Extrem de interesanta speta, dar din pacate nu este prima oara cand aud despre o asemenea abordare, si ma refer la aceste deja notorii incheieri de rectificare erori materiale care pot ascunde mai mult si altceva decat o simpla rectificare de eroare materiala. Din punctul meu de vedere, ce s-a rectificat in povestea de mai sus, nu este eroare materiala. Doua camere in plus, si atribuirea acestora altor mostenitori, numai eroare materiala nu este. Chestiunea este oarecum reglementata prin mentiuni in Legea notarilor, dar si in Regulamentul de aplicare a legii notarilor.
Articolul 218
(1) Erorile materiale sau omisiunile vădite din actele și procedurile notariale pot fi îndreptate prin încheiere de rectificare. Nu sunt admise corecturi direct în cuprinsul actelor notariale.
(2) Erorile materiale sau omisiunile vădite pot privi numele și calitatea părților, erori de calcul, precum și orice alte asemenea erori materiale cuprinse în actele notariale, care nu privesc aspecte ce pot afecta natura, obiectul actului sau conținutul raporturilor juridice dintre părți. Nu se pot îndrepta prin această procedură erorile de raționament juridic și nici alte erori sau omisiuni care nu pot fi calificate drept omisiuni sau erori materiale, acestea putând fi remediate doar cu acordul părților și doar prin întocmirea unui alt înscris.
(3) La cerere, îndreptarea erorilor materiale și completarea omisiunilor vădite se fac numai după prezentarea de către părți a exemplarelor originale sau, după caz, a duplicatelor actului, deținute de acestea.
Articolul 259
(1) Erorile materiale constatate în lucrările dosarului succesoral sau în certificatul de moștenitor ori legatar, care nu impietează asupra drepturilor și calității moștenitorilor și legatarilor, se pot îndrepta prin încheiere de rectificare.
(2) Dispozițiile privind îndreptarea erorilor materiale din actele și procedurile notariale se aplică în mod corespunzător.
Cred ca nici nu as fi intervenit in discutia aceasta daca realitatea nu mi-ar fi confirmat ca in practica se apeleaza (uneori) si asemenea proceduri, in afara legii, din punctul meu de vedere.
Legea civila spune sa presupunem buna credinta si validitatea actului. In lipsa unor indicii nu putem presupune faradelegi pentru ca altadata am mai vazut asa ceva.
Dealtfel, din poveste nu par foarte bogati nepotii care se vor a fi crescuti de stat si familie, motiv pentru care nu vad ce motivatie ar avea notarul sa faca o eroare de riscat meseria de notar pentru... unii oameni care sa beneficieze de cateva camere... oameni saraci care nu aveau, asadar, bani.
In plus, din mentiunile anterioare despre lipsa vizitelor la autoare, imi pare ca puteau sa lupte pentru eliminarea doamnei dintre mostenitori daca ar fi avut ceva banuti. Nu stiu cum si cand a acceptat doamna mostenirea, se pare ca restul mostenitorilor ingrijeaza de fapt bunurile din masa succesorala.
Iar notarul nu a luat casa si a ascuns-o in niste tufe. Daca mergea acolo, cel ce se voia mostenitor, proprietar al bunului, vedea camerele toate. Lipsa de diligenta a proprietarului se sanctioneaza civil.
Doamna, fara sa citim actul nu putem sti daca a fost eroare materiala sau nu.