificari in scris s-au facut nenumarate, dar nesimtirea datornicilor e mare si, in plus, e un exemplu negativ pentru ceilalti locatari pentru ca au inceput sa mai rasara si alti datornici vazand ca nu se intampla nimic cu cei care au sume mari de platit si de aceea vom pune la avizier exact toate etapele procesului si consecintele care le vor suferi cei care nu vor sa-si plateasca contributiile.
In speranta ca vom colabora ca de la asociatie la asociatie :) multumesc din suflet pentru sfaturi si astept un contact de la dumneavoastra.