avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Încheiere de rectificare la notar motivată ca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Încheiere de rectificare la notar motivată ca eroare materială, dar prin care în realitate s-a mărit masa succesorală. Pot reclama acest lucru la Uniunea Națională a Notarilor Publici?

De curand s-a deschis succesiunea dupa moartea mamei. S-au impartit bunurile. Dupa o perioada aflu ca notarul alaturi de ceilalti mostenitori a facut o incheiere de rectificare prin care aduce in masa succesorala inca 2 camere la o casa care era deja supusa masei succesorale. In urma rectificarii camerele au fost atribuite unui mostenitor. Eu am primit citatia dupa ce s-au intalnit si au semnat. Nu mi-am dat nici acordul nici dezacordul ca renunt la acele camere. Am fost acuzata ca daca nu m-am prezentat s-a prezumat ca renunt la acele camere si au fost atribuite cuiva. Notarul a spus ca trebuia de la inceput sa treaca 3 camere la casa si nu 1 si ca doar a remediat o greseal materiala. Insa eu nu vreau sa renunt la camerele nou introduse. Ce pot face in aceasta situatie? Ma gandeam la o reclamatie la uniunea notarilor publici. Dar unde isi au sediul?
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Renuntarea la un drept nu se prezuma, renuntarea se face numai cu inscris autentic la notar.Daca nu aveti bani nu inseamna ca nu aveti acces la justitie. Exista varianta ajutatoare. Solicitati ajuttor public judiciar privind plata onorariu avocat si taxa de timbru . Adeverinta de la financiar ca nu aveti venituri,sau ce venituri aveti. Ca sa va incadrati la ajutor veniturile nu trebuie sa depaseasca 300 lei pe cap de membru de familie...daca nu gresesc...consultati legea actualizata.
D na ,
Pararea mea este ca inainte sa acuzati notarul ca a facut nu stiu ce nelegalitate ,este sa mergeti la biroul lui si sa-i solicitati punctul de vedere legal.
Este greu de crezut ca de buna voie a incalcat legea in favoarea cuiva.
Mergeti la el sa va explice despre ce este vorba si apoi dupa trageti o concluzie.
Cu siguranta ca daca faceti reclamatie la Camera Notarilor veti constata ca el si-a facut treaba legal,iar dvs nu cunoasteti legea .
Daca ati primit citatie si nu v ati prezentat este problema dvs.
Trebuia sa va duceti sau sa dati procura cuiva sa mearga in numele dvs .
Cu siguranta ca exista temei legal in ceea ce a facut (nu cred ca-si risca meseria).
Mai studiati!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2018
vicar, utilizator
Inteleg ca existau mai multe bunuri, nu cunosc exact ce valoare materiala avea casa, daca aceasta s-a modificat odata cu numarul de camere, daca prin certificatul de mostenitor s-au atribuit bunuri, de regula asta nu se prea face... cum ati fost citata, daca ati vorbit cu notarul ulterior etc.
In afara de asta, sa tragem direct la raspundere este o solutie proasta. In orice tara civilizata din lume sa tragi la raspundere costa si se face prin intermediul justitiei. Nu putem pedepsi oameni daca un judecator nu spune ca e de pedepsit cineva. In consecinta, nu este o urmare a unei legislatii slabe din Romania, ci este o normalitate intr-o lume democratica.
In opinia mea ar trebui sa mergeti sa vada actele cineva, ca mie nu imi e clar ce s-a intamplat exact.
Nu mi se pare normal ca intai sa mi se prezinte o masa succesorala la prima intalnire cu notarul ca mai apoi sa spuna...ooppsss erau mai multe camere (era de fapt o vila nu o casuta minuscula). Prima intalnire cu notar care se finalizeaza cu partajul la dorinta partilor implicate,nu neaparat si a mea pt ca,spre deosebire de celelalte mostenitoare(fiind vecine cu dna notar),nu am avut actele acasa sa le studiez indeaproape;insa am zis sa merg pe buna credinta a tuturor si m-am inselat. Ideea este ca poate nu a facut o ilegalitate notarul dar sigur a fost partinitor cu consatenele sale. Daca stiam ca este vorba de o vila cu 3 camere sigur nu as fi fost de acord cu imparteala care a fost facuta din simplul motiv ca nu era egala. Si nu mi se pare normal ca un notar sa imi spuna ca de ce vreau casa? Ca e departe si chiar darapanata, ca ii este mai de folos mostenitoarei x ca are 7 copii. De unde stie cum arata si ca poate nu e intretinuta? De ce emite astfel de aluzii? In fine, vad ca toata lumea prezuma ca toti notarii sunt foarte corecti :( ca sa vedeti cat de fraiera am fost eu am luat o bucatica de pamant de 1300 mp atat...pe cand ceilalti,fiecare au luat 2500 mp ,actiuni si camere la casa.
Aici este greseala mea ca am semnat crezand ca impart egal,cum vorbisem cu surorile,insa totul era deja scris cand am ajuns la ora programata. Notarul a citit ce bunuri sunt in masa succesorala si atat. Nu am citit eu pt ca nu vad scrisul acela mic.
In fine,multumesc pt raspunsuri. Ma voi resemna daca spuneti ca pedepsesc degeaba un notar prin sesizarea mea la Camera notarilor.
Doamna, nu faceti partajul pe vorbe, ci pe scris. Care trebuie citit, asta stim toti.
In esenta, si neglijenta dv. a dus aici.
IN rest, fara sa vad actele, eu nu va pot spune daca e corect sau nu.

Alte discuții în legătură

Indreptare eroare materiala florance01 florance01 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Indreptarea de eroare materiala la un contract de vanzare cumparare se poate face de catre cumparator? La ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor Raluca marcu Raluca marcu Buna dimineata, Exista un certificat de mostenitor din 1992 pe care sunt trecute o casa si o suprafata de teren pe care e si casa!Toate aceste au fost donate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe urma mamei ... Tina122000 Tina122000 Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe urma mamei mele moarte am dobândit prin partaj cota de 1/1 din imobil, urmând sa dau sulta tatălui ... (vezi toată discuția)